Tarih: 30.07.2015 01:44

Yeni Genelkurmay Başkanı kim olacak?

Facebook Twitter Linked-in

Türk Silahlı Kuvvetleri´nde (TSK) terfi ve emeklilik kararlarının alınacağı Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) 3-5 Ağustos arasında düzenlenecek. TSK son bir haftalık dönemde terörle mücadele alanında geniş çaplı operasyonlara imza atıyor. Bu nedenle komuta kademesinde radikal değişikliklere gidilmesi beklenmiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk´ün 2´şer yıllık görev süreleri dolmasına rağmen, TSK Personel Kanunu´nda geçen yıl yapılan değişiklik uyarınca, görev sürelerinin 1 yıl uzatılması imkânı bulunuyor. Bu çerçevede hem Bostanoğlu´nun hem de Öztürk´ün görev sürelerinin 1 yıl uzatılması öngörülüyor.

 

KARA VE JANDARMA´DA DEVİR TESLİM

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar´ın Genelkurmay Başkanlığı´na atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ise rütbesindeki 4 yıllık bekleme süresini tamamlarken, 65 olan yaş haddini de doldurdu. Bu nedenle zorunlu olarak emekliye ayrılacak. Bu iki önemli görev için Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler arasında tercih kullanılacak. Orgeneral rütbesine 2012´de terfi eden Orgeneral Mendi, Orgeneral Akar´ın ardından en kıdemli komutan konumunda bulunuyor. Orgeneral Mendi´nin teamüller çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı´na atanması bekleniyor. Bu durumda Jandarma Genel Komutanlığı´na Orgeneral Salih Zeki Çolak ya da Orgeneral Yaşar Güler atanacak. Orgeneral Çolak geçen yıl 1. Ordu Komutanlığı´na atanmıştı.

 

Orgeneral Güler ise 2 yıldır Genelkurmay 2. Başkanı olarak görev yapıyor. Bu değerlendirme ışığında, Jandarma Genel Komutanlığı´na, bu yıl yeni bir göreve atanması ´kesin´ olan Orgeneral Güler´in getirilmesi yüksek olasılık olarak gösteriliyor. YAŞ´ta alınacak paralel yapıyla mücadele kapsamındaki kararlar da merakla bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı bu konuda idari ve adli soruşturmaları sürdürüyor. Paralel yapıyla ilişkisi belirlenen personelin dosyaları YA Ş gündemine gelecek. Ancak TSK ile ilişiği kesilecek personelle ilgili kararların YA Ş sonrasında Yüksek Disiplin Kurulları´na bırakılabileceği öğrenildi.

 

BALYOZ´A TERFİ

Balyoz davasının ´beraat´ ile sonuçlanmasının ardından, TSK´da halen muvazzaf personel olarak görev yapanların terfileri gündeme geldi. Albay rütbesinin altındaki personelin terfileri mevzuat çerçevesinde otomatik olarak işletildi. Albay ve general rütbelerindeki personelin terfi edebilmesi için ise YA Ş kararı gerekiyor. YA Ş, Balyoz davasından beraat etmelerinin ardından cezaevinden tahliye olan 46 albayın tuğgeneralliğe terfi dosyalarını da değerlendirecek. Bu isimler terfi ettirilebileceği gibi emekliye de ayrılabilecek.

 

Habertürk




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —