Virüsü araştıran altı kişiden biri öldü, beşi kayıp

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp, tüm dünyaya yayılan korona virüs hakkında en kapsamlı araştırma ve cesur açıklamaları yapan isimler bir bir ortadan kayboluyor.

Virüsü araştıran altı kişiden biri öldü, beşi kayıp

 

Dünya genelinde yaklaşık 2.5 milyon insanın enfekte olduğu, 165 binden fazlasının ise hayatını kaybettiği korona virüsün çıkış noktası Çin'de yaşanan skandallar peş peşe geliyor. Bu korkunç iddialar sonrası dünya Çin'i şeffaf olmaya çağırıyor.

Büyük bir güvenlik duvarı ile korunan Çin'de ülke dışına haberlerin sızmasını engellemek için her yol deneniyor. Son olarak Çin'deki bir laboratuvarda çekilen görüntüler, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) "doğal değil, yapay" iddialarını güçlendirdi.

İngiliz Dailymail ve The Sun gazetelerine göre, salgının ilk günlerinden itibaren kamuoyu ve dünya ile bilgileri paylaşan bazı isimler ise bir bir ortadan yok oldu. Çin'deki durumu açıkça ortaya koyan bu isimlerin hükümet tarafından ortadan kaldırıldığı iddia edildi. İşte o isimler ve haklarındaki iddialar;

Dr. Li Wenliang (Öldü)

Dünyayı korona virüs hakkında uyarmaya çalışan kahraman Çinli doktor, hayatını trajik bir şekilde kaybetti. 34 yaşındaki Doktor Li Wenlaing, ölümünden önce polis tarafından tüyler ürpertici bir mektup yollayarak, pişman olmayı reddederse cezalandırılacağı konusunda tehdit edildiğini söyledi. Trajik bir şekilde, tedavi ettiği hastalardan kaptığı korona virüs nedeniyle Şubat ayında öldü.

Ren Zhiqiang
Çinli milyoner Ren Zhiqiang , Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i korona virüs salgınıyla başa çıkma konusunda sert bir dille eleştirdi. Jinping için 'palyaço' diyen emlak kralı, Mart ayında kayboldu. Ren Zhiqiang'ın oğlu ve asistanı da kendisi gibi yok oldu.

 

Chen Qiushi
Çin vatandaşı gazeteci Chen Qiushi, Wuhan'daki korona virüs şiddetini ortaya çıkardıktan sonra Şubat ayında kayboldu. Tekerlekli sandalyede ölü bir akrabanın yanında otururken ailesini çılgınca çağıran bir kadın da dahil olmak üzere korkunç görüntüleri dünyayayla paylaşan isim olmuştu. Chen Qiushi'nin bir arkadaşı CNN'e şunları söyledi: Fiziksel güvenliği için endişeliyiz, aynı zamanda kayıpken virüsün bulaşabileceğinden de endişeliyiz.

Çin hükümeti bu iddiaların ardından ailesin, 'açıklanmayan bir yerde tıbbi karantinada' olduğu açıklamasında bulundu. Chen kaybolmadan önce takipçilerine, Hayatta olduğum sürece, gördüklerim ve ne duyduğum hakkında konuşacağım. Ölmekten korkmuyorum. Neden senden korkmalıyım, Komünist Parti?" mesajını paylaşmıştı.

Fang Bin

Fang Bin'in ortadan kaybolması Chen Quishi'ninkine benziyor. 1 Şubat'ta Wuhan'daki bir hastanenin dışında sekiz cesedi gösteren bir video yükledi. Videonun sosyal medyada yayılmasının ardından polis bilgisayarına el koydu. Daha sonra, 4 Şubat'ta ve 8 Şubat'ta kaybolmadan önce evine girmeye çalışan koruyucu kıyafetli erkeklerin bir videosunu yükledi. O videonun ardından da ortadan kayboldu.

Li Zehua

25 yaşındaki gazeteci daha önce Wuhan'dan haber yapmadan önce devlet ajansı için çalışmıştı. Ancak Wuhan Viroloji Enstitüsü'nü ziyaret ettikten sonra 26 Şubat'tan beri görülmedi.

ABD ve İngiliz istihbarat yetkilileri Wuhan Virology Enstitüsü'ndeki beceriksiz bilim adamlarının yarasalar üzerindeki riskli korona virüs testleri sırasında katili yanlışlıkla yaydığından şüpheleniyor.

Xu Zhangrun
Hukuk profesörü Xu Zhangrun, Çin hükümetini eleştirdikten sonra Pekin'de ev hapsine alındı. Son olarak, "Bu yazdığım son parça olabilir" paylaşımda bulunan profesörden o günden sonra haber alınamadı.


Anahtar Kelimeler: Virüsü araştıran kişiden kayıp

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

24.04.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:36
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı