Üstad Necip Fazıl Kısakürek´in 33. ölüm yıl dönümü

Üstad Necip Fazıl Kısakürek´in 33. ölüm yıl dönümü

Aksiyon ve fikir adamı Üstad Necip Fazıl Kısakürek 33. ölüm yıl dönümünde bir kez daha anılıyor. 79 yaşında hayata gözlerini yuman Üstad Necip Fazıl, edebiyat ve fikir dünyasında derin izler bırakmıştı. İşte Üstad Necip Fazıl´ın hayat hikayesi...

 

 

Kahramanmaraşlı bir aileden 26 Mayıs 1905´te dünyaya gelen Necip Fazıl´ın çocukluğu, emekli mahkeme reisi büyük babasının İstanbul Çemberlitaş´taki konağında geçti. İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejleri ile Bahriye Mektebi´nde tamamladı.

Lisedeki hocaları arasında Yahya Kemal de vardı. İstanbul edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü´nü bitirdikten sonra gönderildiği Fransa´da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü´nde okudu.

Türkiye´ye döndüğü 1928 yılından sonra çeşitli işlerde çalıştı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi´nde hocalık yaptı(1939-43).

Edebiyat dünyasına 17 yaşında girdi ve ilk şiirleri 1922´de Yeni Mecmu´da yayımlandı. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendisinden söz ettirdi.

1934 yılında Esseyyid Abdülhakim Arvasi´yi tanıdıktan sonra fikir hayatında görülen büyük  değişme, yazı ve şiirlerinede yansıdı.

1943´te yayımladığı Büyük Doğu ise, 14 Haziran 1978 tarihine kadar haftalık, aylık ve günlük olarak aralıklarla çıktı.  Üstad´ın etkisi ise sadece edebiyatımızla sınırlı kalmadı. Bugün bile siyasetimize ve düşünce iklimimizde derin izleri bulunuyor.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek´in vefat etmeden önce verdiği son röportaj:

Büyük Doğu mecmualarında işlediği fikirlerinden ötürü, dönemin siyasi güçleri tarafından birçok kez cezaevine atıldı.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek 25 Mayıs 1983´te vefat etti. Kabri İstanbul Eyüp Mezarlığı´nda bulunmakta.

 

Kaynak: Haber10