Tarih: 25.05.2016 23:41

Üstad Necip Fazıl Kısakürek´in 33. ölüm yıl dönümü

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Kahramanmaraşlı bir aileden 26 Mayıs 1905´te dünyaya gelen Necip Fazıl´ın çocukluğu, emekli mahkeme reisi büyük babasının İstanbul Çemberlitaş´taki konağında geçti. İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejleri ile Bahriye Mektebi´nde tamamladı.

Lisedeki hocaları arasında Yahya Kemal de vardı. İstanbul edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü´nü bitirdikten sonra gönderildiği Fransa´da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü´nde okudu.

Türkiye´ye döndüğü 1928 yılından sonra çeşitli işlerde çalıştı. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi´nde hocalık yaptı(1939-43).

Edebiyat dünyasına 17 yaşında girdi ve ilk şiirleri 1922´de Yeni Mecmu´da yayımlandı. Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendisinden söz ettirdi.

1934 yılında Esseyyid Abdülhakim Arvasi´yi tanıdıktan sonra fikir hayatında görülen büyük  değişme, yazı ve şiirlerinede yansıdı.

1943´te yayımladığı Büyük Doğu ise, 14 Haziran 1978 tarihine kadar haftalık, aylık ve günlük olarak aralıklarla çıktı.  Üstad´ın etkisi ise sadece edebiyatımızla sınırlı kalmadı. Bugün bile siyasetimize ve düşünce iklimimizde derin izleri bulunuyor.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek´in vefat etmeden önce verdiği son röportaj:

Büyük Doğu mecmualarında işlediği fikirlerinden ötürü, dönemin siyasi güçleri tarafından birçok kez cezaevine atıldı.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek 25 Mayıs 1983´te vefat etti. Kabri İstanbul Eyüp Mezarlığı´nda bulunmakta.

 

Kaynak: Haber10



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —