EKSİK VE KUSURLU KONUT TESLİMİ CAN SIKIYOR!
TÜSODER´e gelen konutla ilgili şikayetleri değerlendiren Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, ?Vatandaşların bir bölümü konutlarını zamanından çok sonra veya hiç teslim alamamaktan yakınırken, bir kısmı da konutunu teslim almış olmakla beraber eksik ve kusurlu olmasından dolayı bir çok sorunla uğraşmak zorunda kalıyor? dedi...
TÜSODER Tüketici Sorunları Derneğine gelen konutla ilgili şikayetleri değerlendiren TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, ?Vatandaşların bir bölümü konutlarını zamanından çok sonra veya hiç teslim alamamaktan yakınırken, bir kısmı da konutunu teslim almış olmakla beraber eksik ve kusurlu olmasından dolayı bir çok sorunla uğraşmak zorunda kalıyor? ifadelerini kullandı.
İnşaat firmaları satışı bitirdikten sonra adeta ulaşılmaz oluyor ve satış sonrası yeterli hizmeti vermiyor. Hatalı imalat, kusur, ayıplı teslim gibi problemlerle karşılaşan tüketici evi teslim aldıktan sonra taşınmak ve yerleşmek için adeta eziyet çekiyor. Neredeyse ev aldığına pişman olan vatandaş yaşadığı sorunlar yüzünden tam hayalini kurduğu eve kavuştum derken, hem aile içi problemleri artırıyor, hem yaşanan sıkıntılar nedeniyle psikolojik problemler yaşıyor.
Konutların % 60´ı ayıplı teslim ediliyor.
Satıcının taahhüt ettiği, tüketicinin maket üzerinden beğenip anlaştığı konutları teslim alanların yüzde 60´ı eksik, kusurlu, ayıp imalat nedeniyle evi teslim aldıktan sonra eksik ya da kötü yapılmış işçilik, kalitesiz malzeme kullanımı, ses, su ve ısı yalıtımı problemleri, eksik çevre düzenlemesi, sosyal tesislerin taahhüt edildiği gibi yapılmamış olması, akan-kokan banyolar, çatı sorunları, otoparka su basması, çatlayan sıva, çalışmayan asansör gibi benzer problemler yüzünden mağduriyet yaşıyor. Oysa Tüketici Kanunu uyarınca yüklenici 5 yıl boyunca tüm bunlardan sorumlu, ne var ki, yeterli olmayan zaman, ?Bugün, yarın yaparız.? Diye oyalayan müteahhide karşılık iyi niyetli yaklaşan vatandaşlar zamanında başvurusunu yapamadığı için maddi ve manevi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.
Konutlar geç teslim ediliyor.
Konutun sözleşmede belirtilmiş tarihte bitirilmemesi, yani geç teslim edilen konutlar ise başka bir mağduriyet yaşatıyor. Zamanında konutunu teslim alamayanların oranı ise şikâyetler arasında ikinci sırada. Planlamasını konutun teslim tarihine göre yapan tüketici sözleşmede vaat edilen zamanda teslim edilmeyen konutlar yüzünden mağdur oluyor. Kirada oturuyor ise maddi kayıplar yaşanıyor, okuyan çocukların okulları, işyerlerinde sıkıntılar yaşanıyor ve bütçesini evini teslim alacağı tarihe göre yapan tüketici için hesapta olmayan kira giderleri ödenmek zorunda kalınıyor.
Bazı tüketiciler dolandırılıyor.
Art niyetli müteahhitlerin maket projelerinden ev beğenip sonradan kandırıldığını anlayan binlerce mağdur şikayetler arasında üçüncü sırayı paylaşıyor. Parasının tamamını ödemiş olan vatandaşlarımız bile var. Geçen zaman içinde projenin hiç başlamadığını ya da az biraz yapılan inşaatın bir türlü bitmediğini görünce kandırıldıklarını anlayan tüketiciler önce müteahhide ulaşmaya çalışıyor. Müteahhide ulaşamayan tüketici yetkili birini bulamayınca mahkemede hakkını aramak istiyor. Bu mağduriyetleri yaşayanların büyük kısmı dar ve orta gelirli vatandaşlar olduğundan, pek çoğunun avukata verecek parası bile bulunmadığındı için dava bile açılamıyor. Kaldı ki bu inşaat şirketlerinin genellikle hiç bir mal varlığı bulunmamakla beraber nasıl başarabiliyorlarsa, farklı projelerle piyasada satış yapmaya devam ediyorlar. Tüketici, konut satarken inşaat firmasının gösterdiği ilgi alakayı satış sonrasında göstermediğinden yakınıyor. Yetkili birine ulaşmak zor, hatta imkânsız, ?Varsa problemleriniz tek başına kalıyorsunuz.? diyor. Bu nedenle tüketicinin haklarını iyi bilmesi, konut almayı aceleye getirmemesi gerekir. dedi
Fikirtepe Haber
Erzurum
22.11.2024