Tüketici derneklerinden yetkili servis uyarısı

 Tüketici derneklerinden yetkili servis uyarısı

Tüketici dernekleri uyarıyor: Tamire gönderdiğiniz ürünleri 10 gün içinde geri alamazsanız yedek ürün isteyin...

Yetkili servislerin, tamir için gelen ürünleri tüketiciye zamanında ulaştırmadığı ortaya çıktı. Yasal sürenin aşılması halinde vatandaşların oyalandığı belirtildi. Garanti Belgesi Yönetmeliği'ne göre, servise gönderilen ürünlerin tamir süresi 20 günü geçemiyor. Sadece ağır vasıta, otomobil ve iş makinelerinde bu süre 30 iş gününe çıkıyor. Tüketici dernekleri, tamir süresi 10 günü geçtiğinde tüketiciye yedek ürün verilmesi gerektiğini söylüyor. Üretici firmaların ve yetkili servislerin bunu uygulamadığı belirtildi. Tüketicilerin oyalanarak tamir için haftalarca bekletildiği ifade edildi.

TALEP REDDEDİLEMEZ

Yönetmelikte, ürünün garanti süresi içinde tekrar arızalanması, tamir süresinin aşılması veya tamirinin mümkün olmadığı zamanlarda da tüketici lehine kararlar bulunuyor. Bu durumlarda tüketici, ürün bedelinin iadesini isteyebiliyor. Üründe bulunan kusur oranında bedel indirimi veya ürünün yenisi ile değiştirilmesi de talep edilebiliyor. Yönetmelikte bu maddelerin yanında Satıcı, tüketicinin talebini reddedemez” uyarısı yer alıyor.

VATANDAŞ MAĞDUR

Tüketiciler Birliği Başkanı Hatice Saadet Kalyoncu, üretici firmaların, tüketiciye yedek ürün verilmesi gerektiğine dair bir bilgilendirme yapmadığını dile getirdi. Vatandaşa haklarının açıkça söylenmediğini belirten Kalyoncu, Bu durum vatandaşları mağdur ediyor” dedi. Kalyoncu, tüketicilerin, tamir süresinin üzerinden 10 gün geçmesinin ardından ürünün benzerini talep edebileceğini aktardı. Günümüzde özellikle akıllı telefonların 20 iş günü serviste kalmasının kullanıcıyı tedirgin ettiğini söyleyen Hatice Saadet Kalyoncu, Ancak tüketicinin eli mahkum” diye konuştu. Kalyoncu, servise daha çok teknolojik ürünlerin verildiğine de dikkat çekti.

ŞİKAYET EDİN

Tüketicilerin ürün bozulduğunda çaresiz kaldığını belirten Tüketici Birliği Başkanı Bülent Deniz, süre aşımında vatandaşların bu süreci takip etmesini tavsiye etti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na dilekçe vererek, servis şikayet edilmeli” diyen Deniz, bu durumda sorunun çok daha hızlı çözüldüğünü dile getirdi. Deniz, tüketici haklarının firmalar tarafından açıklanması gerektiğini vurguladı. Tüketicilere, 20 iş gününde tamir edilmeyen ürünle ilgili Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurması tavsiyesinde bulunan Deniz, iyi niyetiniz suiistimal edilir, hakkınızı arayın” diye konuştu. Azami tamir süresinin aşılması halinde, Tüketici isterse ürün bedelini alır, isterse yenisini talep eder” dedi.

MİLLET GAZETESİ