Torba yasayla hayatımızda neler değişecek?

Torba yasayla hayatımızda neler değişecek?

Torba tasarının 80 maddesi, TBMM Genel Kurulu´nda kabul edildi. İşte torba yasayla hayatımızda değişecekler.

Proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV´siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki ile vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeleri de içeren torba tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kabul edilen tasarıda öne çıkan başlıklar şöyle:

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM ARAÇLARI İLE KAMYONLARA TEŞVİK GELİYOR

Tasarıyla, trafik yoğunluğu içinde önemli bir paya sahip olan, çok büyük bir kısmının model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile tırların yenilenmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

Buna göre, söz konusu araçların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019´a kadar ilk iktisabı ÖTV´den müstesna olacak.

DSİ Genel Müdürlüğü muhasebe hizmetleri 5 yıl daha Maliye Bakanlığı personelince yürütülecek.

Özel kreş ve gündüz bakımevleri, 5 vergilendirme dönemi süresince Kurumlar Vergisinden istisna tutulacak.

Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında kredi teminatı sağlayan kurumlara, Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki kazanç ve iratları üzerinden vergi kesintisi yapılmayacak.

Faaliyet izninin kaldırılmasını gerektiren durumlar tespit edilen vakıf yüksek öğretim kurumları ile kurucu vakıflarına kayyum atanan vakıf yükseköğretim kurumlarının faaliyet izni, YÖK´ün teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile kaldırılacak.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN DURUMU

İzni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, YÖK tarafından garantör üniversiteye veya belirlenecek bir devlet üniversitesine intikal ettirilecek.

Öğrencilerin nakledildiği yükseköğretim kurumları, faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumunun borçlarından dolayı sorumlu tutulamayacak.

İstanbul Kent Üniversitesi adı altında bir vakıf üniversitesi kurulacak.

Kamudaki teftiş veya denetim elemanlarının işlemlerindeki kişisel kusur, haksız fiil veya sorumluluklarına dair idare aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Ancak bu görevlilerin eylemlerini kin, garez, hatır, baskı veya telkinle yaptığı kanaati oluşursa idarenin ödediği tazminat görevliye rücu edilebilecek

Turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016´da alınması gereken kira, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile izinsiz kullandıkları Hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.

İZMİR´E İKİ ÜNİVERSİTE

İhdas edilen maddelerle İstanbul´da Beykoz Üniversitesi, İzmir´de ise İzmir Bakırçay ve İzmir Demokrasi üniversiteleri kuruldu.

ÖMER HALİSDEMİR´İN İSMİ ÜNİVERSİTEYE VERİLDİ

Niğde Üniversitesinin adı "Ömer Halisdemir Üniversitesi", Tunceli Üniversitesinin adı "Munzur Üniversitesi" olarak değiştirildi.

Düzenlemeye göre, kamu kurumları ile 50´den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017´ye uzatılacak

MECBURİ HİZMETTEN MUAFİYET

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan tıp doktorları, 6 ay içinde Türkiye´ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle Türkiye´de fiilen çalışmak şartıyla mecburi hizmetten muaf olacak.

Yurt dışında görev yapan doçent ve profesör unvanına sahip tıp doktoru akademisyenler, Türkiye´de en az 3 yıl süreyle fiilen akademik kadroda çalışmak kaydıyla mecburi hizmetten muaf tutulacak.

AİLE HEKİMLERİ ASGARİ 8 SAAT NÖBET TUTMAYACAK

Aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırılacak. Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına, belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet verilecek.

Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve KHK´larda Değişiklik Yapan Kanun çerçevesinde, idare, yüklenicinin sözleşme kapsamına giren faaliyetlerini bütün aşamalarda denetleyebileceği gibi denetletebilecek.

PRİMLERİN 5 PUANLIK KISMINI HAZİNE KARŞILAYACAK

Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde 30 günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, 30 günden eksik günleri için Genel Sağlık Sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak.

Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına bağımsız çalışanların; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Sigortalıların bu prim indiriminden yararlanabilmesi için; primlerin Hazine´nin karşılamadığı kısmının yasal süresi içinde ödenmesi, sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve borcunun bulunmaması gerekecek. Ancak bu borçlarını taksitlendiren veya yapılandıran sigortalılar, bu taksitlendirme veya yapılandırma işlemleri sırasında bu hükümden yararlanabilecek.

Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanların, günün bazı saatlerinde çalışıp bunun karşılığında ücret alanların ve ev hizmetlerinde çalıştırılanlardan ay içinde 20 gün ve daha az çalışanların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primleri 30 güne tamamlanacak.

TARIM ARAZİLERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILIYOR

Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun´a eklenen maddeyle, Hazine´ye ait tarım arazilerinin satın alınmasına ilişkin başvuru süresi bir yıl daha uzatılacak.

TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim tarihine kadar tatile girdi.

 

Kaynak:Haber10