TORBA DOLUSU MÜJDE

Hükümet, sağlık sigortası prim borçlusu gençlerden çocuklarıyla yaşadığı için 65 yaş aylığı alamayanlara, yatırımcıdan işverene prim desteğine kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba tasarıyı Meclis´e gönderdi

TORBA DOLUSU MÜJDE

 

 

Hükümet, sağlık sigortası prim borçlusu gençlerden çocuklarıyla yaşadığı için 65 yaş aylığı alamayanlara, yatırımcıdan işverene prim desteğine kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba tasarıyı Meclis´e gönderdi. Buna göre, 18-29 yaş arası yaklaşık 5 milyon gencin 7 milyar lirayı aşkın sağlık sigortası prim borcu siliniyor. Çocuğunun yanında kalana da 65 yaş aylığı bağlanacak, trafik sigortasında fiyatlama sorunu çözülecek, turizm şirketlerinin borcu ise bir yıl süreyle ertelenecek.

Torba yasa tasarısındaki başlıklar şöyle: 

TRAFİK SİGORTASINDA İSTİKRAR: Zorunlu trafik sigortası teminat içeriği sigortacılık ilke ve değişim şartlarına uyumlu hale getiriliyor. Düzenleme ile sigorta şirketlerinin yükümlülüğü azaltılıyor, tazminat yükü daha öngörülebilir hale geliyor. Kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına yapılan destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanması standart hale geliyor. Sigortalının sorumluluğu altında olmayan konularda şirketin tazminat ödeme yükümlülüğü ortadan kaldırılıyor, trafik sigortası kapsamının genel şartlarla belirlenmesi konusunda yetki alınıyor.

5 MİLYON GENCİN PRİM BORCU SİLİNİYOR: Gençlerin genel sağlık sigortası prim borçları siliniyor. (Bu kapsamda olan 5 milyon gencin yaklaşık 7 milyar lira borcu bulunuyor.)

ÇOCUĞUNUN YANINDA KALANA DA AYLIK: 65 yaş aylığı alan vatandaşlar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarını alabilecek. Yaşlılık aylığı almak için artık hane halkı geliri, maaş alabilme kriterlerine etki etmeyecek. Kişinin sadece kendi geliri dikkate alınacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜME GİREN YAPIYA ABONELİK: Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartı ile izinsiz yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek.

TERÖR SUÇUNDA EL KOYMA KOLAYLAŞACAK: Terörizmin finansmanı suçuyla mücadelenin daha etkili yürütülebilmesi için ihtiyaç haline gelen şirket yönetimine kayyum tayini, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve izleme tedbirlerinin terörizmin finansmanı suçu kapsamında sağlanabilecek.

TURİZMCİLERİN BORÇLARI ERTELENİYOR: Turizm tesisi yapılmak üzere kamu arazisi tahsis edilen belgeli işletme ve yatırımcıların borçları erteleniyor. Buna göre, 1 Ocak 2015-31 Aralık 2016 tarihleri arasında tahsil edilmesi gereken kira, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izin bedelleri ve hasılat payları ile ecri misillerin ödemesi bir yıl ertelenecek.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİ: Sosyal destek alan vatandaşları istihdam eden işverene sigorta primi desteği verilecek. Çalıştırdığı kişileri sigortaya bildirmeyen işverenler bir yıl süreyle sağlanan destekten yararlanamayacak.

KANAL İSTANBUL´A KOLAYLIK: Kanal İstanbul projesi için Mera Kanunu´nda değişikliğe gidilecek.

SENDİKALARDAN ŞEHİTLERE YARDIM: Sendika ve konfederasyonlar şehit yakınları ve gazilere ayni ve nakdi yardımda bulunabilecek.

İŞÇİ İZİNLERİ DÜZENLENİYOR: İşçilerin yıllık izinlerini her defasında 6 günden az olmamak üzere 5 defada kullanabilme imkanı sağlanacak.

2 BİN 610 DENETÇİ ALINIYOR: Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni ve denetmen yardımcısı alınacak.


Manisahaberleri.com

 


Anahtar Kelimeler: TORBA DOLUSU MÜJDE

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli