Sigara helal değil

Sigara helal değil

Sigara helal değil

3Konya İl Müftüsü Ali Akpınar, "Sigara, insan sağlığına, çevreye ve çevrenizdeki insanlara zarar veriyor. Çoluğunun çocuğunun rızkını bu illete yatıranlar var. Dolayısıyla sigara kesinlikle helal değildir" dedi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Konya Şubesi ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi, 9 Şubat Sigarayı Bırakma günüyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıya, İl Müftüsü Ali Akpınar ve çok sayıda üye katıldı. Dedeman Otel`de düzenlenen toplantıda konuşan İl Müftüsü Ali Akpınar sigara ile ilgili kesin bir ifade kullanarak, "Bana hep soruyorlar, sigara içmek haram mıdır diye. Peygamber Efendimiz döneminde bu illet olmadığı için, bununla ilgili bir yüküm de bulunmuyor. Fakat sigara, insan sağlığına, çevreye ve çevrenizdeki insanlara zarar veriyor. Çoluğunun çocuğunun rızkını bu illete yatıranlar var. Dolayısıyla ben de soruyu soranlara hep diyorum ki, sigara kesinlikle helal değildir. Etrafımızdaki tiryakilerden görüyoruz. 20-30 yıldır sigara içen tiryakiler bile, sigarayı bırakıyor. Günde 2 paket içen bir tiryaki bile, hastalıkları ortaya çıkmaya başladığında bırakabiliyor. Herkes bırakabilir. Kimse ben sigarayı bırakamıyorum diyemez. Bugün bir vesiye olsun diyelim ve sigara içenler ellerindeki sigarayı atsın ve bir daha içmesin" diye konuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNU

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Konya Şube Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca ise, "Sigara günümüzde dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelen bir salgın hastalıktır. Dünya sağlık örgütü tarafından, dünyadaki en büyük sağlık sorunu olarak tanımlanan bir bağımlılıktır. Dünyadaki her 6 ölümden 1`i sigaraya bağlıdır. Dünyada her yıl 4 milyon kişi, ülkemizde ise 80 bine yakın kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Sigara alışkanlığının birçok kanser türüyle doğrudan ya da dolaylı ilişkisi vardır. Sigara alışkanlığı, kanser ölümlerinin en önemli nedeni olup, gelişmiş ülkelerde görülen kanser vakalarının yüzde 30`u tamamıyla sigaraya bağlıdır. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 80-90`ı, kronik akciğer hastalığı ölümlerinin yüzde 75-90`ı kroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 25-30`u sigarayla ilgilidir" ifadelerini kullandı.

SİGARAYI BIRAKMAK KOLAY VE UCUZ

Günümüz şartlarında sigara bırakmanın geçmişe göre daha kolay olduğunun altını çizen Karaca, şöyle konuştu: "Sigara sadece sizi değil, evinizdeki ve iş yerinizdeki yakınlarınızı da hasta eder. Bu durumda hala sigara içmek insan kendisine ve sevdiklerine ihanet etmesinden başka bir şey değildir. Ayrıca sigarayı bırakmak tarihte hiç olmadığı kadar kolay ve ucuz hale gelmiştir. Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakmak isteyen hastalara ücretsiz ilaç bile sağlamaktadır. Tüm yasaklara rağmen hala ülkemizde 3 yetişkinden 1`i sigara kullanmaktadır. Bu durum hem sigaraya hem de sigara kullanımı sonucunda oluşan sağlık problemlerinin tedavisinde harcanan parayı göz önüne aldığımızda, ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor."

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com



Anahtar Kelimeler: 0