SGK, ölüm sonrasında geride kalanlar için ölüm aylığının yanında çok bilinmese de cenaze ödeneği ödüyor.
Sosyal güvenlik sistemi sigortalıları ölüm riskine karşı da koruyor. Ölüm sonrasında geride kalanlar için SGK ölüm aylığı ve cenaze ödeneği ödüyor.
Cenaze ödeneğinin amacı cenazenin kaldırılması için gerekli masrafların karşılanması ve geride kalanların bu masraflarla uğraşmaması.
Ölüm aylığı pek çok kişi tarafından biliniyor ve bunun için gerekli işlemler yapılıyor. Ancak cenaze ödeneği çok fazla bilinmediği için atlanabiliyor.
Ölümün acısıyla unutulan bu ödemenin alınabilmesi için 5 yıllık zamanaşımı söz konusu. Peki cenaze ödeneği nedir?
Cenaze Ödeneğinden Yararlanma Şartları Nelerdir? Cenaze Ödeneği Kimlere Ödenir? Cenaze ödeneği nasıl alınır? Ne kadar ödenek veriliyor? İşte detaylar...
CENAZE ÖDENEĞİ NEDİR?
Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardımdır.
CENAZE ÖDENEĞİ KİMLERE ÖDENİR?
Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Cenaze ödeneğinin sayılan kişilere ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
CENAZE ÖDENEĞİNDEN YARARLANMAK İÇİN NASIL BAŞVURULUR?
Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir.
Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin Kuruma verilmesi gerekir.
CENAZE ÖDENEĞİ TUTARI NE KADARDIR?
Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, 2017 yılı için ödenen cenaze ödeneği tutarı 531,00 TL´dir.
CENAZE ÖDENEĞİ NASIL ALINIR?
-İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, veya
-Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, veya
-Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken,
ölen sigortalının hak sahiplerine verilir.
360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.
HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?
Ölüm sonrası geride kalanlara cenaze ödeneği verilmesi için ölen kişinin mutlaka sigortalı olması gerekiyor. Sigortasız çalışan kişinin ölümü halinde geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi mümkün değildir.
Bu nedenle kayıtdışı çalışmak yalnızca kişinin kendisini değil, ailesini de riske atan bir durumdur.
ÇALIŞMASI GEREKMİYOR
Ölüm sonrası geride kalanlara cenaze yardımı ödenmesi için ölen kişi adına en az 360 gün yani bir yıl uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmesi gerekir. Bir yıl prim ödenmemiş ise geride kalanlara cenaze ödeneği verilmez.
Geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi için kişinin ölüm tarihinde sigortalı olması gerekmez. Prim ödenmişse ölen kişi ölüm tarihinde çalışmıyor olsa bile SGK´dan cenaze ödeneği alınabilir.
ÖNCELİK SİGORTALININ EŞ VEYA ÇOCUKLARINA VERİLİR
Akşam´dan Okan Güray Bülbül´ün yazısına göre, sigortanın ölümü sonrası cenaze ödeneği sigortalının eşine ödenir. Eşi yoksa çocuklarına, o da yoksa anne babasına, o da yoksa kardeşlerine ödeme yapılır.
Bütün bu kişilere ödeme yapılamaması halinde yani cenazenin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması halinde ödeme masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
4/c´li olan bir kişinin ölümü halinde kendi kurumları ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri veya bu mahiyette bir ödeme yaparsa SGK cenaze ödeneği ödemez.
Öte yandan ölen kişi eğer iş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri veya malullük aylığı almakta iken ölmüşse bu durumda 360 gün prim ödenmiş olma şartı aranmaz.
HABER10
Erzurum
22.11.2024