Maliye Bakanı Naci Ağbal´ın "Bazı fabrika satışlarına başlıyoruz. Özelleştirme İdaresi daha fazla varlık satışına gidecek" söylemleri ardından, gözler Şeker Fabrikalarına çevrildi. Yıllardan beri özelleştirileceği söylenen Şeker Fabrikalarının geleceği ise merak ediliyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Şeker İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, özelleştirmeye karşı olduklarını hatırlatarak, ?Türkiye´nin Şeker Fabrikalarına ihtiyacı var. Özelleştirme çok yanlış bir karar olur. Ortada net birşey de yok? açıklamalarında bulundu.
FABRİKALAR ZARAR ETMİYOR
Cumhuriyetin kurulması ile birlikte Türkiye´nin çeşitli noktalarında şeker fabrikalarının da yaygınlaştığını söyleyen Başkan Yazır, fabrikalar ile yapılan yanlış eleştirilere cevap verdi. Yazır, Şeker Fabrikalarının ihracatçıları desteklediğini belirtti. Maliyetinin altında şeker verdiği için Şeker Fabrikalarının sözde zarar ettiğini dile getirenlere karşı açıklamalarda bulunan Yazır, ?Şeker Fabrikaları, ülkeye kazandırıyor. Zarar ettiği tarzındaki söylemler çok yanlış. Ticari mantık ile olayları yorumlamak doğru değil. Üretim kapasitesi düşük diye fabrika mı özelleştirilir? Üretmenin yollarını aramalıyız. Pancar üretimi yavaşlıyor. Kapasite düşükse yükseltmeliyiz? diye konuştu.
ÖZELLEŞTİRME HEP GÜNDEMDE
Şeker Fabrikalarının 2000 yılında özelleştirme kapsamına alındığını aktaran Yazır, 2003 ve 2004 yılında da özelleştirmenin yol haritalarının çizildiğini kaydetti. Şeker Fabrikalarının özelleştirme konusunun yıllardan beri gündemde olduğunu ifade eden Yazır, daha sonra şunları söyledi: ?Fabrikaların pazardaki payı düşürülüyor. Pancar tarımı korunmalı. Nişasta bazlı şekerler, kimyasalı yüksek tatlandırıcılar insan sağlığını bozuyor. Pancarın hiçbir zararı yok. Üstelik Şeker Fabrikaları binlerce insanın evine ekmek götürmesine vesile oluyor. İnsanlara istihdam olanağı oluşturuyor. Bulunduğu bölgenin değerine değer katıyor. Fabrika deyip geçmemeli. Nakliyecisi, bölgenin esnafı, besici ve beraberindeki birçok sektör işçisi fabrikanın değeri ile kazanıyor. Bütün fabrikalar, katma değer sağlıyor.?
özelleştirme işsizliği artırır
Hükümetin desteklerine rağmen piyasayı denetleyen kurulun ortada olmadığını söyleyen Başkan Yazır, şekerin merdiven altından üretildiğini de ifade etti. Bazı fabrikaların kotalı bazı fabrikaların ise ihracat amaçlı üretim yaptığını konuşmalarına ekleyen Yazır, ?Piyasa başıboş bırakılmamalı? şeklinde konuştu. ?Özelleştirme, yeni teknolojinin devreye girmesi demek. İş gücüne olan arzı aşağıya çeker. Bunlar için çok erken? diyen Yazır, konuşmasını şöyle tamamladı: ?Türkiye´deki işsizlik oranı ciddi boyutta. Genç işsizlerin sayısı her geçen gün artıyor. Fabrikada çalışan insanları fazlalık gibi görmek doğru değil. Devletimizin yeteri kadar gücü var. İnsanları sokakta başı boş bir şekilde kendi kaderine terk etmemek gerekiyor. Bu insanlar, kısacası devlete yük olmaz.?
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com