Seçimlerde cep telefonuyla oy kullanılamayacak

İçişleri Bakanlığı, seçimlerin güvenli ve huzurlu bir ortamda gerçekleştirilebilmesi ile seçmen iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansıtılabilmesi amacıyla genelge yayımladı

Seçimlerde cep telefonuyla oy kullanılamayacak

İçişleri Bakanlığı, seçimlerin güvenli ve huzurlu bir ortamda gerçekleştirilebilmesi ile seçmen iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansıtılabilmesi amacıyla genelge yayımladı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi`nin yapılacağı  7 Haziran 2015 Pazar günü sandık kurulması için belirlenen okul, bina, salon gibi yerlerde seçimin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi için alınacak tedbirlerle ilgili esas ve usuller belirlendi.

Sandık bölgesinde alınacak tedbirler

Genelgeye göre, sandık alanı dış çevresinde yeteri kadar ihtiyat kuvvet bulundurulacak, bu kuvvetin mahallin özelliğine göre sandıkların bulunduğu yerlerde meydana gelebilecek olaylara hemen müdahale edilecek bir mesafede görevlendirilmesine özen gösterilecek.

Sandık alanı dış çevresinde alınacak tedbirlerin; "sandık alanı dışında, zabıtaya emir verme yetkisine sahip makamlarla, zabıta amir ve memurları tarafından alınacak tedbirler, seçmenin sandık alanına serbestçe girmesini engelleyici veya güçleştirici mahiyette olamaz" hükmüne uygun olması sağlanacak.

Oy vermek üzere sandık başına giden görevli personel ile görevleri icabı sivil olması gerekenler dışındaki personelin üniformalı görev yapmaları sağlanacak. Sivil personelin üzerinde mutlaka güvenlik görevlisi olduğunu belirleyici (polis görev yeleği gibi) teçhizat bulundurmaları sağlanacak.

Önleme aramaları yapılacak

Seçimlerin tarafsızlığına gölge düşürülmemesini sağlamak amacıyla, sandık alanına açılacak yollar önceden kontrol edilecek, art niyetli kişi veya grupların toplanmasına ve toplu olarak bir arada bulunmalarına, bunların görevlilere, siyasi parti mensuplarına, adaylara, seçmenlere ve vatandaşlara herhangi bir tehdit, baskı, cebir, şiddet ve benzeri uygulamasına müsaade edilmeyecek.

Sandık alanı dış çevresindeki yaya ve motorize devriye ekiplerinin sayısı mümkün olduğunca arttırılacak, şüpheli görülen şahıslarla ilgili önleme aramaları yapılacak, seçmenlerin güven içerisinde sandık alanına ulaşmaları sağlanacak.

Bütün il ve ilçelerde vatandaşların gerektiğinde kolaylıkla güvenlik güçlerine ulaşmasını sağlamak amacıyla Polis İmdat Hattı (155) dahil diğer telefon numaraların ve iletişim bilgilerinin önceden kamuoyuna duyurulması sağlanacak.

Güvenlik güçlerine intikal eden her türlü ihbar, talep, şikayet, bilgi, belge anında değerlendirilecek ve ivedi gereği yapılacak. Özellikle seçmenlerin oy vermeye gidiş ve gelişlerinde güvenlikle ilgili talepleri anında değerlendirilecek ve titizlikle yerine getirilecek.

İçki ve silah taşıma yasağı

Oy verme günü her ne suretle olursa olsun ispirtolu içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı olacak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilecek. Kahvehane, çay ocağı, kıraathane ve internet kafeler eğlence yeri kapsamında olduğundan oy verme günü kapalı olacak. 

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanların dışında hiç kimse silah taşıyamayacak.

Sandıkların kurulduğu yerlerde görev alacak güvenlik güçleri, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen oy verme süresinin başlangıcından en az bir saat öncesinden görev yerlerinde olacak. Sandık alanı ve çevresinde şüpheli paket konusunda gerekli kontrollerin yapılması sağlanacak. 

Sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, sandık bölgesine kayıtlı seçmenler, sandıkta görevli müşahitler, bina sorumluları, seçim güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçleri ile adayların ve siyasi partilerin seçim kuruluna bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilcileri ve medya mensupları dışında kimse sandık alanında bulunamayacak. 

Silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek

Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere, resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. 

Sandık alanında hiç kimse başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler veya propaganda amaçlı yayınlar taşıyamayacak. Yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamayacak. 

Sandık çevresinde dikkat edilecek diğer hususlar

Sandık çevresinde alınacak tedbirler, o sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimselerin iş ve işlemlerini takip etmelerini engelleyecek mahiyette olamayacak. 

Sandık çevresinde seçmenin oyunu tam bir serbestlikle ve gizli şekilde kullanmasına veya sandık kurulunun görevini yapmasına engel olmaya kalkışanlar ile oy verme, oyların sayım ve dökümü veya tutanaklara geçirilmesi gibi tüm sandık başı iş ve işlemlerinin düzenini bozmaya kalkışanları, başkan uyaracak. Bu uyarının gereğini yerine getirmeyen kimse, kolluk gücü çağrılarak sandık çevresinden uzaklaştırılacak.

Güvenlik güçlerinin sandık kurullarınca belirlenen binaların yapısına göre sandık kurulunun görev yaptığı yer merkez olmak üzere, 15 metre yarıçaplı mesafeyi ihlal etmeyecek şekilde, bina içinde ve sandık kurulu başkanı veya sandık kurulu üyelerinden birinin çağrısına cevap verebilecek konumda sandık çevresine göre bulunması gereken en yakın noktada görevlendirmeleri sağlanacak. 

Sandık başında cep telefonuyla görüşmek yasak

Sandık kurulunun görev yaptığı yerde, cep telefonu ile görüşülemeyecek ancak sandık kurulu başkan ve üyelerinin görevleri gereği yapacağı görüşmeler bu hükmün dışında olacak. 

Oy verme yerlerine telefonla girilemeyecek

Seçmen, cep telefonu , fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerlerine giremeyecek. Bu tür cihazlar oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Sandık başındaki seçmene vereceği oy hakkında müdahale, telkin ve tavsiyede bulunulamayacak. Seçmenler, oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalamayacak.

Oy verme süresi ve sonrası

Seçmenler 08.00 - 17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Ancak saat 17.00`ye geldiği halde sandık başında oy vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Oy verme süresinin tamamlanmasının ardından sandık kurulunca hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührünün, kurul başkanı ile en az iki üye tarafından en kısa zamanda il-ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edilmesi sağlanacak. Oy torbalarının nakli için tahsis edilen araçlara imkanlar ölçüsünde güvenlik güçlerine ait ekip otolarıyla refakat edilecek, yol güzergahında gerekli güvenlik tedbirleri alınacak. Güvenlik açısından özellik arz eden seçim bölgelerinde oy torbalarının intikali sırasında gerektiğinde zırhlı araçlardan yararlanılacak.

İl-ilçe seçim kurullarının ve çevresinin aydınlatılması konusunda kurullarla işbirliği yapılacak. Elektrik kesintisi ihtimaline karşı gerekli tedbirler önceden alınacak.

KAYNAK: http://www.memleket.com.tr/


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

24.04.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:36
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı