Satışı serbest, kullanımı yasak!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “tağşiş” ifşasından çıkan ilginç gerçek…

Satışı serbest, kullanımı yasak!

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen ve aralarında Erzurumlu bazı firma ve işletmelerin de bulunduğu Türkiye genelindeki toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü kamuoyuyla paylaştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık hileli ürünler ve sağlığı tehdit eden bu ürünler ile ilgili uyarılar yapıldı.

Bakanlığın yaptığı denetimler sonucu taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünü tespit edildi. Listede Erzurum’dan da 9 firma yer aldı. 

MEKANİK AYRILMIŞ KANATLI ETİ NE DEMEK?

Büyük parça etleri elle kemikten ayırdıktan sonra kemik üzerinde geriye kalan etler mekanik yolla makinalar yardımıyla ayrılıp salam, sosis, sucuk, döner ve burger gibi bir çok hazır et ürünlerine ilave edilmektedir.

Özellikle Avrupa da uygulanan pres sistemi vasıtasıyla kemikler üzerindeki kalan etler ile birlikte makina da yüksek basınç uygulaması ile et kemikten ayrılarak bir seri filtreden geçirilir.

Bu aşamada özellikle kemik dokusu da zarar gördüğü için etlerde, elle ayrılmış ete nazaran daha fazla ufalanmış kemik partiküllerine, kemik iliğine, sinir dokusuna ve yağ oranına rastlanır.

Bu elde edilen et ezmesi sağlık açısından bir sorun teşkil etmese de hem düşük kalite de hem de mikroplara daha meyilli bir karışımdır.

SALAM VE SOSİSTE SERBEST, SUCUK DA TEHLİKELİ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 29 Ocak 2019’da Resmi Gazete de yayınlanan TÜRK GIDA KODEKSİ ET, HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ’nin 9’ncu maddesinin f fıkrasının 4 ve 5 bentlerinde, MAKE’nin kullanım şartları şöyle belirtilmiş… 

4- MAKE, sadece ısıl işlem görmüş kanatlı emülsifiye et ürünlerinin üretiminde kullanılmak üzere entegre işletmeler tarafından üretilir ve üretilen MAKE aynı amaç doğrultusunda diğer onaylı işletmelere de sevk edilebilir.

5- Etiketlerinde MAKE kullanıldığı bildirilen kanatlı emülsifiye et ürünlerinde kalsiyum oranı 750 mg/kg’ı geçemez.

EMÜLSİFİYE NE DEMEK?

Büyükbaş hayvan etlerinin ve lezzet verici baharatlardan, emülsiyon1 teknolojisi uygulanarak elde edilen hamurun doğal ya da yapay kılıflara doldurulup ısıl işlem uygulanması ile oluşan et ürünüdür. Örnek : Piliç Salam , Piliç Sosis , Dana Salam , Dana Sosis , Hindi Salam vb.

SAKINCALI ÜRÜN İSE SATIŞI NEDEN SERBEST?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tağşişli ürün listesinde yer alan MAKE’nin iç piyasada satılması da tartışma konusu oldu. Türkiye’nin önde gelen tavuk eti üreticilerinin resmi yollarla, sucuk üretimi yapan firmalara fatura karşılığı satışını yapması, “Madem bu ürün yasaklı ve tüketilmesi sakıncalı, neden satışına izin veriliyor?” sorusunu akıllara getiriyor… 

Firmaların kendi logo ve isimleriyle paketlenerek ve üzerine MAKE etiketi de vurularak üreticilere satılan bu ürünlerin de satışının yasaklanması bekleniyor. 

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nda 2019 yılında yayınlanan genelgeye göre, piliç salam, sosis, hindi salam gibi ürünlerde MAKE’nin kullanılması serbest bırakılırken, piliç sucuğun neden yasaklandığı da kafa karışıklığına neden oluyor. Vatandaşlar da haliyle soruyor, “Piliç salam da sağlıklı olan MAKE neden piliç sucuk da yasak oluyor?”

BAKANLIK BU KAFA KARIŞIKLIĞINI GİDERMELİ?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın satışı serbest olan ürünün kullanımını ‘yasak’ olarak belirlemesi nedeniyle ortaya çıkan kafa karışıklığını gidermesi bekleniyor. Türkiye genelinde birçok et ve et üretimi yapan firmanın MAKE nedeniyle ceza alması da, üreticilerin de bu noktada kafasının son derece karışık olduğunu ortaya koyuyor. 

MAKE, ÇÖPE ATILACAK ÜRÜN MÜ?

Tağşişli ürünleri kullanan firmalarla ilgili yapılan haberlerde “ısıl işlem görmüş piliç sucukta ise mekanik ayrılmış kanatlı eti tespit edildi. Firmaların ürettiği piliç sucuklarda tavukları bütün olarak kullandığı, çöpe atılacak kısımlarını böylelikle vatandaşa yedirdiği ortaya çıktı” ifadelerinin de MAKE’nin tanımına bakıldığında gerçekçi olmadığı ortaya çıkıyor. Zira, MAKE’nin tanımı “büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan ettir ve etin elde edildiği türe göre mekanik ayrılmış tavuk eti, mekanik ayrılmış balık eti veya mekanik ayrılmış dana eti şeklinde adlandırılır.” şeklinde yapılıyor. Yani bu tanıma göre, MAKE’nin “çöpe atılacak ürün” olarak adlandırılmasın yanlış olduğu da gözler önüne seriliyor.

KAYNAK: erkhaber


Anahtar Kelimeler: Satışı serbest kullanımı yasak!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

14.11.2024

  • İMSAK 05:25
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 12:04
  • İKİNDİ 14:43
  • AKŞAM 17:07
  • YATSI 18:28
  • Perşembe 6.6 ° / -2.9 ° Güneşli
  • Cuma 7.9 ° / -0.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 7.6 ° / -1.8 ° Güneşli