Tarih: 11.02.2017 00:37

Referandum süreci nasıl işleyecek?

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, anayasa değişikliğini onaylamasının ardından referandum süreci de başladı. 

Anayasa´nın ilgili maddesi uyarınca referandum sürecinin de nasıl işleyeceği netleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın anayasa değişikliğini onaylamasının ardından, Resmi Gazete´de yayınlanmasıyla 60 günlük süreç başlamış olacak. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş "Yüksek Seçim Kurulu, muhtemelen 16 Nisan tarihini uygun görerek 60 gün içinde seçim yapılmasıyla ilgili kararını önümüzdeki günlerde verecektir" referandum tarihini işaret etti.

YÜKSEK SEÇİM KURULU HAZIRLIKLARINA BAŞLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), geçtiğimiz günlerde referandum için hazırlıklara başlandığını açıklamıştı. Bunun için kahverengi (Hayır) ve beyaz (Evet) renklerden oluşan oy pusulalarının basımına ve yeterli sayıda tercih mührünün temini için çalışmalara başlamıştı. 

Bunun yanında YSK, en az 410 kişinin bulunduğu köy ve mezralarda sandık kurulacağını açıklarken, bunun gerçekleşmemesi durumunda en yakın sandıkla birleştirme yapılacağını duyurmuştu. Yurtdışında yaşayan seçmenler hakkında da bir açıklama yapan YSK, 2 milyon 928 bin seçmene dilediği yerde oy kullanma kolaylığı getirmişti. 

PARTİLERE MALİ YARDIM YOK

Siyasi partiler referandum kampanyasındaki harcamalarını kendi kasalarından finanse edecekler. Hazine´den referandum için partilere bu sene devlet yardımı yapılmayacak. Kanuna göre, referandum yapılan yıllarda siyasi partilere ekstra bir yardım yapılmıyor. Siyasi partiler referandum kampanyalarında harcamaları normal devlet yardımları, partililerden topladıkları aidat ve bağışlarla gerçekleştiriyor.

KAMPANYA SÜRECİ BAŞLIYOR

Referandum kampanyaları kararın Resmi Gazete´de yayınlanmasından 7 gün sonra başlayarak, 15 Nisan saat 18.00´e kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı´na ve Meclis´te grubu bulunan partilere TRT´de 10´ar dakikalık ikişer konuşma hakkı tanınıyor.

Bunun yanı sıra partilerin de kampanya programları belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, anayasa değişikliği için başta 30 büyükşehir olmak üzere birçok ili ziyaret etmesi bekleniyor. Erdoğan ziyaretlerinde sistemin neden gerekli olduğunu anlatması, çift başlılığın yaratacağı sorunlara dikkat çekmesi ve bu çerçevede halkın desteğini istemesi bekleniyor.

AK Parti, referanduma 45 gün kala seçmene ulaşacak tüm mecralarda ?Evet? kampanyası başlatılacak. "Güçlü Meclis ve güçlü Cumhurbaşkanı" temasıyla kampanya yürütecek AK Parti, "Güçlü Türkiye"nin bu şekilde inşa edileceği üzerinde durması bekleniyor. 

Yasama yetkisinin TBMM´de olacağı ve Cumhurbaşkanı´nın yasa teklif etme yetkisi bulunmayacağının altını çizecek olan AK Parti, yasama ile yürütmenin tamamen ayrı olacağı tezini savunacak. AK Parti´nin söyleminin bir diğer ayağını da istikrar vurgusu oluşturacakken, seçmenin karşısına kalkınma, refah gibi pozitif bir gündemle çıkması bekleniyor.

"Hayır" kampanyası yürütecek olan CHP ise "partiler üstü" parolası hakim olacak. Mitinglerde parti bayraklarının kullanılmaması kararı alınırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı büyükşehirlerde ve bölge mitinglerinde kürsüde olacak. CHP mesajlarını broşürlerle ve yüz yüze görüşmelerle aktaracak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin düzenleyeceği kampanyada "Bu ülke için vazgeçilmez bir yeminimiz vardır. Onun için Evet" sloganını kullanacaklarını açıklarken, "Biz gidip ´evet´i anlatmazsak kimse ´evet´ demez. Karar verdiğin bir şeyi yapacaksın" ifadelerini kullandı. MHP´nin nasıl bir kampanya yürüteceği ise düzenlenecek kamptan sonra belli olacak.

KAYNAK: http://www.haber10.com/guncel/anayasa_degisikligi_referandum_sureci_nasil_isleyecek-686736

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —