Sayıları 800 bine ulaşan özel güvenlik sektörü temsilcileri mevzuatın düzeltilmesini istiyor.
Sabah Gazetesinin haberine göre; Savcı Mehmet Selim Kiraz`ın şehit edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın "Özel güvenlik kalkmalı" açıklamasıyla gözlerin çevrildiği sektörün iki önemli temsilcisiyle konuştuk. Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu (TÖGF) Başkanı Bülent Perut ile Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, "Cumhurbaşkanı haklı. Sektörün hatası var. Ama tukaka ilan edilmeden önce zaafiyetin nedenleri analiz edilsin. Kamu İhale Kanunu`nun yalnız fiyatı esas alan düzenlemesi değişsin. Eğitimlerin artması ve uzmanlaşma için mevzuat düzenlemeleri yapılsın" diyor.
Bülent Perut / TÖGF Başkanı
BURADA DEDEKTÖR YIKAN, ABD`DE İÇ ÇAMAŞIRI ÇIKARIR
Cumhurbaşkanı`nın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Haklı buluyorum, yerinde olsam bende aynı serzenişte bulunurdum. Ama bakın, sektörün bugün yüzde 60`ı yabancıların eline geçmiş durumda. Yerli sermaye yeterince güçlenemiyor. Şu anda Türkiye`de kamera alarm sistemlerinin kimler tarafından kontrol edildiğine bakın. Kamu kurumlarındaki yabancı firmalara bakılsın.
`Sektörde yabancılar var` demek bu zafiyete kılıf bulmak değil mi?
Yerli sermaye bu yabancı firmalar yüzünden perişan vaziyette. Mütekabiliyet Yasası nedir? Ben ABD veya İsrail`e gitsem şirket kurabilir miyim? Ama bunlar fonları araclığıyla burada yatırımlar yapabiliyor. Adliyedeki olayı sadece güvenlik şirketinin hatası olarak görmeyin. Türkiye`de insanlar üzeri arandığında rahatsız oluyor. Metal dedektörü yıkan avukat, ABD`ye gittiğinde `iç çamaşırını çıkar` deseler çıkarır. Burada alınan önlemlere neden itiraz ediyor? Sonuçta terörist cüppe içine silah alıp, girmiş. Ben kendimi suçlu kabul ediyorum. Ama hukukçular da suçlu. Avukatların elini kolunu sallayarak girmesini engellemek için barolar tedbir almalıdır.
UZMANLAŞMA GEREKİYOR
Sektörde ücretler düşük olduğu için `sokaktan her geçen özel güvenlikçi oluyor` eleştirileri var.
Özel güvenlik görevlililerine asgari ücret ödeniyor. Asgari ücretin en az iki katı olması gerekir. Çalışanın ev kirasını düşünmemesi lazım. Karsız iş yapan firmalar var. Bunlar hizmete yansıyor. Emniyet veya askerdeki taban fiyat yok, standardizasyon yapılamıyor, eğitimler ve teçhizatları eksik. 120 saat silahlı, 90 saat silahsız eğitim var. Bunlar temel eğitim. Ama adliyenin güvenliği farklı. Ona göre eğitim verilmesi gerekir. Çalışanlara branş eğitimleri verilmeli ve uzmalaşma olmalı. Maalesef biz bunu başaramadık. Devlet, özel güvenlik şirketleri ve eğitim kurumlarını bütün olarak görmeliyiz. Yani sadece özel güvenlik şirketlerine `Siz tukakasınız` demekle olmuyor. Evet biz tukakayız ama neden? Bunun analiz edilmesi gerekir. Cumhurbaşkanımızdan randevu talep edeceğiz. Özel güvenlikçilerin ikinci bir işte çalışamayacağına dair düzenleme yapılmalı.
İbrahim Doğan Salman / Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi
EĞİTİM YETERSİZ MEVZUAT TAMAMLANSIN
Cumhurbaşkanı`nın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sektördeki istihdam AK Parti vizyonuyla sağlandı. Özel güvenlik sektörü 10 yıllık değerlendirme yapıp sektörle ilgili refomları gözden geçirebilir. Eksiklikler ortaya çıkar, tedbirler alınır. Kritik noktalarda emniyet birimleri devreye alınabilir ama sektörün geldiği bu noktadan gerileme olacağını düşünmüyorum.
Adliye`de bir güvenlik zafiyeti oldu mu sizce?
Oradaki olaya ilişkin güvenlik prosedürlerinde aksama var mı yok mu bilmiyorum. Sektörün Batı`da olduğu gibi uzmanlaşması (havalimanı, adliye, eğitim kurumları, toplu taşıma
vs) gerekir. Mevzuatımızda böyle bir şey olmadığı için ve aşırı rekabetten dolayı şirketler de bu alana yatırım yapamıyor. Kamu İhale Kurumu`nun fiyatı esas alan ihaleleri de etkili. Uzmanlaşma olmayınca personel de formasyon alamıyor. Kurumsallaşmanın bir maliyeti var. Bunu çok fazla kişi göze alamıyor.
ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORLAR
Kaç saat eğitim veriliyor?
Maksimum 120 saat, 90 saat de var. Bu eğitimi alan güvenlikçi oluyor ama bu yeterli değil.
Asgari ücretle mi çalışıyorlar?
İstanbul`da birçok kurumda asgari ücret şartlarında çalışan özel güvenlik var. Özel güvenlik personeli az para aldığı için ek işler de yapabiliyor. Bu da kendi mesleklerini yaparken motivasyon eksikliği ve enerji kaybı yaratıyor. Maaşların düzeltilmesi gerekir.
Maaşları siz vermiyor musunuz?
Kamu alanında hizmet veren firmalar özel güvenlik çalışanlarına şartname üzerinden ödeme yapıyor. Orada asgari ücret yazıyorsa firma da bunu ödüyor.
Türkiye`de mantar gibi şirketler mi türedi?
Serbest piyasa ekonomisi var ama sektörün belli kuralları vardır Bu standartlara ulaşamayan herkes sektörden çekilecektir.
Branşlaşma nasıl olacak?
Dünyada özel güvenlik sektöründe knowhow üreten ve hizmet ihracı yapan işadamları tarafından TİP uzmanlığına göre ayrılıyor. Ciddi şekilde hizmet ihracı yapan şirketler var. Kamu, branşlaşmayı teşvik ederse bu iş hızla olur. Kamunun, ihalelerinde fiyat dışı unsurları da dikkate alması lazım ve uzmanlaşma, kalite ve eğitimi dikkate alan şartnamelere ihtiyacı olsun.
Erzurum
22.11.2024