Yaşamın ilk üç yılında kesin olarak ortaya çıkan ve genetik olarak aileden aktarılan Otizm, bireylerde karşısındakini anlama ve kendini ifade etme becerisinin gelişimindeki gecikme ile kendini gösterir.
Toplumda görülme sıklığı %0,2 - %0,5 arasında değişen otizmin sıklığı cinsiyetler arasında da farklılık gösterir.
Otizmle en çok karıştırılan problemler nelerdir?
- Konuşma ile ilgili problemler, işitme ile ilgili problemler, zihinsel gerilik; davranış problemleri; dikkat bozukluğu, öğrenme güçlükleri olan çocuklarda otizmden şüphelenilebilir. Otizm, yukarıda sayılan problemlere neden olabileceği gibi, bu problemler otizm olmadan da ortaya çıkabilir. Otizmin ilk belirtileri nelerdir?
1- Sosyal etkileşim alanlarında; arkadaşlık kurma, göz kontağı kurmak ile ilgili sıkıntılar, oyun oynamada problemler vs...
2- İletişim becerilerinde; konuşmada, kullandığı kelimelerde vs...
3- Davranış, ilgi ve etkinliklerde; sıra dışı basmakalıp davranışlar ve ilgilerinin farklı olması gibi...
Sosyal etkileşimde ortaya çıkan problemler nelerdir?
1- Sözel olmayan davranışlarda belirgin bir bozulma gösterirler Göz kontağı kurmak ile ilgili sıkıntılar yaşarlar, ya hiç kuramazlar, ya çok kısa süreli kurarlar ya da alışılmadık biçimde kurarlar. Örneğin, birden bire gözlerini karşısındakinin gözlerine dikmek ve kaçırmak gibi..
2- Yaşıtlarıyla gelişimsel düzeyine uygun ilişki geliştiremezler. Arkadaşlık kurmakta zorlanmak, çok az sayıda arkadaşa sahip olmak ya da hiç arkadaş edinememek gibi... Yaşıtlarıyla oynama, konuşma ve benzeri durumlarda çok isteksiz davranırlar.
Örneğin, yalnızca kendisinden çok küçük ya da büyük kişilerle iletişime girebilirler. Grup içinde etkileşimde bulunurken zorlanırlar, grup oyunlarına katılmazlar, kurallara uymakta sıkıntı yaşarlar.
3- Duygusal karşılıklar. veremezler Sevinçlerini, ilgilerini ya da başanlarını diğer insanlarla kendiliğinden paylaşma arayışı içinde değildirler. Başkalarının genellikle aile üyeleriyle ya da arkadaşlarıyla birlikte yaptığı pek çok şeyi (örneğin TV izlemek, yemek yemek, oyun oynamak) yalnız başına yapmayı yeğlerler. Başkalarının varlığının farkında olmazlar, diğer çocuklara (kardeşleri dahil) ilgisizdirler. Başkalarının gereksinimlerinin ve sıkıntılarının farkında olma ve anlamada zorluk yaşarlar, üzülen, ağlayan, kızan, sevinen kişiler karşısında duyarsız davranırlar.
Otistik çocuklarda kaynaştırma eğitim büyük önem taşır. Üzerlerindeki yükü hafifleten kaynaştırma eğitim, onları sosyal hayatın içerisinde sürekli olarak tutmak ve sözel becerilerinin gelişmesi açısından büyük önem taşırken, eğitimin yönlendirilmesine tıbbi olarak değil eğitsel açıdan değerlendirilir.
Otizimli bireyler, eğitim, mesleki ve sosyal rehabilitasyon ile koruma ve bakım hizmetleri ile toplumda her isteklerini yerine getirebilirler.
Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, Otizm eğitimi veren öğretmenlerin niteliklerinin artırılmasını, önceliğin kültürel değerlere, kentsel ve kırsal nüfusa uygun bir politikaya ve bu politika çerçevesinde uygun modellerin oluşturulması çalışmalarının öncelenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye`de yaklaşık 450 bin otizmli birey bulunurken, otizmin ne kadar farkındayız?
ulkehaber.com