NÖROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. HAMİT ÇELİK, YÜZ FELCİ'NE KARŞI UYARDI!

Özel Buhara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hamit Çelik, Çevresel tip yüz felcinden sakınmak için, klima karşısında uzun süre kalmayın

NÖROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. HAMİT ÇELİK, YÜZ FELCİ

 

Özel Buhara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hamit Çelik uyardı:

Hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesiyle birlikte güneş çarpması konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan Özel Buhara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hamit Çelik, özellikle güneş ışınlarının en etkili olduğu saatlerde dışarı çıkılmamasını tavsiye etti.

Sıcağın, baş ağrısı üzerinde birebir etkisinin olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hamit Çelik, “Sıcak havayla birlikte; sadece baş ağrısı değil, nörolojik problemler de artıyor. Özellikle direkt sıcak çarpması baş ağrısı yapan bir neden. Sadece güneşte kalmak değil, aşırı sıcaklar beyinde damar genişlemesi yaptığı için; migren ağrıları, sıcak çarpmasına bağlı baş ağrıları şiddetli artış gösteriyor. Baş ağrısı dışında; bulantı, kusma, hatta sıcak çarpmasında bilinç bozuklukları gibi çok daha ciddi bulgular ortaya çıkabiliyor. Bu tür durumlar, aynı zamanda nörolojik olarak hipertansiyonu olan hastalarda beyin kanaması için de ciddi risk yaratıyor” açıklamasında bulundu.

“Sıvı Tüketimine Dikkat Etmeliyiz”

Özel Buhara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hamit Çelik, “Beyin için sağlıklı olan, serin ve soğuk ortamlardır. Sıcak ortam ve güneş, risk faktörüdür. Özellikle belli bir yaş grubundaki insanlarımız için, hipertansiyon hastalarımız için mümkün olduğu kadar sıcakta, güneşin aktif olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini, sabahları ve akşam güneşin aktif olmadığı saatlerde çıkmak gerektiğini tavsiye ediyorum. Bunun dışında sıcakta çok kaldıysak ve baş ağrımız varsa, lokal olarak başımıza soğuk uygulayabilir, soğuk duş alabilir ve mümkün olduğunca soğuk bir ortamda bulunabiliriz. Ayrıca sıvı tüketimini yeterli miktarda almalıyız. Aynı zamanda migren ağrıları sıcakla arttığı için, migrenli hastaların güneşte çok kalmamalarında ciddi yarar olduğunu düşünüyorum” dedi.

KLİMA'YLA GELEN TEHLİKE YÜZ FELCİ!

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği şu günlerde özellikle araç içerisinde klima kullananların çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Hamit Çelik, Çevresel tip yüz felcinden sakınmak için, klima karşısında uzun süre kalmak, ıslak saçla rüzgarlı ortamlardan kendimizi korumak, serin havalarda camları açık otomobilde seyahat etmekten sakınmalıyız” dedi.

“Yüz felci yüzümüzün tek tarafındaki kasları kullanamadığımız bir rahatsızlıktır. Yüz felcine en büyük sebep soğuk havanın yüzle temasıdır. Bu hastalığın ilk ismi şoför hastalığı olarak adlandırıldı. Yapılan uzun araştırmalar ve deneyimler göstermiş ki şoförler hep aynı taraftan yüz felci geçiriyor. Artık günümüzde araç sürücüleri camdan gelen rüzgarla değil de araçlarda bulunan klimalarla yüzlerini temas ettiriyorlar. Araç klimalarının yüzle teması büyük risktir. Araç klimalarının soğuk şekilde yüzle teması yüz felcini tetikliyor” ifadelerini kullandı.

Yüz felcinden korunmak için kışın yüzün ve kulakların soğukla temasını engellemek gerekir. Sıcak havalarda ise soğuk çalışan klimaları yüzümüzle temasını engellemek gerekir” diye konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

22.11.2024

  • İMSAK 05:33
  • GÜNEŞ 07:01
  • ÖĞLE 12:06
  • İKİNDİ 14:39
  • AKŞAM 17:01
  • YATSI 18:24
  • Cuma 6.4 ° / -1.3 ° false
  • Cumartesi 8 ° / -0.5 ° Güneşli
  • Pazar 6.4 ° / -0.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu