Tarih: 15.04.2017 12:38

Nelere evet diyeceğiz?

Facebook Twitter Linked-in

 

 

FARUK ARSLAN / İSTANBUL - Her bir ?EVET´ Türkiye´yi aydınlık yarınlara taşımak için tarihe düşülen bir not olacak. Peki ?EVET´ ile hangi maddeler değişecek, neler getirecek, ne zaman yürürlüğe girecek? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik...

BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI

Yeni dönemde Anayasanın ilgili maddesine ?bağımsız?dan sonra ?tarafsız? ibaresi eklenecek. Adil yargının gereği olan ?bağımsızlık ve tarafsızlık? ilkeleri Türkiye demokrasisini daha da güçlendirecek. Bu madde, referandumdan hemen sonra yürürlüğe girecek.

MİLLETİN TEMSİL GÜCÜ ARTIYOR

TBMM´deki milletvekili sayısı 550´den 600´e çıkacak. Milletin Meclis´te temsiliyet gücü artacak. Bu madde, 3 Kasım 2019´daki seçim takviminin başlamasıyla uygulanacak.

18 YAŞINDAKİ GENÇLER MECLİS´E

Milletvekili seçilme yaşı 25´ten 18´e inecek. Ülkeyi yönetecekleri seçecek olan gençlerin seçilme hakkı da olacak. Geleceğimiz gençler, ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olacak. 18 yaş maddesiyle vekil seçileceklerin askerlikten muaf tutulabileceği de belirtilirken, bu madde 2019´daki seçimlerde uygulanacak.

SEÇİMLER 5 YILDA BİR

Anayasanın ?TBMM´nin Seçim Dönemi? başlıklı maddesi, ?TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi? olarak değişecek. Yasama ve yürütme seçimleri 5 yılda bir, aynı gün yapılacak. Böylece ülkemiz, sık sık yapılan seçimlerin yol açtığı maddi külfetten kurtulacak. Bu madde, 3 Kasım 2019´daki seçim takviminin başlamasıyla uygulanacak.

YASAMA YETKİSİ TBMM´DE

TBMM; kanun koymak, değiştirmek, ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına karar vermek, savaş ilanı kararı almak, milletlerarası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak görevlerini icra edecek, mevcut durumun aynı şekilde devamı sağlanacak. Bu madde, 3 Kasım 2019 seçimleriyle uygulanacak.

GÜÇLÜ TEMSİLİYET DÖNEMİ 

Cumhurbaşkanı doğrudan millet tarafından seçilecek. Görev süresi 5 yıl olacak. Bir kimse ancak 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek. Son seçimde yüzde 5 oy almış siyasi partiler de aday gösterebilecek. Bu madde 2019 seçimlerinde yürürlüğe girecek.

DEVLETTE ÇİFT BAŞLILIK BİTECEK 

Başbakanlık kaldırılacak. Yürütme yetkisi millet adına Cumhurbaşkanı´nda olacak. Böylece yürütmede çift başlılık ortadan kalkacak. Cumhurbaşkanı bakanları ve yardımcılarını atayacak. 2019´daki seçimle uygulanacak. 

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanının, Mustafa Kemal döneminde olduğu gibi partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Referandumdan sonra uygulanacak.

CUMHURBAŞKANINA YARGI YOLU

Cumhurbaşkanına görevi sırasında ve sonrasında her konuda yargı yolu açılacak. Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılabilmesi için TBMM´deki 301 vekilin oyu yetecek. 2019 seçimleri sonrası yürürlüğe girecek.

GÜÇLÜ VE İSTİKRARLI YÖNETİM 

Cumhurbaşkanı bir veya daha fazla ?cumhurbaşkanı yardımcısı´ atayabilecek. Vekiller Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya Bakan olarak atanırlarsa Meclis üyelikleri sona erecek. Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde 45 gün içinde seçim yapılacak.

GÜÇLÜ YÜRÜTME VE MECLİS 

Cumhurbaşkanı ve TBMM olağanüstü ve kriz koşullarında seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek, bu kararın ardından kendi görevi de sona erecek. Her iki durumda da TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimleri birlikte yapılacak. 2019´dan sonra uygulanacak.

OHAL´İ TBMM ONAYLAYACAK 

Savaş, seferberlik, ayaklanma, vatana karşı kalkışma, kamu düzeninin bozulması gibi durumlarda 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edilebilecek. Meclis´in onayı şart olacak. Sıkıyönetim anayasadan çıkarılacak. 2019´dan sonra yürürlüğe girecek.

YARGI SİVİLLEŞECEK

Askeri mahkemeler kaldırılacak. AYM´deki 2 askeri üye çıkarılacak, 17 olan üye sayısı 15´e düşecek. 3 üyeyi TBMM, 12 üyeyi Cumhurbaşkanı belirleyecek. Bu madde referandumun ardından uygulamaya sokulacak.

YARGIDA BÜROKRATİK VESAYETE SON

HSK üyelerini doğrudan milletin seçtiği Cumhurbaşkanı ve TBMM atayacak. HSK, 7 üyenin TBMM, 4´ünün Cumhurbaşkanı atadığı 13 üyeden oluşacak, 2 daire halinde çalışacak. Referandum sonrasında uygulanacak. 

Yeni Akit Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —