Tarih: 01.12.2018 11:23

MEHMET SEKMEN´İN BU HABERE SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

 

Erzurum´un son tarihi izlerinden biri daha yerinden ediliyor. Şimdiki Saraybosna caddesindeki geçmişe ait neredeyse tek ecdat yadigarı olan Dört Güllü çeşme bu günlerde yerinden sökülüyor. 

Vatandaşlar ise bu söküme tepkili, Yakutiye Belediyesi tarafından sökülmeye başlanılan Dört Güllü Çeşmesinin sökülerek başka bir yere taşınacağını duyan vatandaşlar Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen´e seslendi. Tarih taşınmaz diye konuşan vatandaşlar, Tarih taşınırsa Tarih olmaz dediler. Şehrin hafızasının yerinden alınmak istendiğini vurgulayan vatandaşlar, Başkan Mehmet Sekmen´in bu sese kulak vermesini ve bu seslenişlerine sahip çıkarak şimdiki Saraybosna caddesinde ki geçmişe ait neredeyse tek ecdat yadigari olarak kalan Dört Güllü Çeşmesinin yerinde kalmasını istediler.

/resimler/2018-12/1/1149219955015.jpg

DÖRT GÜLLÜ ÇEŞMESİ:

Murat Paşa Mahallesi Saray Bosna Caddesi üzerindedir. Çeşmenin günümüze gelen kitabesine göre 1745 yılında İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kitabesinde şu cümleler yer almaktadır.: ?Yaşantısı su gibi temiz yüce Asaf, Çeşmenin yapılmasını emredip tamamladı. O Vezirin düşüncesine binlerce aferin olsun Yeni bir acayip yapı icad edip düzen verdi. Hz. Allah onun babalarına ve dedelerine rahmet eylesin Susayıp da, suyunu içen özel kişiler ve halk, Hak Taâlâ sevabını Firdevs Cenneti ile versin, Gılmanın elinden Kevser suyu ile dolu içsin dediler. Düşünürken noktalı harflerle tarihi dedim İbrahim Paşa Çeşmeyi yapıp tamamladı, yıl 1745.?


Erzurum´da çeşitli dönemler valilik yapan İbrahim Paşa, Erzurum´da İbrahim Paşa Camii´ni, Medresesini ve Yazıcızâde Çeşmesi´ni yaptırmıştır, ayrıca Zeynel Camii´nin de onarımını gerçekleştirmiştir. Dörtgüllü Çeşme Erzurum´da bilindiği kadarıyla tek değildi. Hafız Paşa Çeşmesi olarak da bilinen ikinci Dörtgüllü Çeşme´nin de yer aldığını kaynaklardan öğrenmekteyiz. Erzurum´da günümüze ulaşabilen dört yüzlü tek çeşmedir. Bu yönü ile İstanbul´daki sebilleri ve meydan çeşmelerini hatırlatmaktadır. Çeşmenin dört yüzünde birer sivri kemerli niş ve birer lüle bulunmaktadır. Çeşmenin yapımıyla ilgili kitabeler batı ve güney yüzünde çeşme aynalığında yer alır. Düzgün kesme taşla inşa edilen çeşmenin kemer seviyesine kadar olan kesimlerinde büyük blok taşlar kullanılmıştır. Üst kesimdeki duvarlarda onarım izleri görülmektedir. Dere Mahallesi´nde ki Kazım Karabekir İlköğretim Okulu´nun ve bugünkü Saraybosna Caddesi´nin batı kesiminden çıkan su Yazıcı Çeşmesi ile Dörtgüllü Çeşmeye verilmiştir. Bugün, düzgün kesme taştan inşa edilen çeşmenin iç kubbesi tuğla malzemeden örülüdür. Çeşmeden tazyikli su akmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —