"AZ KONUŞUR, SOYADIM GİBİ İŞ YAPARIM"
Haber10´da yer alan habere göre; Ulaşım ve bilişimle ilgili yıllardır çözüm bekleyen pek çok sorun Binali Yıldırım´ın döneminde çözüme kavuştu ya da çözüm aşamasına geldi.
Hızlı trenden, Marmaray´a, Yavuz Sultan Selim Köprüsü´nden, İstanbul´a üçüncü havalimanı yapılmasına, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü´nden, Avrasya Tüneli´ne kadar pek çok proje, Yıldırım´ın bakanlığı döneminde hayata geçirildi veya temelleri atıldı.
Sakin, çalışkan ve esprili kişiliği ile tanınan Yıldırım, kendisini "Az konuşur, soyadım gibi iş yaparım" şeklinde tanımlıyor.
ULUSLARARASI ÖLÇEKLİ MEGA PROJELER HAYATA GEÇTİ
Yıldırım´ın bakanlık yaptığı döneminde, kamuoyunda yakından takip edilen uluslararası ölçekli mega projeler bir bir hayata geçti.
Bu sürede, Türkiye genelinde 24 bin 280 kilometre bölünmüş yol hizmete girdi.
Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleriyle büyükşehirler arasındaki mesafeler kısaldı. Bin 213 kilometresi yüksek hızlı tren hattı olmak üzere toplam bin 805 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldı.
Marmaray projesi ile İstanbul´un Asya ve Avrupa yakaları denizaltından demiryoluyla bir birine bağlandı, uzun yıllardır mesafe alınamayan, Karadeniz Sahil Yolu Projesi tamamlanarak, bölge halkının hizmetine sunuldu.
Yıldırım´ın döneminde Avrupa ve Asya kıtaları arasında uluslararası ulaşım için hizmet verecek önemli projelerden biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi çalışmaları başladı. Söz konusu hattın bu yıl sonunda hizmete girmesi hedefleniyor.
Öte yandan çalışmalarına başlanan ve bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü ünvanını alacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul´a inşa edilen 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ile İstanbul´un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli bitme aşamasına geldi. Dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü´nün son tabliyesi de Yıldırım´ın bakanlığı döneminde yerleştirdi.
HAVAYOLUNA İLİŞKİN HAYALLER GERÇEK OLDU
"Havayolunu halkın yolu haline getireceğiz" sözlerini gerçeğe dönüştüren Yıldırım, 26 olan aktif havalimanı sayısı bakanlığı döneminde 55´e, 34,4 milyon olan yolcu sayısını da 182 milyona çıkardı.
Türk havacılık sektörü dünya genelinde yüzde 5, Türkiye genelinde yüzde 15´lik büyüme gösterirken, Yıldırım´ın bakanlığı döneminde, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak ve 2018´de ilk etabı açılacak İstanbul 3. Havalimanı Projesi çalışmaları hız kazandı. Havacılık sektöründe gerçekleştirilen liberalleşmenin sonucunda pazara birçok özel havayolu şirketi girdi.
TÜRKİYE 4,5G İLE TANIŞTI
Yıldırım döneminde bilgi teknolojileri ve iletişim alanında da önemli çalışma ve projeler hayata geçti. Bu kapsamda 2002´de 23 milyon olan mobil telefon abone sayısı 73,2 milyona, 3 bin olan geniş bant abone sayısı 41 milyona çıkarken, aylık 126 dakika olan telefon görüşme süresi 370 dakikaya yükseldi.
2003´te 900 milyon lira olan e-ticaret hacmi de 21 kat büyüyerek 18,9 milyar lira olarak gerçekleşti.
Türkiye´yi mobil iletişimde 3G´den sonra 4,5G teknolojisiyle tanıştıran Yıldırım, 5G teknolojisinde söz sahibi olmak için çalışma başlattı.
Öte yandan Türkiye´nin en büyük özelleştirmelerinden biri olan Türk Telekom´un yüzde 55´inin blok satışına ilişkin ihale de Yıldırım döneminde gerçekleştirildi. 2005´te yapılan ihalede, Türk Telekom´un yüzde 55´i, 6 milyar 550 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Oger Telecom´un oldu.
HABER 10