Tarih: 01.04.2016 23:39

Marmara Denizi deprem sinyali veriyor!

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi´nde son gerçekleşen depremlerin ´hoş olmayan´ ve ´algılanması zor işaretler verdiğini´ belirtti, haber10 internet sitesinde yer alan habere göre; 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi´nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil" diye konuştu.

MARMARA´DA YENİ BİR HAREKETLENME VAR

Büyük İstanbul depremine dair açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi´nde son gerçekleşen depremleri değerlendi. Yeni hareketlenme ihtimalinin giderek arttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu?Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Önce iki kez kuzeyde 3.7 şiddetinde yaptı. Bu depremler faya değişik açı yaparak sıkışmayı ifade eden tarzda oluştu. Arkasından Adalar açığında 4.2 şiddetinde düşey tarzda bir deprem oldu ve açılmayı bize gösterdi. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi´nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil. ´Hemen deprem olacak´ demiyoruz ama değişik, algılanması zor işaretler görüyoruz. Deprem olmadan gerekenleri söylüyoruz. Deprem olduktan sonra bunları konuşmanın faydası yok. Yöneticilerin bilimsel çalışmalara kulak vermesi ve gerekeni yapması gerekir.? şeklinde konuştu.

BURSA DEPREM RİSKİ ALTINDA

Yapılan gözlemlerin sonucunda, 1855 sonrası Bursa´da tekrar bir hareketlenme ihtimalini arttırdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Nilüfer Belediyesi ile yapılan çalışmalar sonucu bugün Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları sayısında 22´ye ulaştık. Parametre ve değişkenleri ölçüyoruz. Şu ana kadar büyük deprem izlerine rastlamadık. Bu proje geliştirmeye açık ve sürdürülebilirliğe açık. Bu projeyi Marmara ve Bursa´da geliştirmek istiyoruz. Bursa´yı kontrol edebilmek için Büyükşehir ve diğer merkez ilçe belediyelerinin de desteği olsaydı bugün 1855 Bursa Depremi´nin olduğu alüvyonun altını kontrol etmiş olacaktık" diye konuştu.

?KENTSEL DÖNÜŞÜM DEPREM SONUCUNDA OLACAK´

Kentsel dönüşümün Türkiye´de istenildiği gibi yapılmadığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Kent kültürünü geliştirmek, yaşam kalitesini arttırmak, güvenliği sağlamak kentsel dönüşümün amacıdır. Şu anda Türkiye´de kentsel dönüşüme örnek verilecek bir yer yok. Kentsel dönüşümü halkla birlikte yapacaksın. Binaları değil insanı yenilemek gerekir. Kentsel dönüşümü yaparken depremi göz ardı edemezsiniz. Afet öncesi ve sonrasını düşünmelisiniz. Her zaman söylerim kentsel dönüşümü deprem yapacak" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, mevsim değişikliği ve aşırı sıcakların depremi tetikleme rolü olmadığını da belirterek, kurulacak sistemlerle hava ve yeraltındaki farklı parametre değişikliklerini izlemek gerektiğini vurguladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —