Haber10 isimli internet sitesinde yer alan habere göre; İçişleri Bakanı Efkan Ala yaptığı açıklamada, "Bir daha tekrar etmemesini sağlayacak güvenlik hizmetlerinin gözden geçirilmesi söz konusu. Mahallelerde yeniden polis merkezleri, önleyici güvenlik hizmetinin daha fazla sunulacağı polis merkezleri, bazı yerlerde korucular bazı yerlerde jandarmanın bulunma şeklini ve noktasını artırıyoruz. Bazı mahallelere yeni merkezler kurulacak. Sorun çıkmadan, kendini güvende hissedebilecekleri, örgüte karşı daha kolay ulaşabilecekleri, kendilerini daha emniyetli hissedecekleri mesafede konuşlandıracağız polis merkezlerini. Belli polis noktaları asayiş hizmeti sunacak, belli polis noktalarını da mahalleleri dikkate alarak serpiştireceğiz. Mahallerde bir olay çıkmadan, çıktıktan sonra da anında müdahaleyi mümkün kılacak yeni bir konsept." diyerek bekçilik sisteminin işaretini vermişti.
"İkincisi gece de hizmeti sadece devriye şeklinde değil, vatandaşın, daha görünür, hissedeceği güvenlik sağlayacak mekanizmaları oluşturuyoruz. Şimdi eskiden bekçiler vardı. Yine sokak sokak, mahalle mahalle kimin sorumlu olduğu belli olacak, görevlisi kim sorumlusu kim, böyle bir anlayışa geçiyoruz. Yani sokak sokak, mahalle mahalle güvenlik ve asayiş hizmetini sunacak olan ve oranın düzenini sağlayacak olan mekanizma ve kişiler belli olacak. Taşrada korucu. Jandarma bölgesinde jandarma. Bekçiler hâlâ var. Ve gece sorumluluğu üstlenecek olanlar." diyen Bakan Ala, "Bekçilik sistemi gibi aslında. Gece daha görünür olacak. Vatandaşın sokağında emniyetini hissedeceği bir düzeni gözden geçiriyoruz. Ayrıca bütün bakanlıklar sosyal yarayı saracak tedbirleri alıyor. Cizre´de geri geldiklerinde devleti bulacaklar." demişti.
Bakan Ala´nın açıklamasının ardından Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınav Yönetmeliği değişti.
18 Mart 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kadro kararnamesiyle Emniyet´e 2.234 adet Çarşı ve Mahalle Bekçisi kadrosu verilirken, 1966 yılında yürürlüğe koyulan yönetmeliği 2 Nisan 2016 tarihi itibariyle değişmişti.
ŞIRNAK´A 715 BEKÇİ
Bekçilik alımıyla ilgili ilk açıklama, Şırnak Valiliği´nden geldi.
Şırnak Valiliği ve Kaymakamlıklarına 715 Çarşı ve Mahalle Bekçisi alınacak.
Şırnak Merkez´e 205, Beytüşşebap´a 20, Cizre´ye 205, Güçlükonak´a 30, İdil´e 60, Silopi´ye 155 ve Uludere ilçesine de 30 bekçi alımı yapılacak.
HAKKARİ´YE DE 224 BEKÇİ
Öte yandan Hakkari´de de mahalle ve çarşı merkezinde görevlendirilmek üzere 224 bekçinin alınacağı bildirildi.
3 AY MESLEKİ EĞİTİM
Özel yetenek seçme sınavında başarılı olanlar bekçi yapılacak. Emniyet bekçisi adayı öğrenciler, polis eğitim kurumlarında en az 3 ay mesleki eğitim görecek. Emniyet bekçileri bir yıl intibak dönemine tabi tutulacak.
BEKÇİ ALIMI NASIL YAPILACAK?
Bekçi alım ilanı verildikten sonra bekçi maaşları ve işe nasıl alınacakları merak edilmeye başlandı.
İşte madde madde sizler için derlediğimiz ´nasıl bekçi olurum´ sorusunun cevapları:
- Sözlü ve yazılı sınav yapılacak.
- İl merkez ilçesi sınırları içinde çalıştırılmak üzere bekçi adaylığına alınacaklar için giriş sınavları Valilikçe uygun görülen tarihte il merkezinde, diğer ilçelerde ise Kaymakamlıkça uygun görülen tarihte ilçe merkezinde yapılacak.
- Adaylardan aranacak şartları taşıyanlar, öncelikle sözlü sınava tabi tutulacak, sözlü sınavdan geçerli not alan adaylar yazılı sınava girmeye hak kazanacak. Yazılı sınav sonuçlarına göre asil ve yedek aday listesi belirlenecek.
- Adaylara Valilik ve Kaymakamlıkların internet adresinden yapılacak tüm duyurular tebligat niteliğinde olup, bu sebeple personel alımı süresince belirtilen resmi internet adreslerinin takip edilmesi gerekiyor.
- Tüm aşamalarda başvuru şartlarını taşımadıkları anlaşılan adayların işlemleri iptal edilecek.
Adaylarda aranacak şartlar:
- Türkiye vatandaşı olmak.
- İlkokulu bitirmiş olmak.
- Askerlik ödevini bitirmiş olup 30 yaşından yukarı olmamak.
- Görevini yapmaya engel olabilecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu tarafından verilmiş raporlarla tevsik edilmiş olmak.
- Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir liilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak.
- Türkiye toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak.
- Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkum bulunmamak.
Başvuru yeri ve şekli:
- Bekçi adayları, çalışmak istedikleri Valilik ve Kaymakamlıklara istenilen evraklar ile birlikte başvurabilir.
- Başvuru dilekçelerinde sınav yerine kadar gidiş dönüş ve zaruri masrafları ile sınavı kazandığı takdirde sağlık kurulu raporu almak üzere yaptığı masrafların kendilerine ait olacağı, ileride bu konuda herhangi bir talepte bulunmayacakları yer alır.
- Dilekçe Yönetmeliğin 5 inci maddenin birinci fıkrasındaki hususların bulunup bulunmadığı araştırıldıktan ve tamamlattırıldıktan sonra belgeler o yer İl / İlçe Emniyet Müdürlüklerine / Amirliklerine havale olunur ve isteklinin bekçi olabilmesi için kanunun 6 ncı maddesinde sayılan niteliklere sahip olup olmadığı hususunda gerekli soruşturma yapılır.
- Adaylar yapılacak olan sözlü ve yazılı sınava katılmak amacıyla; T.C. kimlik numarası beyanı, okul diploma veya tasdiknamesi aslı veya kurumca tasdikli örneği, askerlik durum beyanı, 4,5x6 ölçülerinde 6 adet fotoğraf, adli sicil beyanı, gerekmesi halinde lisede hazırlık okuduğuna dair beyanı.