Maaşlar Temmuz Ayında Zamnalanacak

Maaşlar Temmuz Ayında Zamnalanacak

10.9 milyon emekli, 2.5 milyon memur ve 5 milyon asgari ücretli için Temmuz zam ayı olacak. İşşizlik maaşı da artıyor.

Emekliler, memurlar ve asgari ücretlilerin gözü Temmuz ayında. 10.9 milyon emeklinin, yaklaşık 2.5 milyon memurun ve 5 milyon asgari ücretlinin maaşında Temmuz`da artış yapılacak. Sabah`ın haberine göre, ayrıca işsizlik maaşı artacak. Bazı emekliler, 3 zam alacak. İşte Temmuz ayında yaşanacaklar...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ AYLIKLARI:

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz`da bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Bu zammın ardından seyyanen zam devreye girecek. Bin lira ve altında maaşı olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri 100 lira seyyanen artıştan yararlanacak. Bin 1 ile bin 99 lira arasındaki maaşlar ise bin 100 liraya tamamlanacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden ticari faaliyette bulunanlar, ayrıca Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin yüzde 15`ten 10`a indirilmesiyle kazançlı çıkacak. Bu şekilde maaşlardan en fazla 153 lira, ortalamada 50 lira daha az kesinti yapılması suretiyle artış olacak. Böylece bazı SSK ve Bag-Kur emeklileri, Temmuz`da 3 zam birden almış olacak.

MEMUR MAAŞLARI:

Yaklaşık 2.5 milyon memura Temmuz`da yüzde 3 zam ve enflasyon farkı var. Maaşlar, toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 artırılacak, ayrıca bu yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 3`ü aşarsa, bunun da farkı verilecek. İlk 3 aylık enflasyon yüzde 3.03 çıktı. Bu da enflasyon farkı alınacağını şimdiden ortaya koydu.

MEMUR EMEKLİ AYLIĞI:

Yaklaşık 1.9 milyon memur emeklisine de Temmuz`da memurlar gibi yüzde 3 zam ve enflasyon farkı verilecek. Memur emeklilerinden ticari faaliyette bulunanlar, ayrıca destek primi kesintisinin Temmuz`da azalmasıyla kazançlı çıkacak. Maaşlarda bu yolla yüzde 5 artış sağlanacak. Yani bazı memur emeklileri de Temmuz`da 3 zamma birden kavuşacak.

ASGARİ ÜCRET:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015`te asgari ücretin yüzde 6+6 artmasını kararlaştırmıştı. Bu doğrultuda asgari ücret Ocak ayında net 949 TL`ye, brüt bin 201 TL`ye çıktı. Temmuz ayında net asgari ücret bin TL, brüt asgari ücret ise bin 273 TL olarak uygulanacak. Böylece asgari ücretlinin eline geçen maaş 51 lira artmış olacak.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ:

Temmuz`da işsizlik maaşı da asgari ücretteki artışla birlikte zamlanacak. 1 Temmuz 2015`ten itibaren geçerli olacak brüt asgari ücret bin 273 liraya yükselecek. Buna bağlı olarak 1 Temmuz`dan itibaren alınacak işsizlik ödeneği damga vergisi düşüldükten en düşük net 505 TL 53 kuruş, en yüksek ise bin 11 TL 7 kuruş olacak.