Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik tarafından hazırlanan ve TOBB´a sunulan raporda, göçün önlenmesi için ısınma, ulaşım gibi temel giderlerle vergide vatandaş lehine indirim yapılması istendi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurasına katılan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, şura sonrası yaptığı değerlendirmede, ülkede istikrarın yakalanması için ekonominin en kısa sürede rayına girmesi gerektiğini, hükümetin bu yöndeki gayretlerinin umut verici olduğunu bildirdi. İstihdamı kolaylaştıran adımlar atan hükümetin desteği ve iş dünyasının taşın altına elini koyması, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın başlattığı seferberliğin hedefine ulaşacağına inandığını anlatan Yücelik, Cazibe Merkezleri Programı´ndan Erzurum ve bölge adına ümitli olduklarını belirtti. Ulusal firmaların ilgisinin artmasını sevindirici bulan Yücelik, yatırımların hayata geçirilmesiyle istihdama katkı sağlayacağını anlattı.
İŞTE YÜCELİK´İN SUNDUĞU RAPOR
Türkiye Ekonomik Şurasında Başkan Yücelik, yörenin sorunları ile çözüm önerileri konulu bir raporu TOBB´a sundu. Raporda, mevcut teşvik mevzuatının bölge ihtiyaçlarına göre revize edilmesini, enerji, SGK prim destekleri ile vergi indirimi gibi uygulaların yapılmasını önerdi. Giderek artan göç sorununun önlenmesi gerektiğine işaret edilen raporda TÜİK verilerine göre Erzurum´un 2000 yılından bu yana verdiği göçün il nüfusunun yüzde 60´ını geçtiği bildirdildi. Göçün önlenebilmesi için raporda ısınma, ulaşım, giyim, nitelikli barınma ve benzeri giderlerin oluşturduğu yükün azaltılması, gelir, emlak, özel tüketim ve KDV gibi vergi kalemlerinde vatandaş lehine düzenlemeler yapılması istendi.
Eğitim kalitesinin daha yükseltilmesi için öğretim görevlileri ile öğretmenlere özel tazminat, lojman gibi özendirici teşvikler verilmesi gerektiğine dikkati çekilen raporda şöyle denildi;
"Erzurum ve doğusu için yüksek hızlı tren çalışmasının bir an evvel başlatılması ve Karadeniz limanlarına ulaşım sağlayacak tünellerin ve yolların bir an evvel tamamlanması gerekmektedir. Yine tarım ve hayvancılığın istenilen seviyede gelişmemesi de şehrimizin ve bölgemizin önemli bir sorunudur. Şehrimize ve bölgemize uygun hayvan ırkı ve tohum ıslahının yapılması, tarım ve hayvancılık işletmeleri için ekonomik ölçek büyüklüğü belirlenerek, her ölçek için ayrı destek mekanizmaları oluşturulması, bu sorunların çözümüne yönelik alınacak tedbirlerden birkaçı olabilir."