Turizm sektörünün ticari kaygısı sebebiyle 10 güne çıkarılan bayram tatili, sahil şeritlerinde bulunan otellerin kısa sürede dolmasına sebep oldu. Akraba ziyaretleri için bir fırsat niteliği taşıyan bayramların tatil olarak görülmesi kültürel yozlaşmaya sebep oluyor. Medya organlarında yapılan yayınlarda da 10 günlük Kurban bayramında vatandaşların tatil gitmesi özendiriliyor ve bir fırsatmış gibi sunuluyor. Bayram günlerinde tatile gidilmesini uygun görmeyen ilahiyatçılar, "Bayram tatil fırsatı değildir. Bayram hatırlamak için bir fırsattır. Bayramda asıl yapılması gereken akrabaların ziyaret edilerek bayram sevincinin herkese yaşatılmasıdır" diyor.
BAYRAMDA TATİL YANLIŞ
Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çeker, bayramı tatil olarak görmenin çok yanlış olduğunu belirtti. Kurban bayramının yaz aylarına denk gelmesi sebebi ile bazı kişiler tarafından tatil olarak değerlendirilmek istendiğini söyleyen Çeker, "Kurban bayramı, Ramazan bayramında olduğu gibi yaz ayına denk geliyor. Okullar daha açılmadı. Vatandaşın büyük bir kesimi bayram tatili 10 güne çıkarıldığı için bunu bir fırsat olarak görüyor. Bu sebeple de tatil beldelerine akın ediyorlar. Bayramda tatil yapmak çok yanlış. Aileler bayramlarda evlerinde oturmalı ve evlerine misafir kabul etmelidirler. Aynı zamanda akraba ziyaretlerine de gitmeliler" sözlerini kullandı. Toplumsal bağların her geçen yıl biraz daha zayıfladığını söyleyen Çeker, bayramların bu bağları güçlendirmek için var olduğunu ifade etti. Çeker, "Her geçen yıl toplumumuz birbirinden kopuyor. Bu kopukluğun giderilmesinin tek yolu İslami ve kültürel değerlerimize sımsıkı bağlanmaktır. Bayramlar toplumsal bağları güçlendirmek için birer vesile olarak görülmelidir" şeklinde konuştu.
KÜLTÜREL YOZLAŞMAYA SEBEP OLMAYIN
Bayramı tatil olarak görmenin kültürel yozlaşmaya sebep olduğunu belirten Çeker, bayramın tatil değil hatırlamak olduğunu dile getirdi. Çeker, "Bayramları tatilde geçirmek kültürel yozlaşmaya sebep oluyor. Bayramda kurbanlıklar kesilir ve bir paylaşım olur. Bayramda tatile gidilmesi geleneklerimizi öldürmektedir. Tatile giden vatandaşlarımız kurbanlıklarını ya vekalet yoluyla kurum ve kuruluşlara veriyor ya da bir yakınına vererek kurbanını kesmesini istiyor. Bu kapsamda tatile giden insanımız her ne kadar kurban vazifesini yerine getirse de kurban neşesini ve havasını yaşamaktan yoksun kalıyor. Bu yüzden özellikle sahil kenarlarına tatile gidilmesini tasvip etmiyoruz. Vatandaşlarımıza bayramı bayram gibi yaşamalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.
REZERVASYONLARINIZI İPTAL EDİN
Dini hassasiyeti olan bir kimsenin bayramı tatil beldelerinde geçirmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Çeker, bayramda tatile gidilerek İslam´a ve kültürel değerlere uzaklaşıldığını söyledi. Çeker sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bayramlarda tatil beldelerine gitmek kültürümüze aykırıdır. Bu şekilde davranırsak çocuklarımıza da kötü örnek oluruz. Anne ve baba çocuklarına ne gösterirse çocuklarda büyüyünce aynı davranışları sergileyecektir. Dini hassasiyeti olan bir kimse bayramda tatil beldelerine gitmesin. Bu konuda devletin de bayramda tatile gidilmesini teşvik etmemesi gerekir. Tatil yerleri ile ilgili çıkan reklamları da kınıyoruz. Son olarak tatil rezervasyonu yapan vatandaşlarımızdan bu rezervasyonları iptal etmelerini talep ediyoruz."
SALİH ACIBADEM merhabahaber.com