Son dönemdeki yargı kararları emekli maaşlarının tamamının blokesine imkan tanıyor.
Son dönemdeki yargı kararları emekli maaşlarının tamamının blokesine imkan tanıyor. Bu noktada ince bir detay var. O da muvafakatname! Yani borcun ödenememesi durumunda maaşa haciz koyulması yazılı ve imzalı bir şekilde onaylanırsa sonraki itirazlar faydasız oluyor.
Neye imza attığını bilmeyen çoğu emekli, kredi ve kart borcunu ödeyemeyince maaşındaki kesinti ve bloke işlemlerle şoke oluyor. Normal şartlarda yasaya göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ emeklilerin yani SSK, Bağkur emeklilerinin, dul ve yetimlerinin maaşına, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle bloke konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rızasının (muvafakatinin) olması gerekiyor.
Sadece SGK ve nafaka için
Bir başka ifadeyle emeklinin izni olmadan maaşa haciz konulamıyor. Haciz yasağının üç istisnası var. Nafaka borçları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları ve borçlunun muvafakati. SGK ve nafaka için de maaşın en fazla yüzde 25’i hacze konu oluyor.
Yani emekli, dul ve yetimin maaşı, SGK alacakları ve nafaka dışında kişinin muvafakatı olmadan dondurulamıyor. Bu çerçevede maaşa haciz konulamayacağı yani kurumların keyfi uygulamalara girişemeyeceği net. Rıza olmadan haciz varsa buna anında itiraz edip o haczi durdurmak mümkün.
KAYNAK: Milliyet
Erzurum
21.11.2024