Konutta daralma var, fiyatlar düşüyor

Konutta daralma var, fiyatlar düşüyor

Konut piyasasında daralma var; fiyatlar düşecek, boş dairelerin kiraya verilmesi de güçleşecek.

 

 

Şimdilerde emlakçılara bir dokun bin ah işit. Piyasa durgun, hareket yok.. Eski günler mumla arıyoruz diyorlar. Konut piyasasında belirgin bir durgunluk göza çarpan ilanlardan da anlaşılıyor. Fiyatlarda da hatrı sayılır bir gerileme oldu. Ancak buna rağmen istenen talep yaratılabilimiş değil.

Milliyet Yazarı Güngör Uras bugün "Konut piyasası" başlıklı yazısında, emlak sektörünü yakın plana aldı, sektörün son durumuna dair röntgeni okurlarıyla paylaştı. 

Ekonomideki genel yavaşlamanın konut sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin görülmeye başladığını belirten Uras, bu durumu 5 maddeyle özetledi:
1) Konut satışlarında yavaşlama var. 2) İlk ve ikinci el satış fiyatları geriledi. 3) Kiralık konut sayısı artıyor. 4) Yeni sözleşmelerde kira rakamları geriliyor. 5) Bütün bunlara rağmen konut yapımı (arzı) devam ediyor.

FRENE BASMAK OLMAZ

Geride bırakılan yıllarda talebin canlı olması nedeniyle konut fiyatları ve kiraların sürekli bir artış gösterdiğini belirten Uras, ekonominin yavaşlamasına rağmen konut arzının sürdüğünü, sürmesi de gerektiğini, inşaat ve yapı kullanım izinlerinin azalmadığını belirterek "Frene basmak dengeleri bozabilir." diye yazdı.
...
BEKLENTİ FİYAT ARTIŞIYDI

Ekonomideki yavaşlama öncesi birikimi olanların yarısı, ihtiyaçları için konut satın alırken diğer yarısının ise ?gayrimenkul yatırımı? olarak alım yaptığını belirten Uras, "Çoğu, aldığı konutun değerinin devamlı artacağı bekleyişi içinde fiyatına bakmadan birikimini konuta yatırdı. Onların çoğu, konutu kiralama arayışında olmadı. Çünkü beklenti, kiracısı olmasa da konut fiyatının artacağıydı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Mersin gibi şehirlerdeki yeni konutlardaki dairelerin çoğu boş durumda." tespitini paylaştı.

KİRACI BULAMIYORLAR

Bu beklenti ile konut alanların, fiyatların gerlemesi nedeniyle şimdilerde üzgün olduğunu belirten Güngör Uras, boş daireleri kiraya vermek isteyenlerin de kiracı bulamadıklarını söylüyor. 

CAZİBE AZALDI

Krediyle konut alma planları yapanlar için konutun cazibesini yitirdiğini belirten Uras, "Ekonomideki yavaşlama gelirleri de olumsuz etkiliyor. Konuta ilgi duyanların birikimleri sınırlı. Birikimlerini konuta yöneltmek isteyenlerin çoğu zaten konut yatırımı yaptı. Gelirleri artmayanların konut satın almaları güçleşti." bilgisini paylaştı. 

Uras son olarak mevcut durumla ilgili olarak şunları yazdı: 

Bütün bunlar tablonun olumsuz yanı. Ama konut piyasası yaşamını sürdürecek. Gerçekçi olalım. Nüfus artıyor. İnsanlar daha iyi yaşam özleminde. Çok kişinin gene de imkânı var. Bu nedenle konut piyasası çökmez, ölmez.

Ama görünen o ki konut piyasasında önümüzdeki günlerde daralma eğilimi devam edecek. Talep düşecek. Satış baskısı altında olanlar konut fiyatını düşürecek. Yeni konutlarda boş tutulan dairelerin kiraya verilmesi güçleşecek. Ekonomideki yavaşlama diğer sektörleri olumsuz etkilerken konut piyasasının eski canlılığını koruması imkânsız. 

Kaynak: Haber10