Akciğer ve meme kanserinden sonra kalın bağırsak kanseri de sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Op. Dr. Ahmed Pamukçu, fazla lifli ve kepekli gıdaların kolon kanserine karşı koruyucu olduğunu söyledi.
Kolon (kalın bağırsak) kanseri, sindirim sisteminin ince bağırsaklardan sonra gelen yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki son kısmındaki hücrelerde yaşanan bozulmalar sonucu oluşuyor. Proteinden zengin, sebzeden fakir beslenme, fast-food tüketimi ve hazır gıda tüketiminin artmasına paralel olarak kolon kanseri görülme sıklığı da büyük ölçüde arttı. Hem ülkemizde hem de dünyada kolon kanseri görülme oranlarında da artış yaşanmasının en önemli sebeplerinden biri, değişen beslenme alışkanlıkları olarak gösteriliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor ve 500 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye´de kolon ve rektum kanserleri erkeklerde üçüncü, kadınlarda ise dördüncü sıklıkta görülüyor. Kolon kanserine yakalananların sayısı her yıl artıyor.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Özel Büyükşehir Hastanesi´nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmed Pamukçu, kolon kanserinin nedenleri ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. Kolon kanserinin nedeninin tam olarak bilinemediğini belirten Pamukçu, hastalığın oluşumunda bazı çevresel ve genetik etmenlerin etkili olduğunu söyledi. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerde kansere yakalanma ihtimalinin normalden daha yüksek olduğunu ifade eden Op. Dr. Pamukçu, "Kolon kanseri tedavi edilmez ve daha da ilerlerse belirtiler ağırlaşır. Yorgunluk, kilo ve iştah kaybı belirginleşir. Hasta hiçbir şey yemek istemez. Kansızlık ortaya çıkar ve hastanın rengi atar. Bağırsak tamamen kapanır. Birkaç gün bu şekilde sürer. Daha sonra kanser kitlesi biraz delinir ve bağırsak içeriği atılabilir. Fakat bu olay her zaman böyle sürmez. Bir-iki defadan sonra bağırsak hiç açılmamak üzere kapanır. Hastanın durumu oldukça ağırlaşır. Kana zehirli maddelerin geçişi başlar. Bu dönemde başvuran hastaların karınları açılır ve tümörün ameliyatla alınıp alınamayacağı kararlaştırılır. Sıklıkla bu evrede tümörün çıkarılması çok zordur. Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma ve ishal ortaya çıkar" diye konuştu.
KANSERİN TANISI KOLAY
Hastalığın tanısının kolaylaştığını belirten Pamukçu, şunları söyledi : "Kolonoskopi ile hastanın bütün kalın barsağı görüntülenir. Bu sırada, polip varsa alınır ve incelenir. Risk altındaki kişiler ve polip alınan kişiler kolonoskopi ile takip edilir. Doktorun gerekli gördüğü sıklıkta bu işlem tekrarlanır. Diğer bir yöntem video görüntüleme ile yapılan sigmoidoskopidir. Kolonun alt bölgesinin incelenmesinde kullanılır. Ayrıca gaitada gizli kan araştırılır. Yani dışkıda kan arama yöntemi ile dışkıda saptanması zor olan az miktardaki kanamalar saptanır. Bunların dışında gerekirse bağırsaktan parça alınır ve incelenir. Kolon kanserinin tedavisi cerrahidir. Tümörlü olan kısım cerrahi yöntemlerle çıkarılır. Daha sonra bağırsağın çıkarılan yerinin alt ve üst tarafı birbirine bağlanır. Eğer kanser anüse yakın bir yere yerleşmişse bu bölgenin kısa olması ameliyatın şeklini değiştirir. Bu ameliyatta anüs tümüyle çıkarılır ve kolon, karın duvarına bağlanır. Işın tedavisi kolon kanserinde kullanılmaz. Fakat kemoterapi (ilaç tedavisi) hastalara ameliyattan sonra uygulanabilir."
İYİ BESLENME ÖNEMLİ
Fazla lifli ve kepekli gıdaların kolon kanserine karşı koruyucu olduğunu da söyleyen Pamukçu, "İnsanlarda bol miktarda lifli besinlerin tercih edilmesi kolon kanseri görülme sıklığını azaltmaktadır. Çünkü bu maddeler, kanserojen maddelerin yoğunluğunu azaltmaktadır. Yağlı besinlerle kolon kanseri arasında doğrudan ilişki vardır. Yağ oranı az besinlerin tüketilmesi gerekir. Kırmızı et ve yağlı besinler kolon kanseri ihtimalini arttırmaktadır. Kolon kanserinden korunmanın bir diğer yolu ise düzenli kontroller yaptırmaktır. 45 yaşı geçen kişiler gaitada gizli kan tetkiki ve kolonoskopi yaptırması önerilir. Yapılan bu tetkik ve kolon görüntüleme yöntemleri hastalığı önlemek veya erken tanı koymak için gereklidir. Özellikle ailesinde kolon kanseri olanların ve risk altındaki kişilerin yaptırması gerekir. Bunların dışında egzersiz yapmak, bol taze sebze tüketmek, yeşil çay tüketmek bağırsak düzenini sağladığından dolayı koruyucudur. Yeşil çayda bulunan bir maddenin kanser gelişimini önlemede etkili olduğu belirtilmektedir" ifadelerini kullandı.
KERİM ATICI merhabahaber.com
Erzurum
23.11.2024