Seçimden koalisyon çıktı. Kırkbeş gün içinde hükümet kurulamazsa cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
ODA TV`nin haberine göre; Seçimin ardından gözler 63. Hükümete çevrilirken ?276 senaryosu? kulislere damgasını vurdu. Seçim sonuçlarına göre ufukta koalisyon gözüktü. Kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
MECLİS`E 4 PARTİ GİRİYOR
Seçim sonuçlarına göre TBMM`ye dört parti giriyor. Tek başına iktidar için gerekli olan 276 milletvekilini hiçbir parti tek başına sağlayamadığı için ufukta koalisyon gözüktü.
276 SENARYOSU
Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 258, CHP 132, MHP 80, HDP 80 milletvekiline sahip. Bu sonuçlara göre tek başına iktidar için gerekli 276 milletvekilini hiçbir parti çıkaramadı, siyasette 276 senaryoları konuşulmaya başlandı.
KOALİSYON FORMÜLLERİ
Seçim sonuçlarına göre; ya AK Parti`nin içinde olduğu bir koalisyon ya da CHP, MHP ve HDP`nin vekil sayısı 276`yı geçiyor.
CHP ve MHP`nin vekil sayısı 276 sınırına yetmiyor. CHP ve HDP`nin milletvekili sayısı da 276`a ulaşmıyor.
CHP ve MHP`nin milletvekili sayısı 212.
CHP ve HDP`nin milletvekili sayısı 212.
CHP, MHP ve HDP`nin milletvekili sayısı 292.
GÜVENOYU
Takvime göre; Başbakan, Cumhurbaşkanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından atanacak.
Bakanlar Kurulunun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne sunulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise toplantıya çağrılacak.
Bakanlar Kurulu`nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.
Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek.
276 ARANACAK
Başkanlık, iki yüz yetmiş altı milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulunun güvenoyu aldığını bildirecek.
SEÇİMLERİN CUMHURBAŞKANINCA YENİLENMESİ
Anayasa`ya göre Bakanlar Kurulu`nun güvenoyunu alamaması ve güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde; kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı`na danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
GÖZLER MECLİS AÇILIŞINDA
TBMM, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca TRT`de ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00`te çağrısız olarak toplanacak. Bu birleşimde, önce milletvekillerinin andiçme töreni yapılacak.
BAYKAL YÖNETECEK
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak. Kesin olmayan sonuçlara göre ise Meclis`e giren en yaşlı milletvekili CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal.
YEMİNDEN SONRA MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK
Vekiller yemin ettikten sonra Meclis Başkanlık seçimi için oy kullanacak.
Meclis Başkanlığı için yapılacak ilk seçimde, TBMM Başkan adayları Meclis üyeleri arasından Meclisin ilk toplandığı günden itibaren 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3`ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.
Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak.
Vekiller yemin ettikten sonra Meclis Başkanlık seçimi için oy kullanacak.
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNE MECLİS BAŞKANLIĞI YARIŞINA DA PAZARLIK KONUSU OLACAK
Meclis Başkanı`nın ilk iki oylamada üye tamsayısının 2/3`ü (367) aranacak. Bu nedenle Meclis Başkanı`nın ilk iki turda seçilmesi zor gözüküyor. Üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü turda da Meclis Başkanlığı seçimi zor gözüküyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.
Meclis Başkanlığı seçiminde partiler arasında uzlaşma olması halinde son tura kalmadan bir adayın seçilme ihtimali bulunuyor.
Koalisyon konusunda partilerin uzlaşması halinde Meclis Başkanı`nın seçimi konusunda da farklı senaryolar gündeme gelebilecek.
Erzurum
22.11.2024