Tarih: 16.02.2015 03:44
İşsizlik artıyor!
ERZURUMHABER25: Türkiye`de işsizlik oranı çift haneli rakama ulaştı. Resmi kurumların verdiği rakamlar ne kadar iyimser bir tablo çizse de, genç işsizlik oranının yüzde 19`lara çıktığı belirtiliyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)`nun açıkladığı son işsizlik verilerine göre, Türkiye`de işsizlik oranı uzun bir aradan sonra yeniden çift haneli rakama ulaşmıştı. Son işsizlik verilerinde ise TÜİK`in hilesi de ortaya çıkmış oldu. 585 bin kişi `İş bulma ümidi olmayanlar` statüsünde yer alıyor. Türkiye`de şu anda 3 milyon 43 bin işsiz bulunuyor. Fakat TÜİK `İş bulma ümidi olmayanlar` statüsünde yer alan 585 bin kişiyi işsiz olarak saymıyor. Yani iş arayıp da iş bulamayanlar, işsizlik rakamlarına dahil edilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda işsizlik rakamlarını sürekli düşüşte olarak gösteren TÜİK, işsizlik rakamlarının sürekli olarak artmasını artık gizleyemiyor. Yine ?çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayanlar? sütununda toplanan işsizler ise, 3 milyon 43 bin bin olduğu açıklanırken, bu kişiler de işsizler ordusundan sayılmıyor. İş bulma umudunu kaybedenlerle birlikte Türkiye`deki işsiz sayısı 3 milyon 43 bin kişiye ulaşıyor. 3 milyon 43 bin işsiz TÜİK`in çeşitli uygulamaları ile tablolarda eritiliyor.
64 YAŞINDAKİLİRDE Mİ İŞSİZ?
Ekim 2014 ise işsizlik oranı yüzde 10,4 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Ekim döneminde 3 milyon 43 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,1 kadınlarda ise yüzde 13,3 oldu. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,5 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 19,7 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 10,6 olarak gerçekleşti. Ekim 2014 döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı, 26 milyon 138 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 45,7 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65, kadınlarda ise yüzde 26,8 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 404 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 734 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 20,7?si tarım, yüzde 20,5?i sanayi, yüzde 7,7?si inşaat, yüzde 51,2?si ise hizmetler sektöründe yer aldı. İşgücüne katılma oranı yüzde 51 olarak gerçekleşti. İşgücü nüfusu 2014 yılı Ekim döneminde 29 milyon 181 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,5 kadınlarda ise yüzde 30,9 oldu.
GERÇEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 19
TÜİK`in açıkladığı işsizlik rakamının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Türk-İş Konya Temsilcisi Necati Kökat, gerçek işsizlik oranının yüzde 18 civarında olduğunu söyledi. Kökat, TÜİK`in işsiz sayısını eritmek için çeşitli yöntemlere başvurmasının acizlik olduğun belirterek, "Geçtiğimiz Ağustos ayı işsizlik rakamlarında, Türkiye`deki işsizlik oranı yüzde 10,1`di. Uzun bir aradan sonra işsizlik rakamı ilk kez çift haneli rakamlara ulaştı. Bu devletin resmi kurumunun açıkladığı rakam. Biz bu rakamlara güvenmiyoruz. Çünkü iş hayatına atılmak isteyen veya herhangi bir işte çalışan birisi Türkiye`deki işsizliğin her geçen gün arttığını bilir. Türk-İş olarak bizim araştırmalarımız sonucunda işsizlik oranı yüzde 19`larda geziyor" diye konuştu.
SAYILAR ÖRTBAS EDİLİYOR
İşsizliğin günden güne arttığını dile getiren Kökat, "Türkiye`de işsizliğin günden güne arttığını hepimiz biliyoruz. İşsizlik, Türkiye`nin kronik bir sorunudur. 2 üniversite bitirmiş birisinin tuvalet temizlikçisi olarak çalıştığını veya bir fakülte mezununun sanayide asgari ücrete tabi olduğu gerçeği ile zaman zaman karşılaşıyoruz. İstihdam alanı git gide daralıyor. 4 yıldır bir işin eğitimini alan birisi, okuduğu bölüm ile hiçbir alakası olmayan bir işe girebiliyor. Öncelikle yetkililerin bu tabloyu görmesi ve kabullenmesi lazım. Daha sonra bu üniversite mezunu işsizlere bir istihdam alanı sağlaması gerekiyor. Ancak yetkililer bırakın bu tabloyu kabullenmeyi, sayıları örtbas etmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
BERKHAN PARLAK merhabahaber.com
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —