HAKAN ORAL'IN 4 YILDA YAPTIKLARI YAPACAKLARININ TEMİNATI

ERZURUM TİCARET BORSASI SEÇİMLERİNDE ÜYELERDEN MEVCUT BAŞKAN VE BAŞKAN ADAYI HAKAN ORAL'A TAM DESTEK

HAKAN ORAL

 

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, yaklaşan seçimler öncesinde görevde bulundukları dört yılın özetini çıkardı. Değişen, gelişen ve üreten bir borsa hedefinden sapmadıklarını vurgulayan Başkan Oral, “Dört yıl boyunca çiftçimizden esnafımıza kadar yüreklere dokunmaya çalıştık ve başardık. Kim ne derse desin geldiğimiz noktada çok büyük bir başarı hikâyesi var” dedi.

Kasım ayında yapılacak Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığı seçimleri için bir kez daha aday olan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, görev süresi içinde yapılan çalışmalar ile ileriye dönük projelerini basın mensupları anlattı. Erzurum Evlerinde düzenlenen kahvaltılı toplantıya,  Erzurum Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, kooperatif  başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meslek odası başkanları, Ticaret Borsası Meclis üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda Türkiye’nin en eski borsalarından biri olan ETB’nin son yönetiminde yapılan çalışmaları özetleyen Başkan Oral, ‘insan odaklı’ çalışma prensibinden taviz vermediklerini vurguladı.

Hiç Bir Üyemize Tebligat Dahi Göndermedik

ETB’nin üye sayısını yaklaşık yüzde 50 artışla 1471’e çıkardıklarını belirten Başkan Oral, aidat tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Göreve geldiğimiz yılın daha ilk günlerinde bu konuya ayrı bir önem gösterdik. Çünkü ciddi mağduriyetler vardı. Bizden önceki dönemde toplam 650 üyeye icra ve haciz işlemiş yapılmış, yine 400 üyemize mahkeme kararıyla defter incelemesi gerçekleştirilmişti. Bizim dönemimizde sadece 150 üyeye Merkezi Takip Sistemi (MTS) kaydı oluşturuldu ve bu kayıtların hiç birine haciz işlemi yapılmadı. Öyle ki, tebligat dahi gönderilmedi. Bununla birlikte 300 üyemize ‘adil yönetimi sağlamak’ için mahkeme kararı olmaksızın defter incelemesi yapıldı. Bakın, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre Yönetim Kurulu, üye aidat tahsilatında müteselsil kefildir yani üye, aidatını ödemediği durumda bu para Yönetim Kurulu’ndan tahsil edilir. Ayrıca defter incelemesi mahkeme kararıyla yapıldığı takdirde harçlar, vergiler ve avukatlık ücretleri ödenir. Biz üyelerimizi sıkıntıya düşürmemek için bu işlemi de yapmadık.

Önce Kendi Firmamdan Başlattım

Altını çizmek istediğim bir hususta şudur. Defter incelemelerinde ilk önce kendi firmamdan sonra Meclis Başkanımızdan başladım, ardından tüm meclis üyelerinin defterlerini incelettim. İfade etmeliyim ki bu kanundur. Haliyle bu konu hiçbir şekilde seçim malzemesi yapılamayacağı gibi değiştirilmesi de söz konusu değildir.

Aidatlara Zam Yapmadık

Biz göreve geldiğimizde örneğin bir tavuk dönerci yüksek derecede aidat ödüyordu. Bu duruma müdahale ettik ve düzelttik. O klasmandaki esnafımıza daha uygun ödeme şartları sağladık ve ekonomik gelişmeleri göz önünde bulundurarak aidatlara 4 yıl boyunca zam yapmadık. Bu süreçte üye gelirlerinde yüzde 47,5 artış görürken, üyelerimizi daraltmadan, barışçıl ilişkiler içinde aidat tahsilat oranını da yüzde 90’e çıkardık. En önemlisi de pandemi şartlarında görev aldığımız dönemde üyelerimize 50 milyon lira limit aşarak nefes kredisi sağladık.”

ETB’de Mali Durum!

Şeffaf yönetim anlayışını ilke edindiklerini ifade eden Başkan Hakan Oral, göreve geldiklerinde kasayı 4 milyon 300 bin lira ile devraldıklarını belirterek, şu an mevduat varlıklarının 3 milyon 700 bin TL olduğunu açıkladı. Başkan Oral, “250 bin lira Lisanslı Depoculuk A.Ş.’ye, 300 bin lira Ürün İhtisas Borsası A.Ş.’ye ödeme yaparak ortak olduk. Ayrıca ETB Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş.’ye 50 bin lira, Soğuk Zincir Süt Projesine de 624 bin lira kaynak aktarımı yaptık. Bu harcamalarla borsamıza 35 milyon liranın üzerinde envanter oluşturduk” diye konuştu.

‘Süte Değer’ Erzurum’un Vitrin Projesidir

Erzurum Ticaret Borsası tarafından yürütülen ‘Süte Değer Projesi’yle ilgili de detaylı açıklamalarda bulunan Başkan Oral, üç yıl gibi bir sürede projenin önemli mesafe kaydettiğini  ve birçok kente örnek olduğunu söyledi.

Projenin zarar ettiğine yönelik iddiaları rakamlarla çürüten Oral, Pasinler, Aşkale, Tortum ile Merkez Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçelerinde 112 mahallede 725 üreticinin 10 milyon litreden fazla süt satışı yaparak 38 milyon 941 bin lira para kazandığını açıkladı.

Bu eleştirileri yapanların hali hazırdaki meclis üyeleri olduğunu hatırlatan Oral, “İşte sadece üç yıl içinde üreticimize, ekonomimize bu katma değeri sağladık. Şimdi uzak ilçelere gidilmediği ya da projenin zarar ettiği noktasında bir takım eleştiriler yapılıyor. Ne manidar ki, bu eleştirileri yapanlar bizim hali hazırdaki meclis üyelerimiz. Her birinin onay verdiği bu proje üç yılda kuruş zarar etmedi ve verdiğimiz mücadeleyle etmesine de fırsat tanımadık. Bilinmeli ki, bu proje Doğu Anadolu Bölgesi’nin en prestijli ve başarılı bir çalışmasıdır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’de desteklediği en iyi 10 projeden de biridir. Her şeyden öte bu çalışmayla birçok üreticimizin alın terini koruduk ve koruyacağız” ifadelerini kullandı.

25 ton kapasiteli Erzurum Süt Toplama Merkezinin üreticilerin hizmetinde olduğunu hatırlatan Oral, “ Hınıs, Karayazı, Tortum Aşkale’de farklı tonajlarda süt toplama merkezlerimiz açıldı, Horasan, Tortum Serdarlı ve İspir ilçelerinde de tamamlandı, açılışı yapılacak” dedi.

Kısa Kısa Borsada Neler Oldu!

Hakan Oral görev süresi içinde yapılan çalışmaları ise şöyle sıraladı:

*İdari işlerdeki düzenlemeler ve yönetimsel bakışımızla 1 milyon 186 bin TL tasarruf sağladık.

*Geçen dört yılda pandemi şartlarına rağmen üyelerimizi ulusal ve uluslararası 600 toplantı ve 20 fuara katılarak temsil ettik.

*1995 yılından bu yana personelimize verilmeyen yasal ve sosyal haklarının hepsini ödedik, iyileştirmeler yaptık.

*Borsamızın sahip olduğu gayrimenkulleri belediyelerimizle yaptığımız görüşmeler sonunda imar durumlarında değişim yaptırarak ekonomik değerlerinde artış sağladık.

*Borsamızın mal varlıklarına 35 milyon liralık emtia kaydettik.

*Borsamızda üyelerimize daha iyi hizmet vermek için ABİGEM ofisini kurarak ücretsiz IPART projeleri yaptık.

*Borsamızın geçmiş dönemden bu yana gelen kamu kurum ve STK’larla olan davalarını önemli ölçüde çözüme kavuşturduk ve artık birlikte projeler üretmeye başladık.

*‘Diploman Mesleğin Olacak Projesi’ kapsamında ilimizde bulunan üç meslek lisesinin yönetim kurulu başkanı olarak bu çalışmayı önemsedik. Bu anlamda şehrin ihtiyacı olan örneğin tarım bölümü açarak, ara eleman yetişmesi için alt yapı oluşturduk ve projeye bağlı üç okulda yüzde 100 doluluğa ulaştık.

*Şeffaf ve ilkeli yönetim çerçevesinde borsamızın tüm mali tablolarını ulaşılabilir kıldık.

*Borsamıza ait 24 ürünün coğrafi işaret tescilini aldık, 35 ürün içinde başvuru yapıldı ve bir ürünümüz için de AB nezdinde girişimlerde bulunduk.

*Göreve geldiğimiz günden bu yana tüm projelerimize toplam 1 milyon 225 bin TL kaynak aktardık.

*TOBB ve Adalet Bakanlığımız ortaklığında gerçekleştirilen TOBB UYUM Tahkim, Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Merkezini açarak, üyelerimizin ahilik kültürüne uygun, ticari uyuşmazlıklarını ortadan kaldıracak hukuki işlemleri yapabilmelerini sağladık.

*Tüm Erzurumlu tacirlerimizin ürünlerini ulusal pazarda satabileceği ‘Erzurum Çarşı Pazar’ online pazar yerini ‘sıfır’ komisyonla kurduk. Yaklaşık iki aydır faaliyette bulunan www.erzurumcarsipazar.com dijital pazar yerinde şu an 50 mağazamız yer alıyor. Bu çalışmanın tanıtımını sağlamak adına hazırladığımız bir diğer projemiz de KUDAKA tarafından onaylandı. Kısa süre içinde mağaza sayısının arttığını hep birlikte göreceğiz.

Yeni Dönemde Yapılacak Çalışmalar

1. Markalaşma Projesi

Yerel ürünlerimiz ve coğrafi işaretli ürünlerimizin ulusal bilinirliği için çalışmalar yapılacak. Ayrıca bu ürünlerde standardizasyon ve taklit-tağşiş ürünlerin önüne geçilecek.

2. Erzurum Bitki Örtüsü Haritasının Hazırlanması Projesi

Merkez ve tüm ilçelerimizde toprak ve hava şartlarına göre uygun doğru tarım uygulama haritası çalışması yapılacak.

3. Soğuk Hava Deposu Projesi

İlçelerimizdeki üreticilerimizin ürünlerinin bozulmadan muhafaza edilmesi ve doğru zamanda pazarlanabilmesi için soğuk hava depoları yapılacak.

4. İhtisas Sera OSB Projesi

İlçelerimizin ürün dokusuna uygun ihtisas ve seracılık projeleri hazırlanacak.

5. Lisanslı Depoculuk Projesi

20 bin ton kapasitesiyle şehrimize kazandıracağımız Lisanslı Depoculuk Projesi ile depolama ve ürünlerin heba olma sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu sayede depolama sorunu olmayan üreticilerimizin daha fazla üretim yaparak yüksek kazanç elde etmeleri sağlanacak.

6. Yeni Borsa Kompleksi Projesi

Üyelerimizin daha modern ve kaliteli hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla;

• Akredite Laboratuvar, Soğuk Hava Deposu,  Elektronik Satış Salonu,  Modern Hizmet Binası, Üyelere Kiralık İş Yerleri, Yeni Teknolojik Dijital Kantar, Mesleki Eğitim Merkezleri, Üyelerimiz için Sosyal Donatıların içinde bulunacağı yeni bir Borsa Kompleksi oluşturmayı hedefliyoruz.

7. Örnek Turizm Köyü Projesi

Turizm, Tarım ve Hayvancılığa entegre edilerek, şehrimizin markalaşmasına ve üreticilerimizin desteklenmesi sağlanacak. Bu kapsamda lokal ürün, kaliteli üretim ve şehrimizden marka değerler oluşturmayı hedefliyoruz.

8. Üreticimize Hayvan Desteği Projesi

Tarım Kredi Kooperatiflerimiz ve Bankalarımız ile protokol yaparak, üretici ve üyelerimize hayvan desteği sağlayacağımız bu proje ile üreticilerimizin ürettikleri süt karşılığında taksitli şekilde hayvan almalarını hedefliyoruz. Ayrıca bu sayede süt projemizi geliştirirken, üreticilerimizin hayvan ırkı ve ıslahına katkıda bulunacağız.

9. Organik Mera Projesi

Projemiz sayesinde bölgemizde ki üreticilerimizin ürettiği mamulleri kıymetli hale getirerek, şehir ve ülke ekonomimize katkı sağlamayı hedefliyoruz.

10. Eko Turizm Projesi

Projemiz kapsamında, kırsal turizmin harekete geçirilmesiyle şehrimizde üretilen ürünlerin turizme girdi sağlanmasını hedefliyor, bölgesel farkındalık oluşturarak da üreticimizin ürünlerini turizme entegrasyonunu ve ürünün ederinde satılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.

11. Erzurum Gastronomi Kenti Projesi

Yöresel lezzetlerimizin evrensel niteliğe ulaştırılması, üyelerimizin ve üreticilerimizin, ürünlerini ulusal ve uluslararası alanda satarak kazanç elde etmelerini sağlayacağımız projemizde, şehrimizi ve bölgemizi markalaşmada hak ettiği noktaya getirmeyi hedefliyoruz. Hem şehrimizi hem de üreticimizi kazanan ve markalaşan kentler listesinde zirveye taşımayı amaçlıyoruz. Ayrıca şehrimizde düzenleyeceğimiz uluslararası fuarlarla, Erzurum’un markalaşmasını sağlayacağız.

12. Hayvancılık Besi İhtisas OSB Projesi

Bu projemizle, şehrimize ve tüm bölgemize hizmet verecek olan, 20 bin başlı Hayvancılık OSB’si kurarak Erzurum’u tekrar Türkiye’nin hayvancılık üssü yapmayı hedefliyoruz.

Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, Erzurum’a hizmet etmenin ayrıcalığını yaşadıklarını dile getirerek, görev süresi içinde desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür etti. Oral daha sonra seçim irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirdi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

21.11.2024

  • İMSAK 05:32
  • GÜNEŞ 07:00
  • ÖĞLE 12:06
  • İKİNDİ 14:39
  • AKŞAM 17:02
  • YATSI 18:24
  • Perşembe 5.9 ° / -1.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 6.4 ° / -1.3 ° false
  • Cumartesi 8 ° / -0.5 ° Güneşli