Uluslararası Çalışma Örgütü´ne göre 12 milyon köle kadının 3´te 2´si cinsel istismara uğruyor. Kölelere Özgürlük Platformu araştırmacısı Bales´e göre de 2 milyondan fazla kadın zorla seks işçisi olarak kullanılıyor.
Zorla çalıştırılanlar üzerinden sağlanan kazançlar, organize suç örgütlerinin ceplerine giriyor. Dolayısıyla, hem milyonlarca insan mağdur oluyor, hem de bu kazançlar için vergi ödenmiyor. Vahdet Gazetesinde yer alan ILO verilerine göre, ticari cinsel istismardan sağlanan kazanç bugün 99 milyar dolara ulaşmış durumda. Diğer taraftan, ILO yasa dışı örgütlerle mücadelenin çok zor olduğunun farkında. Bu açıdan, ILO´ya göre tek bir çözüm söz konusu. O da eğitim ve istihdam. ILO Genel Direktörü Guy Ryder konuyla ilgili ayrıca ?Raporlar modern köleliğin yeni bir evreye girdiğini gösteriyor? ifadelerini kullanıyor.
Bugünkü köle sayısı insanlık tarihindeki en yüksek düzeye ulaştı. Bu sayı Afrikalı kölelerin Atlas Okyanusu üzerinden Amerika´ya nakledildiği ve köle ticaretinin doruğa ulaştığı dönemdeki sayının neredeyse iki katı. 16. yüzyılda başlayıp 1808´de köle ticareti yasaklanıncaya kadar devam eden gemi seferlerinde tutulan kayıtlara göre Afrika´dan Amerika´ya ve Karayipler´e götürülen köle sayısı 12,5 milyon. Günümüzdeki köle sayısı ise tam 27 milyon. Rakamlar köleliğe karşı çalışmalarıyla tanınan Kevin Bales´e ait.
KORKUNÇ RAKAMLAR
Köle ticaretinin ulaştığı dev piyasanın büyük bir kısmını seks köleleri oluşturuyor. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, dünya çapında zorla çalıştırılanların sayısını 20,9 milyon kişi olarak veriyor. Bu rakamın 12 milyondan fazlasını kadınlar oluşturuyor. ILO raporuna göre 12 milyon kadının 3´de 2´si cinsel istismara maruz kalıyor.
İLK HEDEF GENÇ KIZLAR
Bales´in araştırmalarına göre ise 27 milyon kadının yüzde 6 veya 8´i seks kölesi olarak çalıştırılıyor. Bu rakam da yaklaşık olarak 2 milyon kişiyi geçiyor. Genç kızlar, zorla çalıştırmanın en savunmasız kurbanları arasında ilk sırada. Araştırma, daha iyi hayatlar uğruna vatanlarını terk ederek dünyanın başka bölgelerine giden göçmenlerin umduklarını bulamadıklarını ve borç esareti içinde sıkışıp fuhuşa zorlandıklarını gösteriyor. Ayrıca, ?ter atölyesi? olarak tanımlanan ve çalışma şartları çok kötü olan işyerlerinde veya çiftliklerde yasadışı taktiklerle zorla tutulan ve sömürüye dayalı çalıştırılan çok sayıda işçi de söz konusu. Bu işçilere çalışmaları karşılığında ya çok az bir para veriliyor ya da hiçbir ödeme yapılmıyor.
İLAN VERİYORLAR
Seks kölesi ticaretinin merkezi yoksul ve az gelişmiş eski Sovyet bloğu ülkeleri. Ancak Suriye ve Irak´taki savaş son dönemde bu iki ülkeyi de listenin üst sıralarına taşımayı başardı. ABD hükümetinin yayınladığı bir rapora göre Iraklı, Suriyeli, Güney Doğu Asyalı ve Doğu Afrikalı kadın ve kızlar fuhuş yaptırılmak için Suriye üzerinden Avrupa´ya gönderiliyor. Seks kölesi ticaretinin merkezindeki Moldova, içler acısı birçok hikayeye sahip. İnsan kaçakçılarının elinden kaçmayı başaran kadınlar birçok kez tekrar bu ağın içine çekilebiliyor. Moldovalı insan kaçakçılarının en sık başvurduğu hile yerel bir gazeteye düzmece bir ilan vermek. Genellikle dansçı ilanı şeklinde verilen bu ilanların ücretleri de oldukça dolgun oluyor. Moldova´dan kaçırılan kadınların en fazla götürüldükleri yerler arasında KKTC´nin de bulunması oldukça dikkat çekiyor.
TÜRKİYE´DEKİ DURUM NE?
Avustralya merkezli Walk Free Foundation tarafından ilk kez hazırlanan ve 162 ülkeyi kapsayan Kölelik Endeksi´ne göre Türkiye´de 110 ile 130 bin kişi köle olarak bulunuyor. Endekste en üst sırada köle statüsünün babadan oğula geçtiği Moritanya bulunuyor. Ankara Ticaret Odası tarafından 2003 yılında yayınlanan rapora göre Türkiye´de 100 bin civarında seks işçisi bulunuyor. Aynı raporda, Türkiye´de faaliyet gösteren 56 genelev olduğu ve yaklaşık 3 bin kadının kayıtlı şekilde çalıştığı ifade ediliyor. 2013 yılında 7 ildeki genelevlerin tümüyle kapatılmasıyla kayıtlı çalışan sayısının daha da azaldığı tahmin ediliyor. Türkiye´de zorla fuhuşa zorlanan kişi sayısının ise mevcut rakamın çok üstünde olduğu zannediliyor.
KAYNAK: http://www.gazetevahdet.com/
Erzurum
22.11.2024