FATİH ŞARA, "ZÜMRÜT TAŞI ŞENKAYAMIZIN ÖZ MALIDIR. KİMSEYE KAPTIRMAYACAĞIZ"

Erzurum Şenkayalılar Derneği Başkanı Fatih Şara, Zümrüt Taşı sadece Şenkaya'da çıkar. Zümrüt taşımızı kimseye kaptırmayacağız.

FATİH ŞARA,

 

Erzurum Şenkayalılar Derneği Başkanı Fatih Şara gazetemize yaptığı açıklama da Türkiye'de ve Dünya'da nadir rastlanan yeşil opal, koyu ve açık tonlarda elma veya fıstık yeşili renginde bir mineral olan Zümrüt taşı Erzurum ili Şenkaya İlçesinin batı-kuzeybatısında bulunan kırdağ'da bulunmaktadır. Son günlerde görüyoruz ki, bazı şehir ve ilçeler Zümrüt taşının kendi şehirlerinde ve ilçelerinde bulunduğunu söyleyerek ticari rant sağlama derdine düşmüşlerdir. 

Dünyada 99 çeşidi bulunan ve cevher rezervleri arasında 'en değerlisi' olarak nitelendirilen opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum'un Şenkaya ilçesinde çıkarılmaktadır diye konuşan Erzurum Şenkayalılar Derneği Başkanı Fatih Şara, Bugüne kadar ilçemizin başta (Ahbap Kebabı) yani Cağ Kebabı olmak üzere, Bardız Kilimi gibi Dünyaca meşhur olan damak ve sanat ürünümüze sahip çıkamamanın üzüntüsünü yaşarken Zümrütümüzü de başkalarına kaptırmayacağımızı, Erzurum Şenkayalılar Derneği Başkanı sıfatıyla sonuna kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğimizi tüm Şenkayalı hemşerilerim adına söz veriyorum dedi.  

Erzurum Şenkayalılar Derneği Başkanı Fatih Şara, Opal cevheri Şenkaya ilçemizin Turnalı yani eski adıyla (Kızıl Kotik) köyüne muayeneye giden bir doktor tarafından tesadüfen bulunduğu söyleniyor. Halbuki, cevher 1979 yılında Turnalı köyünde Emekli Öğretmen Nevzat Taşkın'ın taşı keşfettiği belgelerle sabittir. Kimse bu cevheri kendi şehrine ve ilçesine mal edemez. Komşu ilçemiz olan Oltu özellikle cevherimize en çok sahip çıkmak için reklam çalışmaları ve tanıtımlar yapmaktadır. Biz Oltu ilçesinde çıkan Oltu taşına Şenkaya Taşı diyor muyuz? Taşın Şenkaya Turnalı Köyü'nden çıkarılmasına rağmen adının Oltu Opel Taşı olarak anılması üzüntü vericidir. Eğer Oltu'da bizim bilmediğimiz bir yerden çıkarılıyorsa lütfen bizi bilgilendirsinler. Diğer konularda olduğu gibi bu konuda da çok fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsüne göndermiş. Yazının örneği aşağıdadır. Şenkaya'da çıkarılan bu madenin Oltu'ya mal edilmesini kınıyoruz. Opal Zümrüt Taşı’nın çıkarıldığı Şenkaya İlçesi Turnalı Köyü’nün Oltu ile yakından uzaktan bir ilgisi yoktur. Yetkililerden tez zamanda konuya el atıp aydınlığa kavuşturulmasını bekliyoruz diye konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli