Çalışma hayatında önemli yenilikler getiren yasa yürürlüğe girdi Firmalar geçici işçi çalıştırabilecek. Mevsimlik işçiler, evde parça başı iş yapanlar sigortalı olacak ve emeklilik hakkına kavuşacak..
Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören yasa Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yüzbinlerce kişiye istihdam kapısını açması beklenen kanun ile; özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletiliyor, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara veriliyor. İşte yeni kanun:
4 AY SÜRECEK
Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi, bu hallerin devamı süresince kurulabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi oluşturulabilecek. İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması halinde, işletmenin iş hacminin öngörülemeyen şekilde artması durumunda ve mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları halinde, en fazla 4 ay süresince geçici iş ilişkisi kurulabilecek.
* Geçici işçi çalıştıran işveren, işyerinde 1 ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini çalıştığı süre boyunca her ay kontrol etmekle yükümlü olacak.
* İşletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması halinde geçici iş ilişkisine dayalı çalıştırılan işçi sayısı, işletmedeki toplam işçi sayısının 4´te 1´ini geçemeyecek.
AYNI HAKLAR VERİLECEK
Geçici işçinin, çalışma koşulları, diğer çalışanlardan farklı olamayacak. Bütün sosyal haklardan yararlanabilecek. Geçici işçilerin yerine baktıkları işçiler döndüklerinde kendi işlerine kaldıkları yerden devam edecek. Geçici işçiler belirlenen süreden daha fazla çalıştırılırlarsa artık asıl işçi olarak istihdam edilebilecek. Geçici işçilerin işverenleri özel istihdam büroları olacak.
KAMUDA VE MADENDE YOK
Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay süresince, kamuda, madenlerde geçici işçi çalıştırılamayacak. Grev ve lokavt sırasında geçici işçi çalıştırılamayacak. İşveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini, 6 ay geçmeden geçici iş ilişkisiyle çalıştıramayacak.
UZAKTAN ÇALIŞMA YASADA
Kanun, ?Çağrı üzerine çalışma´ başlığına ?uzaktan çalışma´yı da ekliyor. Uzaktan çalışma, ?işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi´ olarak tanımlanıyor. Uzaktan çalışanın hakları aynı olacak?
Erzurum
22.11.2024