Aslen Erzurumlu olan Fatma Seher Erden, (KARA FATMA)'ya Sivaslılar Sahip Çıktı
Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum´da doğru. Subay olan Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı´na katıldı ve askerlik hayatını eşiyle paylaştı. Birinci Dünya Savaşı´nda Kafkas Cephesi´nde ailesinden dokuz-on kadınla birlikte cephede savaştı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey, Sarıkamış´ta şehit olunca memleketi olan Erzurum´a geri döndü.
İzmir´in Yunan işgaline uğraması sonucunda İzmir´e geçerek savaşan Kara Fatma, 300´ü aşkın birliğiyle Birinci ve İkinci İnönü Savaşı, SAKARYA Meydan Savaşı ve Dumlupınar Meydan Savaşı´nda boy gösterdi.
Büyük Taarruz´un ilk günlerinde esir düşse de kaçarak yeniden ordusunun başına geçti ve Bursa ´nın Yunan işgalinden kurtuluşunda büyük rol oynadı.
Savaşın ardından Fatma Seher Hanım, çavuş rütbesiyle başladığı askerliğini üsteğmen rütbesiyle tamamladı ve emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay´a bağışladı.
Fatma Seher Hanım, 2 Temmuz 1955´te Darülaceze´de 67 yaşında hayatını kaybetti ve Kasımpaşa´da yer alan Kulaksız mezarlığına defnedildi.
Milli Mücadeleye katılmak için Sivas´a giden Kara FATMA´nın, ATATÜRK´ün önünü keserek Milli Mücadeleye katılma talebi, Anadolu kadınının cesaret ve fedakarlığının da bir göstergesi olarak tarihte yerini almaya devam ediyor.
Sivas´ta ise, bu tarihi buluşmanın kent meydanında halka sunumu düşüncesi olumlu bulunuyor. ATATÜRK ve Kara FATMA´nın karşılıklı konuşmalarının yer alacağı bir heykelin gerçek boyutları ile yapılarak KENT MEYDANINDA yakın zamanda sergileneceği öğrenildi.
Aslen Erzurumlu olan Fatma Seher Erden, (KARA FATMA) Anadolu Kadınının cesaret ve fedakarlığının bir göstergesi olarak anılsa da Erzurum kendi içinden çıkanlara sahip olamadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Vatanı, Milleti ve Bayrağı için onca mücadele veren Kara Fatma 2 Temmuz 1955 yılında Darüleceze'de hayata gözlerini yummuştur.
Bugün de yıllardır Erzurum'un sahip olmadığı Kara Fatma'ya Sivas şehri sahip olmuş şehrin meydanına heykelini yapma kararı almıştır.
Şehrimizde halen daha Kara Fatma'nın Erzurumlu olduğunu bilmeyen binlerce vatandaşımız varken, bugüne kadar Kara Fatma'nın heykelini şehrimize dikmek için hiç kimse bir girişimde bulunmamıştır.
Takdiri siz okurlarımıza bırakıyoruz.
Erzurum
22.11.2024