Şubat ayında gram altının 96 liraya çıkması vatandaşı harekete geçirmişti. Güvenilir liman altın, deyim yerindeyse yastıkların altından çıkmıştı. Sarraflar Çarşısı ve Aziziye Caddesi`nde bulunan kuyumcular son yılların en hareketli günlerini geçirmiş nakit sıkıntısı bile yaşamıştı. Son günlerde ise altının gramının 103 liraya kadar yükselmesi vatandaşa, keşke dedirtti. Çeyrek altın da 2 ay içerisinde 167 liradan 175 liraya yükseldi ama vatandaş elindeki altınları çıkardığı için yükselen altın fiyatını değerlendiremedi. Vatandaş altın fiyatının düşeceği korkusuyla kuyumculara akın etmişti. Bu günlerde ise altının fiyatı yüksek olmasına rağmen kuyumcular sinek avlıyor. Yatırımcı da altın fiyatının yüksek olmasından dolayı altın alamıyor.
İN CİN TOP OYNUYOR
Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Karagöz, 2 ay öncesine kadar son yılların en hareketli günlerini geçirdiklerini fakat bugünlerde işlerin durgunlaştığını söyledi. Altın`ın zaman zaman 105 seviyesine kadar çıktığını ifade eden Karagöz, Dolar 2.70`i geçerken Avro da 3 liraya kadar yükseldi. Bu da yatırımcının elini kolunu bağlıyor. Konya`da kuyumcular siftah yapmadan dükkanını kapatmaya başladı. Bu ay bayından beri anormal bir şekilde piyasalar durgunlaştı. Seçim öncesi böyle bir durgunluk bekleniyordu ama bu denli bir durgunluğun olacağını kimse beklemiyordu. İşsizlik ile birlikte insanlarda stres oluştu. İnsanların kafasında seçim sonrası da neler bekleyeceğini bilmiyor. Piyasaların tekrar normale döneceği yönünde herhangi bir beklenti yok. Nisan aynıdan sonra ise seçim ile birlikte Ramazan geliyor dedi.
ALAN SATAN YOK
Şubat ayı başlarında kuyumcularda nakit paranın bulunmadığını hatırlatan Başkan Kraföz, Altın biraz yükselince insanlar bir anda altınını satmaya başladı. 2013 yılından bu yana vatandaş altının tatmin edici bir seviyede yükselmesini bekledi. Altının şu an 105 liraya kadar çıkacağını tahmin etselerdi altın satmazlardı. O rüzgar bitti. Çeyrek 175 lira olduğu için şu an alan yok. Vatandaş elindeki altını çıkardı. Düğün sezonları da geçmiş yıllarda yaz döneminde çok olurdu ama şimdi düğünler yaza endeksli yapılmıyor. Nispeten olsa da düğünler hala yaz aylarında tercih ediliyor ama gurbetçi vatandaşımız bunda büyük etki yapıyor. Konya bir tarım şehri olduğu için düğünler genellikle Eylül Ekim aylarında yapılıyor. Mahsulü kaldırır kaldırmaz düğünün yapılmıyor diye konuştu.
İNİŞ ÇIKIŞLAR KAR ETTİREBİLİR
Dolar, Avro ve altının yükselmesiyle birlikte iş piyasanın daraldığını ifade eden Karagöz, Şu an çok sıkışık bir piyasa var. Bunu sadece altın olarak düşünmemek lazım bütün iş sektörlerinde belli bir düzeyde daralma var. Dışarıdan gelen mallar yüksek maliyetle geldiği için bu ürünlerin fiyatını otomatik olarak yükseltiyor. Bu durum ülke piyasasının geneline yansıyor. Seçim önünde kaos olduğu için altın alınımında risk var. Uzman görüşlerine göre uzun vadede değil ama kısa vadede bu iniş ve çıkışlardan vatandaş çok rahat bir şekilde yararlanabilir. Şu an için altını çok alın demiyorum ama yatırımcı bu inişli çıkışlı grafiği fırsata çevirebilir. 2 gün önce altının külçesi 101 lira oluyor birkaç gün sonra ise 103`e çıkıyor. Kuyumcular nasıl anlık takip ediyorsa vatandaş da bu şekilde takip edebilir. Artık televizyon ve akıllı telefonlar ile altın piyasasını takip etmek çok kolay bu şekilde altını alıp satarak kara geçilebilir ifadelerini kullandı.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com