ERZURUM HABER 25: Tarım sigortasının önemi her geçen gün artarken Erzurum`da ekili arazilerin sadece yüzde 7`si sigortalı. Bu yüzde 7`lik oranı da bankalardan kredi çeken çiftçiler oluşturuyor. Çünkü bankalar, kredi verirken tarım sigortasını zorunlu kılıyor
İklim değişikliğine bağlı olarak mevsimlerde de değişiklik görünüyor. Bu da don, kuraklık ve yağışların farklı zamanlarda meydana gelmesinde neden oluyor. Geçen yıl bu aylarda kuraklık yaşanırken, bul bol yağışlı bir mevsim gerçekleşiyor. Aynı şekilde dondurucu soğukların ardından gelen sıcak havalar, doğal afetlerin de yaşanmasında etkili oluyor. Tarımın da üstü açık bir fabrika olarak adlandırılması doğal afet riskinin etkisi altında kalıyor. Yaşanabilecek doğal afetlere karşı ise devlet destekli tarım sigortasının yaptırılması öneriliyor. Tarımsal üretimde doğal risklerin başında dolu, don, yangın, kuraklık, fırtına ve sel felaketi geliyor. Ancak sigortanın zorunlu olmaması ve çiftçinin sigortayı masraf olarak görmesi tarım sigortasının yayılmasını engelliyor.
AFET OLMAYACAĞININ GARANTİSİ YOK
Uzmanlar, tarım sigortası yaptırılmasının zorunla hale getirilmesi gerektiğini belirterek, ?Tarım sigortasına verilen desteğin biraz daha artırılması gerekiyor. Tarım sigortası hububat ürünü için hayati önem taşıyor. Ürünler zarar görse de çiftçimiz zararlarını buradan gideriyor. Bu yıl da hububat ve meyve ürünü zirai don ve diğer doğa olaylarına karşı tehdit altında. Yaşanabilecek bir olumsuz durum karşısında üretici ciddi mağduriyet yaşayacaktır. Bunu önlemek için mutlaka ürünler sigorta yaptırılmalı. Çünkü Erzurum`da yalancı bahar görülüyor. Bitki uyandığı için yaşanabilecek bir don olayı hububata zarar verebilir. Sadece don değil, kuraklığın olmayacağını da kimse garanti edemez. Çiftçimiz önlemini geç kalmadan almalı. Bu sadece bu yıl için değil. Sigortanın günü bittikten sonra tekrar güncellenmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarım sigortasına verilen desteği biraz daha artırmalı? dediler.
ERZURUMLU ÇİFTÇİ SİGORTA YAPTIRMIYOR
Uğur Sigorta Sahibi Serhat Şenol ise Erzurum`da ekilebilen arazilerin sadece yüzde 7`lik kısmının sigortalı olduğunu söyledi. Çiftçilerin kredi çekmediği zaman sigorta yaptırmadığını ifade eden Şenol, ?Tarım sigortasını bankalar mecbur kılıyor ve çiftçiler tarım sigortasını yaptırıyor. Tarım sigortası ise çiftçinin vereceği bilgiye göre veriliyor. Tarlanın 1 dekarından ne kadar ürün elde edilecekse buna bakıyoruz. Bu ürün çeşidine göre de değişiyor. Aynı şekilde sigorta ücretinin yüzde 50`sini devlet ödüyor. Ancak Erzurumlu çiftçiler sigortayı masraf olarak gördükleri için sigortasını yaptırmıyor. Sigorta şirketleri de maalesef ön yargı ile bakılıyor. Geçen yıl Erzurum`da kuraklık oldu ve çiftçi çok büyük zarar etti. Sigortası olmayanlar bu zararı karşılayamadı. Sigorta çiftçinin zararını karşılıyor. Tarla üstü açık bir fabrikaya benzetmek mümkün. Çünkü; doğal afetten nerede ve ne zaman geleceği bilinemez. Mal ve can güvenliğini tehdit ettiği için doğal afet ürünü bir anda ortadan kaldırabiliyor? diye konuştu.
POLİÇEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Çiftçilerin henüz tarım sigortasında bilinçli olmadığına dikkat çeken Serhat Şenol, ?Çiftçi bunları maliyet olarak görüyor ancak ürünün başına bir iş geldiğinde pişman oluyor. Antalya`da geçen ay fırtına ve sel oldu. Sigortası olan çiftçiler en azından zararını karşıladı. Her şeyden önce, ürünleri sigortalatmak için son poliçe kabul tarihlerinin beklenmemesini tavsiye ediyoruz. Poliçe düzenlenirken bilgilerin bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde beyan edilmesi. Poliçede yer alan şartların iyi okunması, herhangi bir hasar durumunda acentele vakit kaybetmeden ihbarda bulunulması gerekmektedir. Üreticilerimizin herhangi bir problem yaşamamaları için, poliçe bitimine aldıkları teminatları çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Poliçe düzenlenirken, üreticinin beyanı üzerinden işlem yapılmakta olduğundan, herhangi bir hasar durumunda eksper tespitindeki bilgilere göre hareket edilmektedir. En çok sorulan sorulardan birisi de köylerde hep trafo çalınma konusu. Bununla ilgili hırsızlık sigortası yapılmıyor. Zararın neresinden dönülürse kar olarak bakılmalıdır. Çiftçilerimizin doğal afet görmeden tarım sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Allah korusun yaşanabilecek bir kuraklık çiftçiyi çok zor duruma sokabilir? açıklamasını yaptı.