Erzurum'da Konut Fiyatları Yerinde Durmuyor

Emlak sektöründe yaşanan fiyat tırmanışı, Erzurum’da da dikkat çekici boyutlara ulaşmaya başladı.

Erzurum

 

 Konut fiyatlarının neredeyse haftada bir fiyat artışı yaşadığı sektörde, gerekçe her ne kadar maliyet artışı olarak gösterilse de, emlakçılar tam tersini düşünüyor. Konut fiyatlarındaki artışların maliyetlerden ziyade emsal üzerinden değerleme yapılarak belirlendiğini kaydeden emlakçılar, “Tamamlanmış ve iskâna hazır hale getirilmiş bir konutun maliyetle hiçbir ilgisi olamaz! Çünkü o konutta maliyet döngüsü bitmiş ve değerleme süreci tamamlanmış demektir. Buna rağmen aynı konutun fiyatı her hafta güncelleniyor ve artış gösteriyorsa, bunun arkasında art niyet ve fırsatçılık vardır” görüşünü paylaştılar.

EMSAL ÜZERİNDEN DEĞERLEME

Mülk sahiplerinin satmayı düşündükleri konutların fiyatlarını belirlerken, emsal üzerinden değerleme yaptıklarını kaydederek, “Örneğin Dadaşkent’teki bir konut için Yıldızkent’teki konut fiyatları emsal alınıyor. Halbuki iki bölge arasındaki lokansyon farkı birbirinden çok farklı. Ama ev sahibi kendi evinin en fazla kaç lira edeceğinden çok, başka evlerin kaç liradan satıldığına bakıyor ve değerlemeyi öyle yapıyor” diye konuştular. Emlak satışı yapılan internet sitelerinde bu durumun çok daha rahatlıkla görülebileceğini anlatan emlakçılar, “Örneğin bir konut 300 bin liradan ilana çıkıyor. Eğer satılmamış ise, aynı konutun bir hafta ya da on gün sonraki fiyatının 300 liranın üzerine çıktığı görülüyor” şeklinde konuştular.

TALEP ARTIŞINDAN KAYNAKLANIYOR!

Bu fiyat artışının maliyetle hiçbir ilgisinin bulunmadığının altını çizen emlakçılar, “İçerisinde ikamet edilen bir konut maliyet artışı yaşamaz; artan fiyatın tek tanımı var, o da fırsatçılıktır” hatırlatmasında bulundu. Bu durumun ev satın almak isteyenlerde panik oluşturduğunu ve satın alabilmek için alıcıların neredeyse birbiriyle yarıştığını kaydeden emlakçılar, “Bu panik doğal olarak bir talep ortamı oluşturuyor. Talep olunca da, fiyatlar yükselmeye devam ediyor” dediler.

KAYNAK: YENİGÜN GAZETESİ


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false