ERZURUM´DA EV ALANDA SATANDA MERCEK ALTINDA

Maliye Bakanlığı´nın Erzurum´da son yıllarda ev alan-ev satan herkesi mercek altına aldığı öğrenildi.

ERZURUM´DA EV ALANDA SATANDA MERCEK ALTINDA

 

 

Gayrimenkul alım satımında tapu harcının azaltılması için mülkün değerinin düşük gösterilmesi, alıcıya da satıcıya da vergi cezası getiriyor.

Maliye Bakanlığı´nın Erzurum´da son yıllarda ev alan-ev satan herkesi mercek altına aldığı öğrenildi.

Erzurum´da son yıllarda yapılan satışların çoğusunda tapu harcının düşük gösterilerek vergi kaçırıldığı ve bu durumun en ince detayına kadar araştırılıp vergi kaçıranlar hakkında yüksek cezalara çarptırılacakları öğrenildi.

Bir süre önce Türkiye genelinde tüm şehirlerde Vergi Dairelerince çalışmalarına başlayan müfettişler, Erzurum´daki birçok ünlü müteahhidi mercek altına alarak başlattığı incelemeler sonrasında çok yüklü miktarlarda cezaların çıkacağı belirtiliyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, vatandaşlara sattıkları daire veya dükkanları çok düşük fiyattan fatura ettikleri tespit edilen aralarında çok ünlü müteahhitlerinde bulundğu birçok kişiye, yüksek miktarlarda vergi kaçırmak suçundan ağır cezaların çıkacağı ifade edililyor. 

Son senelerde pek çok yeni lüks ev alan vatandaşlar tek tek vergi dairesine davet edilerek görüşmeler yapılıyor. Müteahhitlerden gayrimenkul alan vatandaşlara daireleri veya dükkanları kaça aldıklarını soran müfettişler, bu alım satımlarda müteahhitlerin fatura üzerinde kaç lira üzerinden işlem yaptıklarını karşılaştırıyorlar. 

Müteahhitlerin kendilerine vergi çıkmasını önlemek amacıyla, örneğin 150 bin liraya sattıkları daireleri, fatura üzerinde 35 bin lira olarak gösterdikleri ve bu şekilde vergi kaçırdıklarının tespit edildikleri belirtiliyor.

Halen Erzurum Vergi Dairesi´nde çalışmalarına devam eden müfettişlerin, ev ve işyeri alan vatandaşları çağırarak yaptıkları incelemelerin sürdüğü belirtiliyor.

EV ALAYIM DERKEN VERGİ KAÇAKÇISI OLMAYIN

Son senelerde Erzurum´da ev alan her vatandaşın Vergi Dairesine gidip vatandaşlık görevini yerine getirmesi gerektiğini savunan uzmanlar vatandaşlara tapu işlemlerinde gayrimenkullerinin gerçek değerini bildirmeleri için uyarıda bulundu. Müteahhitler daha düşük bedel gösterirse vatandaştan ihbar etmesini isteyen uzmanlar aksi takdirde eksik bildirim tespit edildiğinde cezası olduğunu da hatırlatan uzmanlar doğru ve tam ödenmeyen tapu harçları alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil edilmektedir? uyarısını yaptı.

Maliye´den önce elinizi çabuk tutun 

Bir dilekçe ile başvuru yapıldığı takdirde 15 gün içerisinde farkın ödenmesiyle gayrimenkulün değerinin yükseltilmiş olacağını da sözlerine ekleyen uzmanlar, böylelikle verilen beyandan sonra ileride gelebilecek vergi ve cezadan da kurtulmuş olunacağını söyledi. Uzmanlar, pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için Maliye´nin durum tespiti yapmadan vatandaşın elini çabuk tutup bildirimde bulunması gerektiğini de ifade etti.

Eğer sizde ev aldığınız kişinin eksik fatura düzenlemiş olabilir düşüncesi içerisindeyseniz en yakın Vergi dairesine bir an evvel başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde çok büyük vergi cezalarıyla karşılaşabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli