İşte ?Siyasetteki İttifaklar Dönemi´ne Erzurum halkının bakışı
Milliyetçi Hareket Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi´nin seçim ittifakı yapmasına vatandaş olumlu tepki verdi. 26 maddede anlaşan iki parti seçimlere ortak girecek.
Erzurumlu vatandaşlar ise ittifaka büyük oranda olumlu bakıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 7102 sayılı ?Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun? Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi de içeren 26 maddelik kanuna göre, siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hüküm kaldırılmıştı. Buna göre, Siyasi Partiler Kanunu´nun, ?Siyasi partiler, tüzük ve programları dışında faaliyette bulunamayacakları gibi seçimlerde başka bir partiyi destekleme kararı da alamazlar.? hükmünü içeren 90. maddesinin 2. fıkrası, ?Siyasi partiler, tüzük ve programları dışında faaliyette bulunamazlar.? şeklinde değiştirildi. Kanunla, siyasi partilerin ittifak yaparak milletvekili seçimine katılmalarına imkan tanınırken, seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilecek. İttifak yapan partiler kendi aday listelerini verecek. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim edecek. Bütün bu gelişmelerin üzerine yaptığı sokak röportajlarıyla gündemi kent halkının gözünden kamuoyuna yansıtan Manşet Gazetesi olarak, ?Siyasetteki İttifaklar Dönemi´ni ele aldık. Kahramanmaraş halkı, siyasetteki ittifaklara sıcak bakarken, düzenlemenin birlik ve beraberliğe büyük katkı sağlayacağını söyledi. Peki seçim kanunundaki bu değişiklik neleri kapsıyor, işte haberimizde.
BAŞLICA KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ NELER?
Toplamda 26 maddeden oluşan değişiklik teklifinde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Mahalli İdareler Kanunu ve Milletvekilliği Kanunu´nu olmak üzere 4 ana kanunda değişiklik yapıldı. Seçim kanununda ittifaklara engel olan hükümler kaldırıldı. Siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi desteklemeleri mümkün hale gelirken, kişilerin kendi partilerinden istifa etmeden başka partiden aday olmasının da önü açıldı. Oy pusulasında tüm partilerin ayrı ayrı logosu ve mühür kısmı yer alacak. İttifak kuran partiler, yan yana yazılacak ve çerçeve içine alınacak. Bu çerçevenin üst kısmında ise ittifakın ismi yer alacak.
MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNDE OY DAĞILIMI NASIL HESAPLANACAK?
İttifak kuran partilerden her birine verilen oylar hesaplanacak, böylece her bir partinin oyu ayrı ayrı belirlenecek. Eğer bir parti ittifak içinde yer almışsa, aldığı tüm oylar aynı zamanda ittifak oyuna dahil edilecek. İttifak çerçevesi içine basılan oy, neticede ittifak oyu olarak hesaplanacak. Sadece ittifaka verilen oylar, ittifak partilerinin tek başlarına aldığı oy oranına göre partilere dağıtılacak. İttifaka katılan partilerin aldığı oy, bu dağıtımdan sonra tespit edilecek. İttifak yapar partilerin aldıkları oyların toplamı yüzde 10´u geçerse bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. İttifaka dahil olmak için parti sınırlaması bulunmayacak. İttifak partileri seçim takvimi başladıktan sonra 7 gün içerisinde YSK´ya başvuracak.
İşte ?Siyasetteki İttifaklar Dönemi´ne Erzurum halkının bakışı;
?İKİ PARTİNİN İTTİFAKINI BEĞENİYORUM?
Mehmet Çağırbeyke; Ben AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi arasında varılan ittifak bize göre çok güzel, onu gördüğüm herkes takdir ediyor. Diğer partileri pek takip etmiyorum ama ben bu iki partinin ittifakını çok beğeniyorum.
?İTTİFAKLA DAHA İYİ HİZMET ALIRIZ?
Selahattin Yurtsever; Benim siyasete aklım pek yetmez ama AK Parti ile MHP arasındaki milli ittifakı çok iyi değerlendiriyorum. İttifak olması gerçek iyi, hizmetler artar, kuvvetli bir hükümet ortaya çıkar ve daha iyi hizmet alırız.
?ÖZELLİKLE MHP AÇISINDAN İTTİFAK ÖNEMLİ?
Ali Gönen Bu özellikle AK Parti ve MHP arasındaki iyi değerlendiriyorum, genelde MHP bakımından iyi görüyorum. Oda şu şekilde, MHP eğer bunda ayrı düşseydi zaten belki de sıfırlanacak seviyeye gelebilirdi. Önceki seçimde bunu gördüler, bu ittifakın İnşallah MHP´ye yararı olacak. Birliğimizi ve dirliğimizi daha sağlam hale getirecek.
?İLK DESTEĞİ HER ZAMAN DEVLET BAHÇELİ VERİYOR?
Ahmet Nuri Çolak; İttifak deyince aklımıza tabi ki AK Parti ve MHP arasındaki Milli ittifak geliyor. Devlet Bahçeli, devlet adamlığına gösteren önemli bir kişidir. Tam yerinde yapacağını yaptı. Türkiye´ye çok büyük faydası olur bu ittifakın. Cumhuriyet Halk Partisi bunun altından kalkamadı, Devlet Bahçeli altından kalktı. Fırat Kalkanı olsun, Afrin olsun bu tür operasyonlara her zaman ilk desteği veren Devlet Bahçeli oldu.
?İTTİFAKI DOĞRU BİR KARAR OLARAK GÖRÜYORUM?
Halim Yıldız; Ben bu ittifakı doğru bir karar olarak düşünüyorum, İnşallah muvaffak olurlar. İttifakta birlik ve beraberlik olur, kardeşlik olur, daha ne söyleyelim ki. Biz bu ittifakı olumlu buluyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan´ı desteklemişti. Şimdi de Devlet Bahçeli Recep Tayyip Erdoğan´ı destekliyor. Bunu gerçekten doğru buluyoruz. Devlet Bahçeli´ye teşekkür ediyoruz destek verdiği için. Birlik beraberlik nerede dirlik orada diye düşünüyorum.
?TOPLUMUN OYUNU ALARAK DAHA GÜZEL HİZMETLER ÇIKAR?
Nidayi Çiçek; Milli ittifakı ben uygun görüyorum, güzel bir durum. İki parti birleşince daha güzel şeylerin çıkacağını düşünüyorum. Daha güçlü, toplumun daha fazla oyunu ve desteğini alarak daha güzel şeyler ortaya çıkar. Diğer partilerde buna bakarak ittifak yapabilirler, bunu nasıl doğru buluyorsak onu da doğru buluyoruz kendi haklarıdır.
Erzurum
21.11.2024