Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve TRT Haber ile birlikte 50 Anadolu kanalından ortak yayınlanan ?Anadolu Soruyor? programının konuğu AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya oldu. Zeki Akbıyık´ın sorularını cevaplandıran Erol Kaya, 2019 seçimlerinde belediye başkanlarının nasıl seçileceği konusuna açıklık getirdi.
Peki, AK Parti Belediye başkan adaylarını nasıl seçecek?
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, aralarında Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan ve Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık´ında olduğu Anadolu gazetecilerinin sorularını cevaplandırarak önemli açıklamalarda bulundu.
KAYA: SON İKAZLARIMIZI YAPTIK
Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık´ın ?AK Parti Yerel seçim hazırlıklarına başladı mı? Aday belirleme kriterleri nasıl olacak? Sorusuna cevap veren Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, ?Ak Parti olarak kurumsal bir yapımız var. Biz ocak ayında evet düdük çalındıysa evet biz düdük çaldık. Ocak ayında dedik ki Türkiye yerel seçime gidiyor. Bir yılımız var. Bu son rötuşlarımızı yapalım ve belediyeler olarak yapmamız gereken; sahanın toparlanması, asfaltlarımızın son temizliklerimizin yapılması, projelerin tamamlanması toplumla daha güçlü bağlar oluşmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Bölge bölge yaptık ve Türkiye´nin 6 bölgesinde toplantılarımızı bitirdik. 822 belediye başkanımızla bir araya geldik. Onlara son ikazlarımızı yaptık. Hem belediye meclis ilişkileri belediye halkla ilişkiler belediye teşkilat ilişkilerini ve kendilerinin belediye ile olan ilişkileriyle ilgili ikazlarımızı yaptık? ifadelerini kullandı.
KAYA: KAVGALARI BİTİRMELERİNİ İSTEDİK
Belediye başkanlarına ikazlarını tek tek anlattıklarını belirten Erol Kaya, ?AK Parti seçim düdüğünü çaldı. Erken seçim yok ama zaten bugün başlasanız zaten bir yılda toparlıyorsunuz sahayı. Belediyecilik uygulamalı bir sistem olduğu için biz bunu yaptık. Belediye başkanlarımıza bu anlamdaki ikazlarımız kendilerine tek tek anlattık. Yapmaları gereken seçim vaatlerini gözden geçirmelerini, halkla ilişkilerini güçlendirmelerini, yanlış anlaşılmaya sebebiyet verilen hususları son vermeleri, parti belediye ile ilgili varsa sıkıntı sorun ve kavgaları bitirmelerini ifade ettik? dedi.
BELEDİYE BAŞKANININ REFERANSI NEDİR?
Belediye başkanlarına CV´lerini düzeltme talimatı verdiklerini vurgulayan Erol Kaya, ?Belediye başkanlarına ve meclis üyelerine şunu dedik. CV´nizi düzeltin. Önce Ak Parti´de referans bizzat kendinizsiniz dedik. Size kim referans olacak sorusuna bir belediye başkanımızın referansı kendisidir. Yaptığı hizmetleridir, iyi yönettiği kurumdur. Halkla ilişkileridir, teşkilat ilişkileridir, toplumla kurduğu gönül bağlarıdır. Bir belediye başkanımız kendi kendine referans olmuyorsa ona dedikki ne ilçeye başvur ne ile başvur ne de genel merkeze gel. Zaten versen de bu olmaz? şeklinde konuştu.
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Peki AK Parti adaylarını ne zaman açıklayacak. Genel Başkan Yardımcısı Kaya bu konuya da açıklık getirerek, Kasım ayı gibi adaylarını ilan edebileceklerini belirterek, ?Sanırım, biz 2014´de kasım gibi ilk adayımızı açıkladık. Ağustos sonu Eylül başı gibi temayüllere başlarız. Dolayısıyla Ekim sonu Kasım ortası gibi de adaylarımızı yavaş yavaş kamuoyuna tanıtmaya başlarız. Yani biz Eylül´ün başı gibi temayüller başlar. Ak Parti yerel seçimle ilgili son hazırlıklarını aday tespitle ilgili çalışmalarına başlar. Kasım aralık gibi de adaylarımızı ilan ederiz. Bununla ilgili başka bir şey daha yürütüyoruz. Seçim beyannamenizde olması gereken önerileriniz neler olması noktasında da hem saha çalışmalarını akademisyenlerle anket firmaları ile hem de belediye başkanlarının düşüncelerini alıyoruz? dedi.
AK PARTİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYINI NASIL SEÇECEK?
AK Parti´nin belediye başkan adaylarını nasıl seçeceğini de anlatan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, ?Ak Parti iki şekilde aday analizi yapar. Birincisi kendi belediye başkanlarını değerlendirme. Biz bunu her yıl yapıyoruz zaten, şuandaki mevcut belediye başkanlarımızın kurumsal performanslarını yani şehri nasıl yönetip yönetmedikleriyle ilgili mali kaynakları kullanmaları, yatırımlarıyla ilgili bunu zaten yapıyoruz. Kamuoyu anketlerini her yıl yapıyoruz. Teşkilatla ilgili çalışmalara katılımlarını soruyoruz. Ak Parti kendi adaylarının her yıl karnesini çıkarıyor. Bu karneyi de Cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz? dedi.
MEVCUT BELEDİYE BAŞKANLARINDA HANGİ KRİTERE BAKILACAK?
Mevcut belediye başkanlarıyla yola devam etmek için gerekli şartları sıralayan Erol Kaya, ?Biz kendi adaylarımızla ilgili, nedir bu? Belediye başkanı bir kurum yönetiminde başarılı mı, teşkilatla ilişkilerinde sorunu yok başarılı mı, meclis üyeleriyle uyum söz konusu mu, milletvekilleriyle aynı şekilde, halkla ilişkileri nasıl, kendisinin saygınlığı sevilmesi noktasında herşey iyi gidiyorsa hayırlı uğurlu olsun. Bu noktada sorun olacağını düşünmüyorum? ifadelerini kullandı.
?DÜRÜSTLÜK, GÜVENİLİRLİK, LİYAKAT??
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Ak Partili olmayan belediyelerde adayların nasıl belirleneceğini de anlatarak, ?Peki AK Parti´den olmayan diğer belediyelerimizle ilgili ise bize müracaat edecek insanlarda aradığımız kriter olacak. Dürüstlük, saygınlık, güvenilirlik, liyakat, yöneticilik vasfını taşıması önemli hususlardan bir tanesi?? dedi.
EROL KAYA: KENTİN SAHİBİ O KENTTE YAŞAYANLARDIR
Kent yaşamı ve kentleşmeyle de ilgili konuşan Erol Kaya, ?Kentin sahibi kimdir? Kentin sahibi kim sorusuna biz sadece belediye başkanı yada vali beyde sınırlı kalıyoruz. Kentin sahibi o kentte yaşayanlar olması lazım. Kentte yaşayanların kenti sahiplene bilmeleri içinde kendi gelecekleri ile yaşadıkları şehirler arasında anlamlı bağlar kurması gerekiyor. Türkiye göçle şehirleri beslenen bir yer. Şehirlerdeki yaşam şehirli bir yaşam mı? Üzülerek ifade ediyorum, şehirli bir yaşam olduğunu söyleyemeyiz. Bugün belediyelerimizin ve bütün vatandaşlarımızın, belediye başkanlarından talep ettikleri asfalt, yol, kanal, park bahçe spor tesisleri, kültür merkezi gibi mekânsal fiziki düzenlemelerin yanında aynı zaman da ruha hitap eden, sanatla ilgili çevre ile ilgili çalışmalar yapmak zorundalar ki şehirdeki insanımız şehirli davranışlarda bulunsun. Bu noktada eksik olduğumuzu ifade edelim. İkincisi şehirde büyük bir tehlikemiz var. O da siteler. Sitelerde aynı gelir gurubundan insanlar vardır. Aynı standartlarda insanlar olduğunu görürsünüz. Bu siteleri dönüştürmemiz gerekiyor. Orada bir mahalle kültürünün, ortak yaşam alanlarının çok da güçlü olduğu noktaya getirmemiz gerekiyor. Türkiye´de şehircilikle ilgili nasıl gidiyor sorusuna iyi gidiyor diyemeyiz? dedi.
elazigsonhaber