Komutanlıkta gerçek bir komando olabilmek için çeşitli safhadan geçen tamamı subay ve astsubay olan ve Türkiye´nin yanı sıra 18 ülkeden tamamen gönüllülük esasına göre Eğirdir´e gelen kursiyerler, 4 hafta boyunca psikolojik ve fiziksel testlerden geçerek, bu aşamanın ardından daha çetin eğitimlere başladı.
Karaburun bölgesinde bulunan ve dağcılık konusunda dünyanın en büyük eğitim kulesine ileri dağcılık teknikleri ile tırmanan komandolar, 76 metredeki kuleden çeşitli yöntemlerle indikten sonra aynı bölgedeki özel parkurları geçti.
Küçük birlik harekatı için uygun arazi yapısında konuşlu Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında taktik ve teknik eğitimlerini tamamlayan, 14 farklı arazi tatbikatı icra ederek cesaret kazanan komandolar, ulaştıkları son seviyenin testi olan ve 2 hafta süren "Kara komando harekatının tatbikat safhası"nı Burdur, Antalya, Konya ve Isparta sınırlarını içine alan 20 bin kilometrekarelik alanda gerçekleştirdi.
Tatbikatta, düşmanın lojistik üssündeki muhabere tesislerini yok etmek isteyen komandolar, dost bölgede maket arazi modelinde son hazırlıklarını tamamlayarak düşman hatlarına sızdı.
Sızdıkları bölgede keşif yapan komandolar, düşman kuvvetlerine fark edilmeden hedeflerine başarılı şekilde ulaşmak için normal bir askerin geçmesinin imkansız olduğu noktaları kullandı.
Yüzde yüz başarı için havanın puslu ve yağışlı olduğu günü seçen komandolar, Isparta´nın doğusunda bulunan 2 bin 900 rakımlı Dedegöl dağının zirvesine 6 saatlik yürüyüşün ardından ulaştı, ardından dağın diğer yamacını kullanarak 6 kilometre uzunluğundaki kanyona vardı.
Sırtlarındaki 40 kilogramlık çanta ve teçhizatları ile safha boyunca yaklaşık 600 kilometre yol kat eden komandolar, yaklaşık 60 metre yükseklikteki uçurumdan kanyona, eğitim aşamasında öğrendikleri ileri dağcılık yöntemiyle indi.
Kanyondaki suya hiçbir koruyucu giysi giymeden giren, zaman zaman boyunlarına kadar ulaşan suyla mücadele eden, su debisinin yüksek olduğu ve şiddeti nedeniyle büyük çukurların oluştuğu noktaları kayalara bağladıkları iplerle aşan komandolar, kanyon geçişini 3 saatte tamamladıktan sonra düşmanın lojistik üssünü imha etmek için güneşin son ışıklarını bekledi.
Son hazırlıklarını tamamlayarak baskın ateşiyle harekete geçen komandolar, hiç beklemedikleri yerden vurdukları düşman kuvvetlerinin aldığı tüm önlemleri saf dışı bırakıp girdikleri çatışmada düşman askerlerini etkisiz hale getirdi.
Düşman mühimmatının da olduğu lojistik üssünü yok ederek görevini başarıyla tamamlayan komandolar, sıyrılma harekatı icra ederek düşman topraklarından ayrıldı ve dost hatlara geçerek helikopterlere yuvalarına geri döndü.