Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, CHP´nin koalisyon için öne sürdüğü dönüşümlü başkanlık şartının esyanın tabiatına aykırı olduğunu belirtti.
Davutoğlu´nun açıklamalarından satır başları:
DEMİREL´İN VEFATI
Allah rahmet eylesin. Ailesine, milletime taziyelerimi sunuyorum. Sayın Demirel Türk siyasi hayatında cumhuriyetin ikinci nesli diyebileceğimiz bir anlamda demokrasi ve kalkınma denklemi içinde çok önemli, hayat çizgisi de Türk siyasetine damgasını vurmuş önemli bir isimdir.
Siyasetimize üslup incelikleri katmıştır.
7 HAZİRAN´IN ARDINDAN...
(Seçim sonuçları) Siyasi ve sosyal hareketler de kişiler gibidir. Siyasi hareketler de belli aralıklarla kendi içinde muhasebe hesabı olur. Aslında 4 yılda bir de halk bir anlamda sizi bu muhasebeye teşvik eder. Bizim halkın verdiği karar karşısında yukarından bir tavırla "sen yanlış karar verdin, hadi bir daha deneyelim" demek yerine o halkın mesajın anlamak gerekiyor.
"YÜZDE 41´E İNMİŞSEK BUNU DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM"
Yüzde 41 bir başarıdır. Yüzde 41´e inmişsek bunu değerlendirmemiz lazım. MKYK toplantısında, MYK toplantısında, il başkanları hepsinde bu konuyu açtık. Çok detaylı olarak bunun tahliline girmemiz mümkün olamazdı, bizim birinci görevimiz hükümeti kurarak bu yeni şartlarda neler yapacağımızı ortaya koymak.
Acaba halk ile yürüyüşümüzde bir açı mı oluştu? Bu önemli. Nerede eksikler var, bunu anlamanın yollarını bulmak zorundayız.
"12 YILLIK MİRASTA AKSAMALAR OLMUŞSA ŞİMDİ YENİLEME ZAMANI"
12 yıl süren sürekli bir başarı hikayesinin arkasında aşırı bir özgüven oluşma ihtimali vardır. 12 yıllık güç kullanmında bazı yanlış anlaşılmalar olabilir. Çok geniş bir cepheyle mücadele ettik. Neler yapıldığını herkes görüyor. Yine de biz kendi içimize bakmalıyız.
Genç seçmenleri masaya yatırmamız lazım. Bir anlamda genç seçmen her şeyi bizimle gördü. Kendimizi anlatmakta eksilik varsa bunu çözmemiz lazım. Halkla iletişimde bir yanlış varsa bunu masaya yatırmalıyız.
12 yıllık mirasta aksamalar olmuşsa şimdi yenileme zamanı. Yerel yönetimlerde aksaklık varsa tespit etmemiz lazım. Farklı toplum kesimleriyle diyalog geliştirmemiz lazım. Bütün teşkilatı yeniden mobilize etme çabamız var.
Beraber yürüdüğüm arkadaşlara "sen şunları yapmadın" demem. Bir özgüven kaybına da izin vermem.
HDP´NİN KAPISINI ÇALACAK MI?
Bana görev verildiğinde, bu görev için bütün partilere ziyaret yapmam gerekiyorsa, ki doğru olan budur bunu yaparım. Koalisyon kurup kurmama konusu ayrı bir değerlendirme, siyasi bir değerlendirmedir. Teamüllerin gereği olarak, Türkiye´de halkın verdiği oylara saygının bir gereği olarak yüzde 13 oy almış bir partiyle görüşmem diyemem.
KOALİSYON ARAYIŞLARI
Herkes duvarlar örerek AK Parti´yi sıkıştırmaya çalışıyor.
(Seçim sonrası Demirtaş´ın açıklamaları) 7 Haziran akşamı barajı geçemeselerdi Demirtaş´ın açıklamaları farklı olacaktı. Türkiye´de kaos havası yaratılmaya çalışacaktı.
ORTADOĞU´DA NELER OLUYOR?
Suriye´de yaşanalar 4 yıldır Ramazan nedir bilmiyorlar. Ortadoğu´da demokrasilerinin önü kesildi.
SURİYE´DE YAŞANANLAR
Mayıs ayında adım adım ÖSO ilerledi İdlib´i ele geçirdi, rejim gerilemeye başladı. Rejim DEAŞ-IŞİD´le PYD kontrolüne yakın bir yerde görüşme yaptı. İki bölgeden rejim çekildi, DEAŞ ilerledi. Buna karşılık DEAŞ ÖSO´ya saldırmaya başladı. DEAŞ rejimle koordineli şekilde ÖSO´ya saldırdı. Rejim ve DEAŞ, DEAŞ ve PYD işbirliği yaptı. Terör örgütleriyle rejim arasında paylaştırmak istiyorlar.
MURSİ´YE İDAM KARARI
Kılıçdaroğu bunu kınayan bir şey yayınladı mı, Bahçeli bir şey söyledi mi, Demirtaş´tan böyle bir şey duydunuz mu?
SINIR GÜVENLİĞİ
Askeri, istikbali, diplomatik her türlü değerlendirmeleri yaptık. Zaten elimizde mevcut bir tezkere var. Genelkurmay Başkanlığımıza açık bir direktifle Türkiye´nin sınır güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yapılması talimatı verdim. TSK´ya Türkiye´nin sınır güvenliği için alınması gereken tedbir neyse bunun alınmasından bir an dahi tereddüt edilmemesi için her türlü talimat verilmiştir.
SURİYE´DE NELER OLUYOR?
Türkmen ve Araplara baskı yapılıyor. Göç dalgasıyla yapılmak istenen demografiyi değiştirmek. Bütün Orta Doğu´da haritayı yeniden şekillendirmek.
KOALİSYON ARAYIŞLARI
Önemli olan ülkeyi hükümetsiz bırakmama iradesi.
Fırsatçılıkla kapı kapatma arasında gelip-gidiş var. Bir liderin yapmaması gereken kendi kitlesini aldatmasıdır. Herkesin yapması gereken ülke çıkarını öne almak. Demokles´in kılıcı altında siyaset yapmayı istemem. Tekrar seçim milletvekillerine de haksızlık olur.
AZINLIK HÜKÜMETİ OLUR MU?
Bütün bunları deneriz başka da yol kalmaz, Türkiye´nin bu kadar kritik bir ortamda hükümetsiz kalmaması için en son şeylerden biri olarak azınlık hükümeti denenebilir. Buna da kapıyı kapatmayız. Başta niyetimiz onunla başlamaz.Azınlık hükümetine bir parti oy verdiği sürece ayaktasınız. Bir ortakla mertçe bir ortaklık kurmayı tercih ederim.
DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK: EŞYANIN DOĞASINA AYKIRI
Her gün başka bir formül üretmek, şimdi yüzde 60 çöktü Bahçeli´nin açıklamalarıyla. Böyle olmaz. Kendi istişareni yap. Müzakereye hazır ol.
Şu oy rakamlarına bir baksınlar. Bir şey getirirken makul olmak icap eder. Eşyanın doğasına aykırı bir şey yürür mü? Dönüşümlü başbakanlık olacak bu yetmez, ilk başbakanı da Kılıçdaroğlu olacak. Eşyanın doğası zorlanmaz. Siyasi etik zorlanmaz.
"CUMHURBAŞKANI´NA SAYGISIZLIK EDİLEREK BİR YERE GİDİLMEZ"
Cumhurbaşkanı ile kurumsal ve kişisel ilişkiyi karıştırmam. Cumhurbaşkanı´na saygısızlık edilerek bir yere gidilmez.
(Koalisyon arayışları) "Kim olursa olsun görüşürüz" diyebilmeliler. Şu anda koalisyona en az muhtaç olan biziz.
(İş dünyası ile ne konuştu?) İstedikleri bir an önce Türkiye´nin belirsizlikten çıkması.
AK Parti kaybetmez ama ülke için çok uğraşmamız gerekir.
İyi niyetin olmadığı yerde müzakere başlamadan biter.
Şimdiden verilecek bir erken sinyallerin ki Kılıçdaroğlu, bu anlamda verdiği her sinyalle bir yolu kapatıyor. Yanlışlığı da burada. 14 madde koyuyor.
Erzurum
24.11.2024