Dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa´da değişiklik içeren ve geçtiğimiz hafta meclisten geçen tasarı teklifi Cumhurbaşkanlığı´na gönderildi.
Haklarında fezleke düzenlenmiş milletvekillerin dokunulmazlığının bir defaya mahsus kaldırılmasını öngören, AK Parti´nin anayasa değişikliği teklifinin Meclis´te kabul edilmesiyle gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a çevrildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN´IN ONAYINA KALDI
Düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın onayının ardından Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Dokunulmazlık ile ilgili anayasa değişikliği teklifi TBMM´den 374 kabul oyuyla geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan değişikliği onaylarsa fezlekesi olan milletvekilleri için süreç başlayacak.
Bakan Bozdağ TBMM´de dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlatmıştı:
?Sürecin nasıl işleyeceği tamamen Ceza Muhakemesi Kanunu´nun uygulanması suretiyle ortaya çıkacaktır. Sadece, TBMM´nin kabulünden sonra dosyaları Meclis iade edecektir, Başbakanlık, orası Adalet Bakanlığı´na, Adalet Bakanlığı da ilgili soruşturma yapan yerlere iade edecektir. Ondan sonrası Usul Kanunu çerçevesinde işleyecektir.?
FEZLEKE SAYISI 787
TBMM´de aralarında 138 vekil hakkında 674 fezlekesı bulunuyordu. Dokunulmazlık görüşmeleri sırasında CHP´li Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Okan Gaytancıoğlu, Kamil Okyay Sındır, MHP´li Mevlüt Karakaya, HDP´li Dilek Öcalan, Erdal Ataş, Mahmut Tuğrul fezlekeleri Meclis´e geldi.
Böylece TBMM´deki fezleke sayısı 682´ye yükseldi.
Adalet Bakanlığı´nda 105 tane fezleke bekliyor. Böylece toplam 787 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.
MUHALEFET LİDERLERİ DE YARGILANABİLİR
Meclis´e gönderilen fezlekelerden 57´si HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş´a, 37´si CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu´na, 5´i ise MHP lideri Devlet Bahçeli´ye ait. Hakkında fezleke bulunan 138 milletvekilinden bir yıl veya daha fazla hapis cezası alanlar, en az bir dönem milletvekili olmak için başvuramayacak.
BİR YIL HAPİS CEZASI ALANLAR ADAY OLAMAYACAK
Anayasa´nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesine göre, ?taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar´ milletvekili seçilemiyor.
Milletvekili Seçimi Kanunu´nda da milletvekili seçilme şartları arasında benzer hüküm yer alıyor. Kanununa göre, taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar milletvekili adayı olamıyor.
Adli Sicil Kanunu´nun 9. maddesine göre ise cezanın infaz edilmesinden 5 yıl sonra adli sicil kayıtları silinebiliyor
Aynı kanunda ayrıca, affa uğramış olsalar bile, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum edilenlerin milletvekili olamayacağı belirtiliyor.
Erzurum
22.11.2024