Kuzey Irak`ta toplam 13 sahada petrol ve gaz araması yapacak olan Türkiye, bugünkü rakamlardan yüzde 50 daha ucuza doğalgaz getirecek.
Her yıl milyarlarca dolarlık enerji ithalatı yapan Türkiye, yurt dışı projelerini hayata geçiriyor. Afrika`da petrol ve doğalgaz arama çalışmaları sürerken, Irak`tan olumlu haberler gelmeye başladı. Yenişafak gazetesinde yer alan habere göre; Enerji yönetiminden edinilen bilgilere göre Kuzey Irak`tan gelmesi beklenen ucuz gaza ilişkin görüşme trafiği seçim sonrasında yoğunlaşacak. Birkaç ay içerisinde tarafların yeniden bir araya geleceği öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre Türkiye`nin Irak`taki petrol arama çalışmaları da hız kazanacak. Bu kapsamda Türkiye, Irak`ta 2018 yılına kadar petrol ihtiyacının üçte birini üretmeyi planlıyor. Burada petrol üretimi yapılması ve ucuz doğalgazın gelmesi ile birlikte döviz kaynaklı cari açık da tarihe karışmış olacak. Türkiye ile Kuzey Irak arasında 50 yıllık gaz ve petrol anlaşması bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın yeni stratejisi kapsamında petrol ve gaz arama faaliyetleri için Azerbaycanve İran gibi ülkelerle de yeni ortaklıklara gidilebileceği ifade ediliyor.
Türkiye anlaşma kapsamında Kuzey Irak`ta toplamda 13 sahada petrol ve gaz arama çalışması yapacak. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile sondaj çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için kritik görüşme gerçekleştirileceği belirtiliyor. Star`ın haberine göre, sözleşmeler kapsamında Turkish Energy Company (TEC) Kuzey Irak`ta yedi sahada petrol ve gaz aramaları yapacak. Altı sahayla ilgili olarak ise Exxon Mobil ile ortaklık gerçekleştirilecek.
30 MİLYAR METREKÜP GELECEK
2017`de Türkiye`ye gelmesi beklenen doğalgazda kapasite artışının yanı sıra öngörülen tarihten önce gelmesi konusu üzerinde çalışma yürütülüyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi yetkilileri de tüm sürecin Irak Anayasası`na uygun olarak işlediğine dikkat çekiyor. Irak`tan gelecek doğalgazın fiyatının Türkiye`nin bugün ithal ettiği rakamlardan yaklaşık yüzde 50 oranında daha ucuz olması bekleniyor. Anlaşma kapsamında yaklaşık 20-30 milyar metreküplük doğalgazın, Türkiye`ye gelmesi planlanıyor. Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak.
CEYHAN MERKEZ OLUYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın seçim sonrasında hız vereceği projelerden biri de Ceyhan`ın enerji merkezi olması. Türkiye`nin bölgesel bir enerji ticaret merkezi haline getirileceğine dikkat çeken enerji yönetiminden yetkili, ``Ceyhan`ın, Avrupa`da ikinci büyük enerji terminaline dönüştürülmesini hedefliyoruz. Ceyhan`ı, petrol ve gaz altyapısının yanı sıra rafineri, LNG terminali ve elektrik santrallerinin de inşasıyla, bölgesel bir enerji ticaret merkezi haline getireceğiz`` dedi.
YENİŞAFAK
Erzurum
22.11.2024