Havaların soğumasıyla birlikte kombiler çalışmaya başladı. Aşırı soğuklarda makine fazla çalıştığı için doğal gaz faturaları hayli kabarık geliyor. Kabaran faturalar da ev bütçesini zorluyor. Kışın maddi olarak sıkıntıya düşmek istemeyenler için uzmanlar
Erzurum haber 25: Kimi yalıtım yapıyor, kimi de evine ısı ölçer taktırıyor. Alınacak küçük önlemlerle ciddi anlamda tasarruf sağlanıyor. Uzmanlar, vatandaşlara doğalgaz tasarrufu ile ilgili uyarılarda bulundu. Isıtma sistemlerinin geç devreye girdiğini belirten uzmanlar, ?Su ısınır, ısınan su betonu ısıtır sonra üzerinde bulunan ahşap, fayans, ne ile kaplı ise onu ısıtır, daha sonra sis ısınırsınız. Bu yüzden evden çıkarken kaloriferlerin kapatılması uygun değildir. Kaloriferi kapatmak yerine düşük bir sıcaklığa alınarak enerji tasarrufu sağlanabilir? dedi.
VERİMLİ CİHAZLAR TERCİH EDİLMELİ
Isınmada önemli olan ısıtılan evin ısısının korunması olduğunun altını çizen uzmanlar, şöyle konuştu: ?Doğalgaz faturaları geldikçe can yakıyor. Evin ısısının korunması ve dışarı salınmaması gerekiyor. Doğalgaz denilince bizim aklımıza yalıtım gelmesi gerekiyor. Yalıtım yoksa mutlaka yaptırılması lazım. Geçen sene yaklaşık 60 milyar dolar enerji harcadık. Bu enerjinin yaklaşık yüzde 35´i binalarda harcandı. Bu yaklaşık 20 milyar dolara denk geliyor. Enerjimizin yüzde 40´ını ısınmaya harcıyoruz. Bu ithal bir enerji. Para dışarı gidiyor. Bunu engellemek için başta yalıtım düzgün yapılmalı. Yalıtım ile yaklaşık yüzde 40 tasarruf yapılır. Evlerde kombi, soba, veya yakıtlı kalorifer kullanılıyor. Yalıtım sonrasında cihazlar önemli. Cihazların mutlaka standartlar dahilinde kaliteli ve verimli cihazlar olması lazım. Bir cihazın 10-15 yıl ömrü var dersek siz bu süre içerisinde cihazın fiyatının 10-15 katı yakıta para ödüyorsunuz. Cihazınızın mutlaka kaliteli ve verimli olması gerekir. Yüzde 1 daha verimli cihaz varsa onu tercih etmek gerekiyor. Bunun dışında bakımlarının yapılması gerekiyor. Cihaz üzerinde biriken her kir cihazın verimini ve performansını düşürüyor.?
BOŞ ODALARI TAMAMEN KAPATMAYIN
Doğalgaz tüketiminde belirlenen konfor sıcaklığının da etkisi olduğuna işaret eden uzmanlar, ?Konfor sıcaklığı, kendinizi evinizde rahat hissettiğiniz sıcaklıktır. Bu kış aylarında 22 derece düzeyindedir. Bazı insanlar 23-24 bazıları ise 20-22 derece arası sever. Vatandaşımız evini konfor sıcaklığından 1 derece fazla ısıtıyorsa kış boyu yüzde 8 fazla yakıt kullanmış olur. Evimizi ideal ısıda tutmamız lazım. Bunu da otomatik kontrol sistemleri ile sağlayabiliriz. en önemlisi mutlaka radyatörlerde termostatik vana bulunmalı. Termostatik vana, belirlenen oda sıcaklığına ulaşıldığında geldiğinde radyatördeki sıcak su akışını kesen cihazlardır. Bu sayede odanın fazla veya az ısınması engellenir. Ayrıca dış hava sensörü kullanımı da önemlidir. Otomatik kontroller her zaman yakıt tasarrufu sağlar. Evin içerisinde alacağımız ufak önlemler de önemli. Gündüz ev boş deyip makine kapatılmamalı, kısık bir düzeye alınmalı. Duran bir otomobili bir kişi zor yürütür ama hareket eden bir otomobili bir kişi itekleyebilir. Kaloriferde de kapatılıp açıldığı zaman çok fazla enerji harcar. Radyatör önleri kapatılmamalı, hava akışı engellenmemelidir. Radyatör arkasına bir izolasyon malzemesi ile dışarıya ısının gitmemesi sağlanmalıdır. olabildiğince güneşten faydalanmak lazım. Gündüzleri perdeler açık bırakılmalıdır. Gece varsa panjurlar kapatılmalıdır. Evdeki ısı kayıplarının yüzde 30´u cam, pencere ve kapılardır. Mutlaka camlar ısıcam olmalı. Kapı pencerelere fitil yaptırılmalı. Biz odaların tamamen kapatılmasına da karşıyız. Kapatılan odalara sıcak odalardan ısı kaybı oluyor. Kullanılmayan odalarda termostatik vana varsa en düşük dereceye ayarlanmalıdır.?
Erzurum
24.11.2024