DEVA Partisi Eriyor

2020 yılının Eylül ayında yüzde 3,8 destek bulan DEVA Partisi'nin oy oranı yüzde 1,3'e geriledi

DEVA Partisi Eriyor

 

Areda Survey'in paylaştığı son ankette Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti anketten birinci çıktı. Bu pazar seçim olsa katılımcıların yüzde 47,8'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'a; yüzde 35,6'sı ise AK Parti'ye oy vereceklerini söyledi. 

MİLLET İTTİFAKINA GÜVEN DÜŞÜYOR

Millet İttifakı'nın ortak aday belirleyeceğine inananların oranı yüzde 70'ten 50'nin altına düştü. Öte yandan, DEVA ve Gelecek Partilerinin ciddi oranda oy kaybı yaşadığı görüldü. 

HÜKÜMETE GÜVEN, MUHALEFET’TEN  10 PUAN ÖNDE

Katılımcılara "ekonomik sorunları kimin çözeceğine inandıkları" da soruldu. Hükümete güven yüzde 45,9'iken, muhalefete güven yüzde 34,4'te kaldı. 

Seçmenin nabzını değerlendiren GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, iyi gelişmeler yaşanınca AK Parti'nin oylarının geri geldiğine işaret etti. 

MİLLET İTTİFAKININ UYUMLU ÇALIŞACAĞINA İNANILMIYOR

Katılımcılara, "Sizce Millet İttifakı'nı oluşturan partiler iktidar olursa birlikte hareket edip ortak politikalara imza atabilecekler mi?" sorusu soruldu. Yüzde 45,9 "Evet" derken, yüzde 54,1 ortak politikaların yürütülemeyeceği kanaatini dile getirdi. 

SİZCE HANGİ İTTİFAKIN ADAYI KAZANIR?

Ankete katılanlardan yüzde 50,6'sı Cumhur İttifakı, yüzde 49,4'ü ise Millet İttifakı'nın adayının Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını söyledi.

MİLLET İTTİFAKI ORTAK ADAYDA ANLAŞABİLECEK Mİ?

Ankette dikkati çeken sonuçlardan biri de seçmenin Millet İttifakı'nın ortak aday çıkaracağına dair inancını kaybetmesi. Mart 2022'deki araştırmalarda yüzde 70'i geçen sonuç, son araştırmada yüzde 50'nin altına düştü. 

İMAMOĞLU YARIŞTAN KOPTU

Katılımcılara, Millet İttifakı'nın adayı olarak hangi ismi görmek istedikleri de soruldu. İlk sırada yüzde 34,6 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş yer aldı. Onu Yüzde 32,4 ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu takip etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu görmek isteyenlerin oranıysa yüzde 5,5'te kaldı. 

“SORUNLARI HÜKÜMET Mİ ÇÖZER MUHALEFET Mİ?"

Katılımcılara, mevcut ekonomik sorunların çözümü için kime güvendikleri de soruldu. Yüzde 45,9 hükümet çözer dedi. Muhalefete güvenenlerin oranıysa yüzde 34,4'te kaldı.

KİME OY VERİRSİNİZ?

Katılımcıların yüzde 47,8'i bu pazar seçim olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğini söyledi. Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 23, Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı yüzde 15,8, Selahattin Demirtaş diyenlerin oranı ise yüzde 8,6 oldu. İBB Başkanı İmamoğlu'na destek ise sadece yüzde 2,8 oldu. 

HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ?

AK Parti de anketten birinci parti çıktı. Katılımcıların yüzde 35,6'sı bu pazar seçim olsa AK Parti'ye oy vereceğini söyledi. İkinci parti CHP'ye destek yüzde 24,3, üçüncü parti İYİ Parti'ye ise yüzde 13,5 oldu. 

DEVA VE GELECEK ERİYOR, YRP YÜKSELİŞTE

Millet İttifakı'nın diğer partilerine de desteğin düştüğü görüldü. 2020 yılının Eylül ayında yüzde 3,8 destek bulan DEVA Partisi'nin oy oranı yüzde 1,3'e geriledi. Geçtiğimiz yılın eylül ayında oy oranı yüzde 1,1'i bulan Gelecek Partisi'ne destek ise yüzde 0,1'e kadar düştü.

Yeni partilerden oyunu ve üye sayısını artıran tek parti Fatih Erbakan’ın Genel Başkanlığını yaptığı Yeniden Refah Partisi olması dikkat çekiyor.

Erbakan’ın hem hükümete hem de muhalefete yönelik eleştirileri toplumda olumlu karşılık buluyor ve halka güven telkin ediyor.


Anahtar Kelimeler: Partisi Eriyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

24.04.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:36
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı