Ala, "Terörün istismar ettiği siyasal ve sosyal sorunların üzerine cesaretle gidilmiş, bu konuda reformlar büyük bir karalılıkla hayata geçirilerek ülkemiz yakın dönemde ´sessiz bir devrim´ yaşamıştır.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Terörle mücadele, çok farklı boyutları olan ve toplumun tüm kesimlerince sahiplenilmesi gereken bir mücadeledir. Güvenlik tedbirleri alırken özgürlük-güvenlik dengesini gözetiyoruz" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda Bakanlığı´na ilişkin sunum yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, öncelikle çalışma arkadaşlarını tanıttı. Bakanlığın sunduğu kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla stratejik yönetim sisteminin kararlılıkla uygulandığını belirten Bakan Ala, "Bakanlığımız, güvenlik hizmetlerini bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı aracılığıyla yürütülmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı´nda 143 bin 671, Emniyet Genel Müdürlüğü´nde 273 bin 3, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı´nda 92 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı´nda 5 bin 673 personel görev yapmaktadır" ifadelerini kullandı.
ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİ
Bakan Ala, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Sahil Gözetleme Radar Sistemi´nin Marmara ve Ege bölgelerindeki kurumlarına başlandığına dikkat çekti. Özel güvenlik hizmetleri ile ilgili de bilgi veren Ala, "Özel güvenlik görevlilerine çalışma izni verilmesine yönelik sınavlar da Bakanlığımızca yapılmaktadır. Kanun kapsamında bulunan 468 eğitim kurumu, bin 394 şirket, 348 alarm merkezinin denetimleri Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Özek Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından yerine getirilmektedir. 2015 yılında 491 özel güvenlik şirketi, bin 365 eğitim kurumu ile 30 bin 482 özel güvenlik izni alan yer olmak üzere toplam 32 bin 338 denetleme yapılmıştır. Özel güvenlik hizmetleri kapsamında 80 bin 845 yer özel güvenlik personeli çalıştırma izni alınmıştır. Polis sorumluluk bölgesinde 753 bin 377, jandarma sorumluluk bölgesinde 133 bin 730 olmak üzere toplam 887 bin özel güvenlik kartı verilmiştir" şeklinde konuştu.
94 FARKLI ÜLKEDEN 3 BİN 140 YABANCI SINIR DIŞI EDİLDİ
Bakan Ala şöyle konuştu:"2015 yılında toplam 14 bin öğrenci polis memuru yetiştirilmek üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerine, üniversite mezunları arasında 5 bin öğrenci alımı yapılmıştır. Bakanlık olarak güvenlik personelinin eğitim düzeyi ve hizmet içi eğitimine büyük önem veriyoruz. 2015 yılında mezun olan öğrencilerin yüzde 60´ı üniversite mezunu iken, bu yolla alımlarla birlikte 2016 yılında mezun olacak öğrencilerin yüzde 80´i üniversite mezunu olacaktır."
İNSAN HAKLARI
İnsan hakları konusunda 13 yılda devrim maiyetinde yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirten Bakan Ala, "Suç ve suçluyla mücadelede insan hakları ihlallerine konu olan uygulamaların üzerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilerek, ihlal iddialarına ilişkin adli ve idari işlemler hiçbir müsamahaya yer verilmeyecek şekilde yürütülmektedir" diye konuştu.
ULUSAL EYLEM PLANI
Türkiye Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı´nın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ala, "Bakanlığımızın verilerine göre ülkemizde yaklaşık 3 milyon göçmen bulunmaktadır. Bunların 422 bin 900´ü yasal ikamet eden yabancılardan oluşmaktadır. Ülkemizde son 5 yılda yıllık ortalama 50 bin yasa dışı göçmen yakalanırken, sadece 2015 yılında yaklaşık üç katı artışla 146 bin 485 yasa dışı göçmen yakalanmıştır. Ülkemiz uluslararası terörizmle bağlantılı yabancı terörist savaşçılarla da etkin bir şekilde mücadele etmektedir. Bugüne kadar çatışma bölgeleriyle bağlantısı olduğu düşünülen 125 farklı ülkeden 37 bin 266 yabancıya giriş yasağı kararı alınmış olup, ülke sınırları içerisinde 94 farklı ülkeden 3 bin 140 yabancı sınır dışı edilmiştir" ifadelerini kullandı.
BUGÜNE KADAR TERÖRDEN ZARAR GÖREN VATANDAŞLARA 3 MİLYAR 439 MİLYON TL ÖDENDİ
Hükümetleri döneminde terörle etkin mücadelenin yanında özgürlükçü politikalar, demokratikleşme ve insan hakları alanlarında yapılan reformlar ile devlet-millet kaynaşmasının sağlandığını ifade eden Ala, "Terörün istismar ettiği siyasal ve sosyal sorunların üzerine cesaretle gidilmiş, bu konuda reformlar büyük bir karalılıkla hayata geçirilerek ülkemiz yakın dönemde ´sessiz bir devrim´ yaşamıştır. Terör örgütleri ve terörden nemalananlar, adeta bir merkezden talimat almışcasına harekete geçerek önce Suruç´ta katliama girişmiş, ardından da 22 Temmuz´da Ceylanpınar´da yataklarında uyuyan iki polisimizi şehit etmiştir. Teröristler vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçlerine ve vatandaşlarımıza saldırmış, örgüt mensuplarınca yollara, sokaklara çukurlar kazılarak, barikatlar ve bomba düzenekleri kurulmuştur. Milletimizin huzur ve esenliğini, ülkemizin kalkınmasını ve gelişmesini amaçlayan bu mücadelemizde askerimizle, polisimizle, jandarmamızla, köy korucumuzla çok daha sıkı koordinasyon içinde yürütülerek başarıya ulaşacak ve ülkemiz ayağındaki terör prangasından kurtulacaktır" dedi.
TERÖRLE MÜCADELE
Bakan Ala şunları kaydetti:"Terörle mücadele çok farklı boyutları olan ve toplumun tüm kesimlerince sahiplenilmesi gereken bir mücadeledir. Güvenlik tedbirleri alırken özgürlük-güvenlik dengesini gözetiyoruz ve güvenliği, özgürlüklerin korunması için bir kamu hizmeti olarak görüyoruz. Hukuk içinde yürütülen terörle mücadelede vatandaşlarımızın hak ve hukukunun korunması, mağduriyet yaşanmaması hükümet olarak temel önceliğimizdir."
Terörle mücadele kapsamında vatandaşların zararlarının karşılandığını kaydeden Bakan Ala, "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2015 yılı sonuna kadar Zarar Tespit Komisyonlarına toplam 369 bin 255 başvuru yapılmış, bu başvuruların 345 bin 260 adedi sonuçlandırılmıştır. Bugüne kadar terörden zarar gören vatandaşlarımıza toplam 3 milyar 439 milyon TL ödenmiştir. 2015 yılı bütçesinde bu amaçla tahsis edilen 75 milyon TL ödenek ilgililere ödenmiştir. Valiliklerin talepleri doğrultusunda 2015 yılı bütçesine 25 milyon TL ek ödenek aktarılmış ve tamamı ilgililere ödenmiştir" diye konuştu.
Erzurum
22.11.2024