Birçok anne ve babanın çocuk yetiştirirken doğru sandığı ve uyguladığı yöntemler, tükettiği besinler, uzun vadede çocuğa büyük zararlar verebiliyor. Çocuk yetiştirirken onlara nasıl davranmamız ve hangi tür gıdalarla beslenmesi gerekir
Çocukların besin, sağlık ve kişilik konularını ele aldığımız röportajda Paköz, Çocuklara ebeveynleri tarafından fazla sorumluluklar yüklendiğinin altını çizdi. Paköz, bu durumun sonucunda ise ileriki yıllarda hem çocuk hem de aile için kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
?ÇOCUKLARIMIZA FAZLA SORUMLULUK YÜKLEMEMELİYİZ´
Çocuğa yeri geldiği zaman anne baba gibi yeri geldiğinde ise arkadaş gibi davranılmasını öneren Paköz, ? her konuda çocuğa yararlı olan sistemi kurmak zorundayız? dedi. Paköz, sözlerine şöyle devam etti: ?Ebeveynler çocuklarını okuldan geldikten sonra kontrol etmesi gerek. Çocukların aşısına dikkat edilmeli ve tükettiği gıdalar iyi seçilmeli. Çocuğa ihtiyacı kadar protein, ihtiyacı kadar vitamin ve yağ gibi besinlerin dengeli olarak verilmesi lazım. Çocuğun uykusunu iyi alması gerekiyor. Oyun oynaması lazım ki uykusuna ve dersine iyi konsantre olsun. Ailede bunlar yapılmalı çocuğun üstüne fazla titrenirse çocuk her şeyi ödül olarak ister. İşte yemek ye sana şunu alacağım, dersine çalışırsan şunu vereceğim gibi sistemlerle olmaz. Çocuğa fazla sorumluluk yüklememeliyiz. Yeri geldiğinde anne baba gibi yeri geldiğinde ise arkadaş gibi davranmalıyız. Ama hepsinde çocuğa yaralı olan sistemi kurmak lazım. Çocuğa ufak tefek şeyler aşırı ödül vermekle bir sonuç elde edilemez. Okula gidip geldiğinde, dışarı çıkıp geldiğinde ebeveynlerin çocuklarına bakması lazım yaralanma var mı başka bir şey var mı? Çocukların asitli içecekler, sodalı içecekler ya da değişik değişik tuzlu yiyecekler çocuklar için çok cazip geldiği günümüzde mümkün olduğunca bu gıdaların zararlarını çocuğa anlatmamız gerek. Çocuğu her açıdan yönlendirmemiz lazım.?
?BİR İNSANIN GÜNLÜK PROTEİNİN KARŞILIĞI BİR GRAMDIR´
Bir günde insanın alması gereken protein miktarını söyleyen Paköz, ?Ama çocukta bu biraz daha fazladır. 15 kiloluk bir çocuk günde en az 17-18 gram proteine ihtiyacı vardır? ifadelerini kullandı. Paköz, ?Şimdi biz yemeklerde gıdayı 3´e ayırıyoruz; Protein, karbonhidrat ve yağlar. Protein dediğimiz şey et ve genelde hayvansal ürünlerdir. Bir insanın günlük proteinin karşılığı bir gramdır. Yani 70 kiloluk bir insan günde 70 gram protein alırsa protein ihtiyacını tamamlar. Ama çocukta bu biraz daha fazladır. 15 kiloluk bir çocuk günde en az 17-18 gram proteine ihtiyacı vardır. Ben burada şunu öneriyorum; çocukların belli zamanlarda midesin de ki hücreler sayıca hacim olarak büyüyebilir. Buda şişmanlığa neden olabilir. Bu yüzden çocuğa çok aşırı yüklenmemek lazım. Çünkü ileride obezite riski olabilir. Bu konuda ebeveynleri uyarıyorum?şeklinde konuştu.
?ÇOCUKLAR KENDİSİYLE VE BİRBİRLERİYLE YARIŞMALI´
Çocuğa yüklenen sorumluluğun fazla olduğuna dikkat çeken Paköz, bu durumun çocuklara zarar verdiğini belirtti. Paköz, son olarak sözlerine şunları ekledi: ?Çocuklara aşırı sorumluluk yüklendiği kanaatindeyim. ebeveyniler kendilerinin ulaşamadığı makama çocuklarının ulaşması için çok sorumluluk yüklüyor. Çocuğundan birinci sınıf doktor, avukat, öğretmen, bakan, başbakan olmasını bekliyor. Çok aşırı yükleniyor ve buda çocuğa zarar veriyor. Herkesin bir kapasitesi var. Ama benim oğlum Başbakan olacak benim oğlum paşa olacak diyerek başlanırsa ve çocukta da bu kapasite yoksa bu çocuk için kötü bir durum olur. Çocuklar kendisiyle ve birbirleriyle yarışmalı anne baba çocuklarının geldiği noktayı, hedeflediği noktayı bilirse ve ona göre hareket ederlerse çok daha iyi olur. Ama çocuğun önüne koyulan hedef çok büyük olursa ve çocuk bu hedefe ulaşamazsa çocuk ve aile için büyük yıkım olur.?
http://www.marasmanset.com/
Erzurum
22.11.2024