Cep telefonları, akıllı telefonlara dönüşmesinin ardından kullanıcıların hayatında giderek daha fazla yer kaplıyor. Ancak bir tür bağımlılık halini alan cep telefonları, türlü hastalık risklerini de beraberinde getiriyor. İşte bunlara birkaç örnek:
Cep telefonuyla gelen hastalıklar NOMOFOBİ: Telefonunuzu kaybetme ya da pilinizin bitme endişesini sürekli yaşıyorsanız nomofobi isimli hastalığa yakalanma riskiniz yüksek. Bilim insanları nomofobiyi modern çağın yeni hastalığı olarak tanımlıyor. Kişiyi strese sevk eden bu hastalık bir tür bağımlılık belirtisi olarak da kabul ediliyor.
HAYALET TELEFON SENDROMU: Bazı kullanıcılar ceplerindeki telefonunun çalmadığı hâlde titrediğini hissettiklerini söylüyor. Uzmanlar hastalık olarak nitelendirdikleri bu duruma ?hayalet telefon sendromu? adını veriyor. Sağlık uzmanları bu durumu bir tür bağımlılık olarak nitelendiriyor.
TEKSTONİK: SMS BAĞIMLILIĞI: Elinden akıllı telefonları düşürmeyen ve ayda binlerce SMS gönderen ergenlik çağındaki gençlerde görülen bu rahatsızlık nedeniyle, daha önce yaşlılarda sık rastlanan tendinit rahatsızlığı gençlerde de yaygınlaşmaya başladı. Tendinit, omuz ve kolların zorlamasıyla gelişen tendon incelmesinden kaynaklanıyor.
GÖZ KURULUĞU: Ekrana göz kırpmadan sürekli bakmak günlük hayatta rahatsızlık veren ?göz kuruluğu sendromuna? yol açıyor. Önlem alınmadığı takdirde göz kuruluğu sürekli yaşanan bir soruna dönüşüyor.
3D UYGULAMASI HASTALIĞI: Akıllı telefonlardaki 3D uygulamalara olan bağımlılık, baş dönmesi, mide bulantısı, göz problemleri ve bayılma gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu rahatsızlığa ?Siber hastalık? adı da veriliyor.
BEYİN TÜMÖRÜ: Birçok sağlık uzmanı uyku bozuklukları ve beyin tümörünün de cep telefonu kullanmaya bağlı olarak gelişebileceğini söylüyor. Tümü cep telefonu kullanıcısı tarafından engellenebilecek bu hastalıkları önlemenin tek yolu kontrollü telefon kullanımından geçiyor.
Erzurum
23.11.2024